Hlavní obsah

Spasitel nepomůže, zaznělo na sjezdu SOCDEM. Zvolili si Maláčovou

Petr Švihel
redaktor
Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jana Maláčová odevzdává svůj hlas ve volbě stranického předsedy. Nakonec sama zvítězila.

aktualizováno •

Dalšímu odlivu voličů chtějí sociální demokraté čelit s Janou Maláčovou v čele. Během setkání si ale straníci vysvětlili i to, kolik peněz mají na účtech a jestli půjdou do koalice s komunisty.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z pódia kulturního domu Střelnice v Hradci Králové, kde se v sobotu dopoledne střídá dosluhující vedení Sociální demokracie, padají ostrá vyjádření, která by za jiných okolností vyvolávala politické skandály. O tom, jak je strana nejednotná, že vlastně nic nemá a straníci by se měli vzdělávat, nebo i to, že si musí sami před sebou hlídat záda.

Jenomže ještě v minulém volebním období vlivná vládní strana se aktuálně nachází ve stavu letargie. Současné vedení končí, během soboty si volí nového předsedu a sál posluchačů i přes občasný potlesk směrem k řečníkům vlastně moc neřeší, co zaznělo.

„Prosil bych všechny diskutující vzadu: Buďte natolik slušní, je to nepříjemné, jděte mimo sál,“ snaží se ukočírovat vybavující se část publika po jedenácté hodině Igor Bruzl, statutární místopředseda Sociální demokracie, který se zhostil role moderátora.

„Je to nepříjemné, nechci si vyřvat hlasivky,“ souhlasí s ním místopředsedkyně Daniela Ostrá, která se zrovna dostala k mikrofonu.

Zvadlou atmosféru zelektrizuje až samotná volba předsedy, kterou s přehledem vyhrála Jana Maláčová. Bývalá ministryně práce získala 101 ze 139 hlasů. Sociální demokraté měli ještě na výběr Jiřího Dienstbiera - získal 33 hlasů - a pražského zastupitele Petra Hůlu, který se představil i jako krizový manažer a získal pět hlasů.

Nové vedení SOCDEM

  • Předsedkyně: Jana Maláčová (bývalá ministryně práce a sociálních věcí)
  • Statutární místopředseda: Lubomír Zaorálek (bývalý ministr zahraničí a kultury)
  • Místopředsedové: Jiří Oliva (advokát, brněnský radní), Jiří Nedvěd (učitel z Kutné Hory), Radek Scherfer (dosavadní předseda kontrolní komise strany z Kadaně)
  • Předseda kontrolní komise: Ondřej Veselý (bývalý poslanec)

S komunisty, nebo ne?

Účastníci sjezdu podle dvou ze tří kandidátů na předsedu volili mezi spoluprací s koalicí Stačilo!, za kterou stojí komunistka Kateřina Konečná, a samostatnou kandidátkou do příští Poslanecké sněmovny.

Jak Jiří Dienstbier, tak Petr Hůla se ve svých řečech vymezili proti spolupráci s komunisty. „Komunisté patří do mauzolea, ne na náměstí,“ uvedl Hůla a Jiří Dienstbier zmínil, že je nepovažuje za levicovou stranu. „Zastávají pozici putinovské propagandy,“ uvedl.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Sociální demokraté na svém sjezdu v Hradci Králově rozhodovali, jakým směrem se vydají před volbami v příštím roce.

Během Dienstbierova projevu se ve chvíli, kdy kritizoval bývalou ministryni práce Janu Maláčovou, ozývaly pokřiky z publika a na závěr i bučení a energický potlesk od sekce Mladých sociálních demokratů.

Janu Maláčovou na pódiu doprovodil nadšený povyk v sále. Během svého projevu se ostře ohradila proti současné vládě. „Oni si snad myslí, že jsou majitelé pravdy. A že jsou jediná záruka směřování na Západ. Ale v Evropské unii dávno jsme a jediné, co nás od Západu odlišuje, je životní úroveň,“ uvedla s tím, že se ta trapnost už nedá vydržet.

Na otázku spolupráce s komunisty reagovala Maláčová prohlášením, že může zaručit, že se Sociální demokracie nebude slučovat s komunistickou stranou.

„Pokud se podaří koalice, nebo aliance, nebude zpochybňovat naše členství v Evropské unii,“ uvedla.

Strana není vidět? Vy nejste vidět!

Před volbou nového předsedy si sociální demokraté v dopoledním programu vysvětlovali, proč jsou na tom aktuálně špatně. Třeba Lukáš Ulrych, předseda Mladých sociálních demokratů, straníkům vyčítal „naprostou absenci jednoty“.

„Není možné, aby se naši členové hádali na sociálních sítích,“ zmiňoval a v kontrastu doplnil, že naopak skomírá stranické fórum.

