Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Starostové k Pirátům: Z vlády neodcházíme, je potřeba uklidnit emoce

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Předseda Starostů Vít Rakušan: Tato atmosféra naší zemi neprospívá.

aktualizováno •

Starostové neodchází z vlády, Piráty nepodpoří. Vedení STAN to definitivně potvrdilo po mimořádném jednání předsednictva hnutí. „My takový krok nehodláme učinit,“ řekl první místopředseda hnutí Lukáš Vlček.

Článek

„Tenhle konflikt nás netěší, nijak jsme s ním nepočítali a tu vlnu emocí, kterou to vyvolalo, tak tam jde jednoduše říct, že tato atmosféra naší zemi neprospívá,“ uvedl předseda starostů a ministr vnitra Vít Rakušan.

První místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček potvrdil, že koaliční smlouva mezi Piráty a STAN nijak nezavazuje obě strany ke společnému odchodu z vlády.

„S Pirátskou stranou jsme jednali, abychom si potvrdili, že z koaliční smlouvy, kterou máme uzavřenou, nevyplývá, že pokud se Pirátská strana rozhodne opustit vládu, tak my ji nemusíme následovat,“ řekl Vlček.

Michaela Šebelová, poslankyně a místopředsedkyně hnutí řekla, že ji odchod Pirátů mrzí a že způsob, jakým byl odvolán Ivan Bartoš, byl necitlivý. „Je potřeba, aby vychladly horké hlavy, a aby se konflikt mezi Piráty a SPOLU uklidnil,“ řekla. „Je potřeba, abychom opravdu emoce spíše uklidnili, abychom se nepouštěli do některých možná nešťastných výroků a naplnili očekávání, která v nás naši voliči vkládají,“ doplnil svou kolegyni Vlček.

V uplynulých třech letech se objevilo několik milníků, které vypadaly jako definitivní konec PirStanu. Tedy uskupení, které šlo do voleb před třemi lety s jasným cílem: sebrat liberální hlasy, které neposbírá koalice Spolu, a tím zabránit další vládě Andreje Babiše.

Podařilo se, ale Pirátům kvůli přednostnímu kroužkování Starostů (připomeňte si třeba zde) usedli v poslaneckých křeslech jen čtyři poslanci. Přibývaly další trhliny a zatímco se koalice Spolu přibližovala, PirStan se vzdaloval.

Symbolicky až k dnešku. Zhruba čtyři roky po jejím vzniku (prosinec 2020).

„Dořešit procesní věci“

Ještě před tiskovou konferencí STAN končící předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Starosty k odchodu nebude vyzývat.

„Je třeba dořešit procesní věci, jednání předpokládá i koaliční smlouva, kterou jako vždy ctíme… No a taky je to normální slušnost –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mluvit s lidmi z očí do očí,“ uvedl na síti X v narážce na to, že se od Fialy o odvolání dozvěděl po telefonu.

Schůzka byla podle Bartoše „profesionální“ a řešili programové priority, jako je dostupné nájemní bydlení nebo zákon o podpoře bydlení.

„My jsme se uměli vzájemně mnohokrát pohádat, ale dneska to jednání bylo klidné. Řekli jsme si, že náš program, se kterým jsme šli do parlamentních voleb, byl kvalitní. Obsahoval témata, za kterými autenticky stojíme. Jak my, tak Piráti,“ řekl ke schůzce Rakušan.

Předseda hnutí STAN pak ještě Bartošovi řekl, jestli odchod přeci jenom nechtějí přehodnotit. „Společně s nimi by se nám ve vládě vládlo lépe,“ dodal Rakušan.

Věcný rozchod

Jak bude vypadat spolupráce Pirátů a STAN? V jejich koaliční smlouvě není nijak řešeno, jak vyřešit situaci, kdy jedna strana z vlády odejde a druhá zůstane. Proto ji nyní podle Rakušana zkoumají právníci. Ke koaliční smlouvě je i přidružené finanční plnění, které vychází výhodněji pro Piráty. Na té se nic nemění.

Rakušan s Vlčkem zmínil i priority, které chtějí nadále prosazovat. Patří tam třeba digitalizace, větší pomoc lidem v obtížné situaci a životní nouzi nebo investice do dostupného bydlení. V tom se ale tematicky překrývají i s Piráty, kteří by tato témata komunikovali z opozice.

Neobávají se toho Piráti? „Neobáváme. Do voleb jsme šli se společným programem a my z něj body budeme tlačit dál, tak jak jsme to dělali do teď. Budeme jen rádi, pokud se ve STAN přidají,“ uvedla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

„My jsme se uměli vzájemně mnohokrát pohádat, ale dneska to jednání bylo klidné,“ řekl k jednání s Piráti předseda STAN Vít Rakušan.

Že by STAN „vykrádal“ pirátská témata, se nebojí ani místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti): „Nám záleží na tom, aby se ty věci pro naši zemi děly. Jen třeba současné zdržování kolem sociálně zdravotního pomezí nebo dětských skupin ukazuje, jak málo v poslední době ODS respektovala dohody z vládní úrovně.“

Konec

Ačkoli obě strany deklarují, že chtějí nadále spolupracovat, de facto jejich koalice končí. Starosty sice „necitlivý“ přístup konce Bartoše mrzí, ale hned zase dodávají, že Piráty nikdo nevyhazuje. A aby se uklidnili ve svých vyjádřeních.

„My jsme se ocitli v situaci, kterou s námi nikdo nekonzultoval. Ani pan premiér Fiala. Ani Piráti. My jsme se jako Starostové najednou z minuty na minutu ocitli v situaci, že náš koaliční partner začal avizovat, že opouští vládu,“ odpovídá Rakušan na otázku, proč se Starostové nepostavili za Piráty a nepodpořili je.

„Snažili jsme se zachovat klid a snažili jsme se vyslat k občanům téhle země signál, že vláda v téhle sestavě pokračuje a že tuhle vládní krizi jsme schopni překonat,“ dodal.

Doporučované