Hlavní obsah

Skromný dříč s ocelovými nervy. Končící hejtman Kulhánek míří na ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Petr Kulhánek s prezidentem Petrem Pavlem.

Petr Kulhánek stál osm let v čele Karlových Varů a poté i kraje. Teď míří na Ministerstvo pro místní rozvoj. Kolegové o něm říkají, že je pracovitý, jeho slabinou by mohla být nedostatečná sebeprezentace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hnutí Starostové a nezávislí navrhlo na post ministra pro místní rozvoj končícího hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka. „Byl jsem příjemně překvapen, jak silný ten mandát od celostátního výboru je,“ reagoval na většinovou podporu hnutí. Dodal, že jde o velký závazek, protože i vládní kolegové do něj vkládají naděje.

S třiapadesátiletým kandidátem je spokojený i premiér Petr Fiala (ODS), který po jejich společné schůzce oznámil, že prezidentovi Petru Pavlovi navrhne, aby Kulhánka jmenoval. Ještě předtím se chce prezident s Kulhánkem sejít, jmenovací akt by pak měl proběhnout v úterý.

Budoucí ministr pro místní rozvoj má letité zkušenosti z komunální a krajské politiky. V roce 2006 se poprvé dostal do zastupitelstva Karlových Varů, mezi lety 2010-2018 pak město vedl z pozice primátora. Poslední čtyři roky zase zastával funkci hejtmana Karlovarského kraje. V rámci toho se zasadil například o to, aby v regionu vznikla chybějící letecká záchranná služba. Ministerstvo zdravotnictví návrh vedení kraje přijalo, vláda ho bude muset ještě projednat.

Nepropadá panice a umí vyjednávat

Sám Kulhánek své politické působení vnímá jako výhodu, připomíná i zkušenosti s krizovým managementem, který si vyzkoušel především během pandemie koronaviru. To v minulosti vyzdvihl i předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan, který je „o jeho kvalitách a schopnostech naprosto přesvědčený“.

Sám Kulhánek vnímá jako své hlavní přednosti schopnost mediovat a hledat kompromisy. „Nepropadám panice a myslím si, že jsem odolný vůči stresu a vytrvalý,“ sdělil pro Seznam Zprávy. S tím souhlasí i řada jeho spolupracovníků z Karlovarského kraje. Většinou Kulhánka vykreslují jako schopného a zodpovědného dříče, který umí vyjednávat s kýmkoli.

„Na zastupitelstvu Karlovarského kraje jsme o něm říkali, že má nervy z oceli. Je to neuvěřitelně klidný člověk, zvlášť když jde o nějaké dlouhé vyjednávání,“ líčí jeho kolega z Karlovarského kraje Miroslav Balatka (STAN). Sám Kulhánek o sobě tvrdí, že nerozlišuje mezi opozicí či koalicí a je připraven vyjednávat s každým.

„Já se vůbec nevyhýbám názorové konfrontaci, argumentaci. Mám schopnost vyslechnout si názory někoho jiného. Koneckonců z toho často může vzejít něco dobrého,“ dodal.

Kdo je Petr Kulhánek?

  • Petr Kulhánek se narodil 14. dubna 1971 v Karlových Varech, jeho otcem byl někdejší senátor Vladimír Kulhánek (ODS).
  • Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Už během studií pracoval ve vydavatelství Promenáda, po dokončení VŠE nastoupil do společnosti HOPI. V letech 2005 až 2010 působil jako generální tajemník Světové federace novinářů a publicistů v cestovním ruchu FIJET.
  • Coby komunální politik působil v Karlových Varech už od roku 2006, kdy se poprvé dostal do zastupitelstva. V témže roce stál u zrodu Karlovarské občanské alternativy (KOA).
  • V letech 2010 až 2018 byl Petr Kulhánek primátorem Karlových Varů, v posledních čtyřech letech působil jako hejtman Karlovarského kraje.
  • Je ženatý a má dvě děti.

V souvislosti s působením na Ministerstvu pro místní rozvoj pak někteří zmiňují i Kulhánkovu odvahu a trpělivost. „Velice mě překvapilo, že jde do tak těžké situace. Myslím, že nebude v jednoduché pozici, ale on má opravdu nesmírné zkušenosti z Karlovarského kraje. Dokáže opravdu propojit pro mnohé nepropojitelné,“ popisuje Michaela Tůmová, předsedkyně Karlovarské občanské aliance (KOA), kterou Kulhánek pomáhal v roce 2006 zakládat. Ve stejném roce se také poprvé dostal do zastupitelstva města.

Do celorepublikového povědomí se Kulhánek dostal během pandemie, kdy aktivně řešil spolupráci s Německem ohledně převozu pacientů. Tehdy se i poměrně často vymezoval ke komentářům a postojům tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), který tvrdil, že pokud kraj bude potřebovat pomoc z Německa, zařídí ji.

Kulhánek následně reagoval s tím, že premiéra i tehdejšího ministra zdravotnictví o pomoc žádal dlouhodobě. „Už se trošku zlobím, jak na ministra zdravotnictví, tak i na pana premiéra,“ kritizoval pro iRozhlas pomalé tempo a nerozhodnost vlády v roce 2021. Nakonec se mu ale i přes roztržky s Babišem podařilo převážení pacientů do Německa s vládou vykomunikovat.

Sebeprezentace by mohla být problém

Kulhánkovi spolustraníci a kolegové z minulosti o něm většinou mluví v superlativech. Jinak je tomu ale u jeho někdejší krajské opozice. Například podle Jany Mračkové Vildumetzové (ANO), která by ho měla vystřídat v čele Karlovarského kraje, není Petr Kulhánek dobrou volbou, i když sama přiznává, že je „inteligentní a učenlivý“.

„Rok do voleb je potřeba akce. A to opravdu není slovo, které by dosluhujícího hejtmana definovalo. Teď když u nás pršelo a na mnoha místech nešla elektřina, byl neviditelný. V médiích i na sociálních sítích,“ popsala Mračková Vildumetzová, podle které Kulhánek kraj nikam neposunul.

Že je Kulhánek méně vidět ve veřejném prostoru, vnímají i Balatka či Tůmová. Oba to ale přisuzují tomu, že je Kulhánek skromný. „Myslím si, že jeho slabá stránka je komunikace ven. Ale myslím si, že to není jen o jednom člověku, jde i o tým lidí, kteří kolem něj jsou. Proto si myslím, že se na tom dá ještě zapracovat a případně to dohnat,“ dodal Balatka.

Nejdříve pojede do krajů

Kulhánek se má v příštím týdnu sejít s prezidentem, po jeho jmenování se pak hodlá vydat do krajů. Podle premiéra Fialy nového ministra čekají tři zásadní úkoly – vyřešení problémů v digitalizaci stavebního řízení, nastartování výstavby dostupného bydlení a spolupráce s regiony a obcemi na odstraňování povodňových škod.

„Potřebuji samozřejmě bezprostředně nasbírat jak pohled hejtmanů, těch zasažených regionů, tak i starostů z těch nejpostiženějších obcí. Takže to proběhne příští týden,“ nastínil své první kroky ve funkci.

Doporučované