Hlavní obsah

Vášáryovou dál opovrhuji, řekl Xaver Veselý poté, co si udržel post radního

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Lubomír „Xaver“ Veselý a šéf Přísahy Robert Šlachta v dobré náladě po eurovolbách.

aktualizováno •

Poslanecká sněmovna dnes chtěla z postu radního České televize odvolat moderátora Lubomíra „Xavera“ Veselého. To se nepodařilo, opozice bod vyobstruovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Svazácká úderka, zrůda, lhářka, svině, nosnice.“ To je jen výběr z urážek, kterými v uplynulých čtyřech letech častoval ženy moderátor a člen Rady České televize Lubomír „Xaver“ Veselý.

Tomu nyní hrozí odvolání z Rady ČT. Velké zastání ale našel u opozice. Podle předsedy opoziční SPD Tomio Okamury dokonce svými výroky dokazuje, že do rady patří, a zastává se jimi obrovského množství občanů.

„Dokázal, že zastupuje velmi silný proud, který je kritický k lidem, jako je paní Vášáryová, jež označuje některé voliče za spodinu. Pan Veselý jen sprostě hodnotil sprosté vyjádření, to není důvod k trestu a šikaně. Zvláště když se zastal obrovského množství občanů, kteří byli paní Vášáryovou označeni za spodinu,“ uvedl Okamura na plénu Poslanecké sněmovny.

Zastání se svými vulgaritami Veselý našel i u druhého opozičního hnutí. Podle poslance Martina Kolovratníka z ANO se výroků Veselý nedopustil na zasedání rady, ale šlo jen o jeho subjektivní názory. „Nejde o naplnění litery zákona,“ řekl.

Sněmovna dnes měla na návrh koaličních poslanců a na doporučení mediálního výboru odvolat Veselého z Rady ČT, kam byl zvolen v květnu 2020. A to za narušení důstojnosti rady, jak uvedl Jan Jakob z TOP 09.

„V průběhu posledních čtyř let byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků směřujících zejména vůči ženám v kulturním prostředí, ale také vůči novinářkám,“ uvedl Jakob.

Urážky herečky Vášáryovou

Trpělivost koaliční poslanci s Veselým ztratili, kdy hrubě urazil herečku a bývalou diplomatku Magdu Vášáryovou poté, co okomentovala výsledek slovenských voleb.

„Budeme se muset podívat, kolik procent voličů je vlastně fašistů, neofašistů, neonacistů,“ komentovala herečka loňské říjnové vítězství Ficovy strany Směr. „To, že pan Robert Fico a jeho okolí, což jsou takoví už vyčichlí lidé, lidé, kteří tam jsou už dlouho, třicet let, už víme, že od nich nemůžeme nic čekat, nic, co by bylo pozitivní pro moderní Slovensko. Uvidíme, nakolik se tito lidé ztotožnili s hledáním voličů mezi těmi nesystémovými nebo dokonce vyslovenou spodinou,“ řekla Vášáryová v rozhovoru pro Novinky.

Lubomír „Xaver“ Veselý na to tehdy zareagoval.

„Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul p*del,“ vzkázal Veselý herečce ve svém pořadu Xaver live.

Poslanci se k odvolání však nakonec nedostali. Vášnivou diskuzi ukončil předseda klubu SPD Radim Fiala, který si těsně před polednem vzal přestávku na jednání klubu do 13 hodin. Na ten čas je však pevně naplánovaná mimořádná schůze svolaná vládní koalicí.

Veselý: Vášáryovou opovrhuji

Veselý na dotaz Seznam Zpráv, co si o snaze koaličních poslanců ho z rady odvolat myslí, odvětil, že si nemyslí nic. „Já se soustředím na svoji práci a na práci v Radě České televize, dokud tam jsem, tak toto není moje starost,“ řekl.

Potřebu obhajovat se prý nemá, za hlavní myšlenkou svého výroku si prý ale stojí. „Já jsem se dopustil špatného výroku. Za blbost se platí, na podstatě trvám. Paní Vášáryová nazvala lidi spodinou, bylo to po atentátu na Roberta Fica v rozjitřené době, takže i mě to naštvalo a říkal jsem si, že to říkám za ty lidi. Já tou dámou upovrhuji, měl jsem to říct takhle,“ dodal.

Člen Rady ČT a moderátor vlastního projektu XTV Veselý v případě Vášáryové neurážel poprvé. V drtivé většině případů jeho urážky vždy směřovaly vůči ženám.

V minulosti se ve svém pořadu navážel třeba do tehdejší reportérky Seznam Zpráv Zdislavy Pokorné, urážel tehdejší redaktorku Českého rozhlasu Veroniku Sedláčkovou či novinářku z Fora 24, které na základě Veselého vyjadřování o ní začaly chodit výhrůžky. Veselý se poté rozhodnutím soudu musel Johaně Hovorkové omluvit. Po urážkách Sedláčkové pak skončil v Českém rozhlase, se kterým spolupracoval.

Do diskuze bylo přihlášeno ještě několik dalších poslanců, zejména z opozice. Celé jednání ale svým návrhem na přestávku zastavil Fiala. Schůze tak byla přerušena až do pátečního rána, neboť ve čtvrtek poslance čeká další mimořádná schůze, tentokráte ke koncesionářským poplatkům.

Doplnili jsme stanovisko Lubomíra „Xavera“ Veselého.

Doporučované