Hlavní obsah

Pražský primátor je pod tlakem jako Biden

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Aktuálně nejstarším aktivním českým politikem je osmdesátiletý Bohuslav Svoboda z ODS, který je pražským primátorem i poslancem.

I česká politika dobře zná případy politiků, u nichž se podobně jako u amerického prezidenta Joea Bidena debatovalo v souvislosti s věkem, kondicí a špatným zdravotním stavem o tom, jestli jsou schopni funkci naplno vykonávat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Aktuálně nejstarším aktivním českým politikem je osmdesátiletý Bohuslav Svoboda z ODS, který je pražským primátorem i poslancem. Sice na tom není s orientací tak zle jako Joe Biden, přesto si mnozí straničtí kolegové myslí, že by měl v primátorské funkci skončit dříve, než mu vyprší čtyřletý mandát.

„Je to na Slávkovi“

„Tohle je jen a jen na Slávkovi, jak to cítí on,“ říká Tomáš Portlík, radní na magistrátu a starosta městské části Praha 9.

Jenže jiní Svobodovi vytýkají pochopitelně menší energii a zálibu v ceremoniálních záležitostech spojených s funkcí. Výměnu nejpozději rok před volbami si ale přejí hlavně proto, aby na jeho místo nastoupil někdo nový, kdo se ukáže a vyprofiluje jako příští primátorský kandidát.

„Se Slávkem je to v tomhle podobné jako s Bidenem. Kdokoliv mu řekne, že byl měl ubrat ze svých funkcí nebo dokonce odejít dříve, tak se se zlou potáže. Cítí se plný sil, že všechno zvládá, a chce mandát dokončit,“ řekl vlivný člen pražské ODS, ale stejně jako všichni ostatní si kvůli citlivosti tématu přeje zůstat v anonymitě.

Před komunálními volbami v září 2022 ani pražská ODS nemohla sehnat nikoho, kdo by byl ochotný být lídrem koalice Spolu a kandidátem na primátora. Mnozí horké křeslo odmítli, proto padla volba na osvědčeného Svobodu, který už byl primátorem v letech 2010 až 2013, jemuž v době voleb bylo 78 let.

Kolaps Miloše Zemana

Nejviditelnější případ, kdy politik kvůli věku a zdraví nezvládl vykonávat svůj mandát, je kolaps prezidenta Miloše Zemana. V říjnu 2021 ve svých 77 letech zkolaboval a skončil na několik týdnů v nemocnici. Hrad tajil, co přesně s prezidentem je. Protože zrovna bylo po sněmovních volbách, kdy hlava státu hraje klíčovou roli při formování nové vlády, vyvolávalo to docela velké obavy.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman v nemocnici.

Známá je také kauza senátora Františka Čuby od zemanovců z roku 2018. Ten se funkce vzdal ve svých 82 letech až po několikaměsíčním nátlaku veřejnosti a některých kolegů. K rezignaci ho dokonce musel vyzvat i tehdejší předseda Senátu Milan Štěch poté, co měl Čuba rok a půl trvající absenci v horní komoře.

„Bylo to velmi nepříjemné řešit. Říkat někomu, že má skončit, protože je starý a nemocný. Ale Senát to poškozovalo, protože funkci reálně nevykonával,“ vzpomíná Štěch. „Nakonec on sám i jeho rodina to viděli realisticky, ale dlouho proti rezignaci byli jeho straničtí kolegové, snažili se Čubu v Senátu udržet co nejdéle.“

Pro zemanovce to byla prestižní záležitost - mít senátora. A pak šlo o to, že František Čuba je členem Klubu nezávislých senátorů. Klub měl pět členů, tedy nejnižší možný počet. Odchodem Čuby se rozpadl a jeho šéf Jan Veleba ztratil funkci s vyšším platem a všemi výhodami.

Rekordman Schwarzenberg

Dalším osmdesátníkem v politice byl Karel Schwarzenberg z TOP 09. Poslancem byl do 83 let, což je český rekord. Funkci opouštěl se slovy, že už dál nemůže být aktivní v politice, protože „už je prastarý dědek, který pajdá a špatně slyší“.

Schwarzenbergův věk a kondice se přitom daleko víc probíraly už před deseti lety, v roce 2013, když mu bylo 75 let a kandidoval na prezidenta. „Tehdy se to řešilo hodně, protože svět patřil mladým, lídry všude ve světě byli padesátníci. Sarkozy ve Francii, Obama v Americe, Merkelová v Německu,“ vzpomíná Martin Kotas, člen Schwarzenbergova volebního štábu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z ledna 2013, kdy parta mladíků podpořila Schwarzenberga v prezidentské kampani, coby pankáče.

Vymyslela se proto kampaň, kde byl vyobrazen jako pankáč kvůli svým nekomformním postojům, jazyku a chování. A také slogan „když se kecají blbosti, tak spím“ jako reakce na časté usínání. „Kvůli věku jsme v prezidentské kampani tehdy slibovali pouze jedno volebního období. Z dnešního pohledu je úsměvné, že jsme tolik řešili sedmdesátníka v politice,“ dodává Kotas.

Soudný Klaus

Nebývalé sebereflexe je schopen exprezident Václav Klaus, jemuž je 83 let a opakovaně od několika svých příznivců dostává výzvy, aby se vrátil do aktivní politiky.

On sám opakovaně odpovídá, že nechce „bidenovat“, což je jeho nové slovíčko. Prostě prý nechce vypadat jako starý americký prezident Joe Biden s legrační chůzí, pohyby, nedoslýchavostí a pomalou orientací.

Doporučované