A zase do toho musel vstoupit moderátor, který sál uklidňuje hlasitým: „Pššš!“

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Vchod do domu kultury Střelnice, kde se odehrál sjezd. Místo je pro sociální demokraty určující. V roce 1993 zde byl zvolený Miloš Zeman za předsedu. Předjednalo se zde i takzvané Bohumínské usnesení, které zakazovalo se spojit mimo jiné s komunisty.

„Jsem učitel a domnívám se, že nám chybí vzdělávání. Jsme strana, která neumí dobře argumentovat a obhájit hodnoty,“ identifikuje další důvody aktuálního stavu Lukáš Ulrych. Mluvil i o tom, že straně nepomůže žádný spasitel, na kterého domněle sociální demokraté čekají. Aktivní musí začít být všichni.

Zmíněný moderátor Igor Burzl chtěl sálu ukázat, že jde vybojovat volební výsledek. Během dopoledního proslovu si svlékne košili. Na tričku má obřím písmem „21 %“ a vysvětluje, že je to volební výsledek z aktuálních krajských voleb v Bohumíně.

Skutečně tam sociální demokraté získali 20,85 procenta a umístili se druzí za hnutím ANO s více jak 40 procenty. Reálně ale v celém kraji získali 2,67 procenta a na krajské úrovni neobhájili tak ani jeden z pěti mandátů.

„Jde to, ale ta práce se neudělá za noc, je třeba ji udělat zespodu. Pokud někdo říká, že ta strana není vidět, tak nejste vidět vy! Nejste vidět ve svých městech a svých obcích. Nehledejte alibi a začněte pracovat,“ vysvětluje Igor Bruzl kolegům, že se musí snažit.

Shrnutí stavu: Nic nemáme a ještě se o to pereme

Poté, co straníky provedl finanční situací, kde například zmínil, že v lednu 2022 měla strana na účtu -200 milionů a aktuálně má přes deset milionů korun, shrnul stav tak, že aktuálně nic nemají. „A přesto se pereme o to, co nemáme,“ dodal.

Podle něj lze budoucnost řešit buď půjčkou, nebo sponzoringem, proti kterému se ovšem měla strana vymezovat.

„Děkuji Michalovi (končící předseda Michal Šmarda, pozn. red.), je to člověk, ke kterému se na rozdíl od některých z vás vždycky budu moci postavit zády,“ loučil se ve svém proslovu.

Foto: Petr Švihel, SZ

Z vedení Sociální demokracie odchází Michal Šmarda. Na sjezdu se se loučil a děkoval.

Končící předseda, který se mimo jiné snažil oživit stranu i novou vizuální podobou a zkratkou – strana upustila od tradiční ČSSD a od loňského června vystupuje pod značkou SOCDEM. Nové logo má vycházet z úspěšných skandinávských vzorů. Dřívější zkratku ČSSD si ještě ten měsíc přisvojili odpadlíci od Sociální demokracie. Někdejší poslankyně Jana Volfová přejmenovala stranu Česká Suverenita na Česká suverenita sociální demokracie, aby název přiléhal zkratce, a od té doby ji využívá jiná strana.

Na sjezdu se Michal Šmarda dočkal dlouhého potlesku, během kterého část straníků povstala.

K jeho následující žádosti už byli kolegové vlažnější. „Potřebuji aparát strany, jestli je ještě naživu,“ volal do mikrofonu, když se snažil zjistit, jestli je reálné urychlit program – dopolední diskuze byla kratší, než se čekalo, a plánovaný oběd se tak mohl z 12:30 přesouvat už před poledne.

Trajektorie mimo Poslaneckou sněmovnu

Strana založená ještě za Rakousko-Uherska v roce 1878 sehrála klíčovou roli v polistopadové historii České republiky. Vygenerovala pět premiérů: Miloše Zemana, Vladimíra Špidlu, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka a naposledy v roce 2014 sestavil vládu Bohuslav Sobotka.

Jenomže právě od své poslední vlády zažívá strana propad. V roce 2013 dostala sociální demokracie přes 20 procent a složila vládu s hnutím ANO, které získalo 18,65 procenta.

O čtyři roky později získali sociální demokraté už jen 7,27 procenta hlasů. Opět nakonec vytvořili vládní koalici, tentokrát se ovšem předseda sociálních demokratů Jan Hamáček stal prvním místopředsedou ve vládě Andreje Babiše z hnutí ANO.

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 zůstala sociální demokracie pod pětiprocentní hranicí s 4,65 procenta. Krátce nato skončil Jan Hamáček jako předseda strany.

Dalším stálým předsedou se stal populární starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který nedokázal vychýlit trajektorii mimoparlamentních preferencí. V září například analytický ústav STEM v rámci volebních tendencí české veřejnosti přisuzoval sociálním demokratům 2,7 procenta.

Doporučované