Hlavní obsah

Soud neschválil Metrostavu dohodu o vině a trestu v kauze, kde je obžalován i Půta

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

V kauze je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta.

aktualizováno •

Metrostav v kauze čelí obvinění, že ve svůj prospěch zmanipuloval stavební zakázku na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény a uplácel libereckého hejtmana Půtu. Ten to od počátku odmítá, rozhodnutí soudu vítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud v Liberci neschválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřela stavební firma Metrostav se státním zástupcem v korupční kauze, v níž je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na síti X Půta dohodu označil za účelovou. Obhájce Metrostavu rozhodnutí trestního senátu nijak nekomentoval.

„Podmínky pro schválení dohody tady nejsou,“ uvedl při středečním jednání předseda senátu Pavel Pachner. Zároveň upozornil, že to ale neznamená, že k dohodě při rozhodování nemohou přihlížet.

Důvodů pro neschválení je podle soudce vícero. Prvním je, že nestačí jen prohlášení právnické osoby. „Muselo by být spojené s prohlášením fyzické osoby, k níž je přičítán skutek,“ řekl soudce. Obžalovaní za Metrostav to ale u soudu opakovaně odmítli.

Dalším důvodem k neschválení dohody podle soudce je, že návrh je koncipován tak, že zakládá presumpci viny u dalších osob. Pokud by senát takovou dohodu uznal, tak by to v této fázi líčení znamenalo vyloučit tyto obžalované do samostatného řízení s jiným trestním senátem, což by pro ně znamenalo další výrazné prodloužení soudního řízení.

Podle soudce navíc dohoda o vině a trestu má smysl v době zahájení řízení, a ne na konci dokazování, v němž je tato kauza. „Má význam právě proto, aby nebylo celé složité dokazování,“ uvedl Pachner. Zároveň poukázal, že zmocněnkyně Metrostavu protiprávní činnost této firmy u soudu dosud opakovaně odmítala.

Půta dohodu označil za účelovou. „Jsem rád, že se potvrdil názor mých obhájců a můj, že šlo o účelovou dohodu a o vzájemně výhodný obchod mezi státním zástupcem a Metrostavem. Tato dohoda by Metrostavu za směšný trest otevírala cestu k veřejným zakázkám a státnímu zástupci by pomohla po deseti letech uspět s obžalobou a vydávat svou práci za úspěšnou,“uvedl hejtman na síti X.

Metrostav a jeho dceřiná firma Metrostav Infrastructure uzavřely se státním zástupcem dohodu, jež se týká bodu obžaloby 6.3., tedy včetně obvinění z předání úplatku 530 000 korun Půtovi, což hejtman opakovaně odmítá. Státní zástupce, který dohodu uzavřel, už tuto kauzu na starost nemá. Nový zatím není určen, na jednání v tomto týdnu se státní zástupci střídali.

Soud obsah dohody nezveřejnil. Obhájce Půty už dříve uvedl, že trestem navrženým státním zástupcem pro obě stavební firmy je pokuta zhruba 55 milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži na tři roky. Jde o souhrnný trest za aktuální soudní případ a všechny předešlé soudní případy, ve kterých byly společnosti Metrostav a Metrostav Infrastructure odsouzeny.

Korupční kauza je spojena se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. V případu bylo postupně obžalováno 13 lidí a pět firem.

Metrostavu se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů, kterou tato firma dělala. Metrostav čelí obvinění, že zakázku s příslibem 55milionové evropské dotace zmanipuloval a předražil ve svůj prospěch.

Dva pracovníci Metrostavu navíc u soudu čelí obvinění, že upláceli hejtmana. Peníze měl Půta dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být původně vyplaceny až po dokončení oprav. Půta i pracovníci Metrostavu korupční jednání u soudu také opakovaně odmítali.

Doplnili jsme další informace.

Doporučované