Hlavní obsah

Síkela ladí tým. Ve hře je Šestáková, další Češka míří k „prezidentovi“ EU

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela.

Základem úspěšného eurokomisaře je silný tým. A právě jeho sestavování čeká českého kandidáta Jozefa Síkelu. Byť se netají tím, že rád pracuje se známými, ověřenými lidmi, do bruselského kabinetu bude muset sáhnout i po cizincích.

Článek

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová stanovila „svým“ komisařům nová, přísnější pravidla pro sestavování jejich týmů. Stejně jako v roce 2019 musí mít každý kabinet rovný počet mužů a žen, liší se ale počet členů, kteří pocházejí z domovské země komisaře či komisařky. V minulém období si mohli přivést „z domova“ tři spolupracovníky, nyní se jejich počet smrskl nanejvýš na dva. Von der Leyenová tím chce zabránit tomu, aby komisaři zaměstnávali pouze pracovníky ze svých zemí.

Vedoucích členů kabinetu může v týmu Jozefa Síkely podle komisních pravidel usednout celkem šest. Kdo se ale ujme role šéfa kabinetu, není vůbec jisté. Síkela, který dostane v Evropské komisi na starosti mezinárodní partnerství, své plány zatím neoznámil.

V kuloárech se nicméně stále hlasitěji skloňuje diplomatka Lucie Šestáková. „Jozefu Síkelovi jsem nyní v přechodném období k dispozici na pomoc. Rozhodnutí o složení kabinetu je ale pouze na něm jako na budoucím komisaři,“ odvětila Seznam Zprávám na dotaz, jestli bude chtít vést Síkelův komisařský tým.

Respektovaná vyjednavačka

Na pozici šéfky Síkelova kabinetu si Šestákovou dokáže představit i vedoucí Stálého zastoupení ČR při Evropské unii Edita Hrdá. „Zatím je to spekulace, i když má alespoň racionální jádro. Lucie odpracovala výborně naše předsednictví, vytvořila si v Bruselu řadu kontaktů a hlavně má skvělou pověst. Takže z mého pohledu je to špičkový kandidát,“ uvedla s tím, že ale ženy musejí někdy při kariérních postupech zvažovat víc aspektů než muži. „Takže je to částečně i o jejím rozhodnutí,“ dodala.

Respektovaná česká diplomatka Šestáková patřila mezi klíčové lidi během českého předsednictví EU v roce 2022. V Bruselu si vydobyla renomé vysoce kompetentní vyjednavačky a získala řadu kontaktů. V roli případné vedoucí Síkelova týmu je bude moci využít. Tato funkce znamená, že bude zblízka vidět do agendy všech ostatních komisařů a bude ji moci – silou argumentů a přesvědčovacích schopností – ovlivnit.

Kvůli vhledu do bruselské kuchyně bude Šestáková klíčovou spojkou také pro českou vládu. Komisaři ani členové jejich týmů nesmějí zasahovat do rozhodnutí Komise podle instrukcí národní vlády. Neformální komunikace a výměna informací jsou ale běžné a žádoucí.

Lucie Šestáková se část letošního roku léčila s rakovinou. Teď už je plně zpět v pracovním procesu.

Kdo je další ve frontě?

Nenápadnou, ale klíčovou pomocnicí je Síkelovi v přechodném týmu i euroúřednice Hana Kuncová. Ta v minulosti působila – jako jediná Češka – v kabinetu nynější komisařky pro mezinárodní spolupráci, Finky Jutty Urpilainenové. Agendu a provoz týmu tak zblízka poznala.

Zda si Síkela vezme obě své spolupracovnice do Bruselu, není v tuto chvíli rozhodnuto. Každopádně na víc než dva krajany nemá nárok. Mezi jmény, která se v souvislosti se sestavováním týmu objevovala, byl ještě Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, který je zároveň už dlouho Síkelovým poradcem. Nejvíc mu pomáhal v době předsednictví Česka v EU, kde Prouza využil své předchozí zkušenosti vládního tajemníka pro evropské záležitosti. Podle diplomatického zdroje SZ je ale Prouzovo působení v kabinetu velmi nepravděpodobné.

Vyloučit nelze ani pokračování spolupráce s Evou Hanákovou, která byla jeho šéfporadkyní na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Do centrály EU se jí ale podle informací SZ moc nechce. Naopak zájem o angažmá v Bruselu po boku Síkely před časem nevyloučil Vojtěch Srnka, šéf komunikace MPO.

České „umístěnky“

Konkrétní jména členů kabinetu budou jistá až poté, co eurokomisaři dostanou parlamentní zelenou. Podle zjištění SZ je už předjednáno, že Češi budou mít své zastoupení i v několika dalších komisních kabinetech. Vyloučeno není ani místo přímo u předsedkyně unijní exekutivy.

Jedno místo Česko obsadí i v týmu stálého předsedy Evropské rady, tedy unijních summitů. Tím byl zvolen bývalý portugalský premiér António Costa. Pracovat pro něj bude Veronika Musilová, česká diplomatka a členka kabinetu končící eurokomisařky Věry Jourové. Musilová bude mít u „prezidenta EU“ na starosti mimo jiné kontakty se státy střední a východní Evropy.

Síkela a mezinárodní partnerství

Komisař pro mezinárodní partnerství má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Bude také zaštiťovat investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce Unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Plán EU počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Doporučované