Hlavní obsah

Síkela a bruselské portfolio? Měl by chtít něco inovativního, míní experti

Foto: Vlada.cz

Každý ze členských států EU má v Komisi jednoho zástupce, tím českým bude Jozef Síkela.

Je to potvrzené a posvěcené, do Evropské komise míří za Česko Jozef Síkela (STAN). Podle expertů má šanci dostat ekonomické portfolio, bude záležet na jeho schopnostech a také na tom, jestli nějaký stát nominuje dva kandidáty.

Článek

Ačkoliv si předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přála, aby členské země nominovaly do pozic eurokomisařů po dvou kandidátech - muže a ženu, aby mohla složení komise genderově vyrovnat, nikdo včetně Česka jí zatím nevyhověl. Český kandidát Jozef Síkela má podle expertů šanci dostat to, co on i vláda chtějí, tedy „silné ekonomické portfolio“. Především proto, že se pod tuto frázi dají schovat zhruba dvě třetiny témat.

Sám Síkela dnes po jednání evropského výboru vtipkoval, že rybolov asi nedostane. Na otázku, jaké portfolio by tedy chtěl, ale neodpověděl.

„Bude záležet spíše na něm, jak bude výrazný. Určitě má šanci dostat rozumné portfolio, je kompetentní a v rámci našeho předsednictví si udělal dobrou image,“ říká Tomáš Weiss z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy. Dodává, že na portfoliu samotném v Komisi tolik nezáleží, s každým tématem se podle něj dá udělat dobré „divadlo“.

Českým kandidátem na eurokomisaře je Jozef Síkela

Potenciální genderový problém

„Pokud bude dobře argumentovat, může ovlivnit i jiná témata jiných komisařů,“ vysvětluje Weiss. Podle experta by měl Síkela chtít především inovativní portfolio, které bude do budoucna tématem na evropské úrovni.

Jasno by mělo být zhruba v polovině září, von der Leyenová do té doby musí připravit seznam všech portfolií, která budou komisaři jednotlivých zemí obsazovat. Na názvy některých si tak bude Síkela a spol. muset počkat, je totiž možné, že jeho pozice ještě ani nebyla vymyšlená.

Největším průšvihem by pro Česko podle expertů bylo, kdyby Síkela, známý svým sebevědomým vystupováním, nakonec žádné ekonomické portfolio nedostal, urazil se a do funkce vůbec nenastoupil. Jeho místo by musel vzít náhradník, a Česko by tak přišlo nejen o silného kandidáta, ale také silné portfolio.

Kdo je Jozef Síkela

Jozef Síkela (57) před nástupem do vlády přes 30 let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva Erste Group. Představenstvo opustil v roce 2019, poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

„Stát se to může, i když je to nepravděpodobné,“ míní Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum. Síkela má podle zdrojů Seznam Zpráv zájem především o energetiku, společný evropský trh nebo dopravu. Pokud by tato portfolia chtěly potenciální ženské kandidátky, může Síkela podle expertů ostrouhat.

Požadavek na dvě jména od von der Leyenové Weiss i Vokálek chápou, komisní „skládačka“ by se jí lépe utvářela z dvojnásobného počtu kandidátů, země ho ale za svůj neberou. Některé pak s nominací stále vyčkávají, čas mají do konce srpna. Pokud by navrhly jako kandidáta ženu, mohlo by mít Česko problém.

Čeká ho životní změna, líčí vyjednavač vstupu do Unie

Premiér Fiala a jeho vládní kolegové jdou nominací Síkely takzvaně all-in, sází na kompetence a zkušenosti bývalého bankéře, který si věří na ekonomické portfolio a je rozhodnutý ho získat. Po nominaci od von der Leyenové čeká jednotlivé kandidáty ještě „grilování“ před Evropským parlamentem.

„Minule neprošli kandidáti Francie, Rumunska a Maďarska. Letos k tomu může přispět, i pokud bude přetlak mužů,“ přibližuje Vokálek. Experti ale českému kandidátovi spíše věří.

„Zrovna pan Síkela má zkušenosti s energetikou, ministerstvem a je kvalifikovaný, nemyslím si, že ho Ursula von der Leyenová ani parlament budou chtít vrátit,“ míní Weiss.

Mnoho zkušeností s fungováním Evropského parlamentu má také bývalý europoslanec za hnutí ANO a hlavní vyjednavač českého vstupu do Unie Pavel Telička. Podle něj musí být Síkela od svého nástupu hlavně komunikativní a s předstihem jednat se svými kolegy. Mimo jiné proto, že i se zdánlivě slabším portfoliem se dá efektivně pracovat.

„A platí to i naopak, já bych například pro Česko nechtěl agendu rozšiřování Evropské unie. Ta se může zdát na první pohled lákavá, ale jednání o rozšíření se mohou zadrhnout, a komisař tak bude v uvozovkách bez práce,“ vysvětluje Telička a dodává, že by si pro Česko přál například portfolio klimatu nebo digitalizace.

Velmi důležité bude podle bývalého diplomata Teličky vhodně si vybrat tým lidí, který by měl určitě obsahovat někoho se zkušenostmi uvnitř Komise. U výběru portfolia pak bude důležité, jaký dostane Síkela rozpočet a jak silné legislativní změny bude moct prosazovat. „Česko ve výběru portfolia omezuje fakt, že jsme ještě nepřijali euro. Těžko v takové situaci budeme rozhodovat o věcech týkajících se eurozóny,“ doplňuje Telička.

Ať už jednání o portfoliu dopadne jakkoliv, nového českého eurokomisaře čeká podle Teličky zásadní životní změna. „Musíte se přestěhovat do Bruselu, naučit se všechny detaily o vaší agendě, procházíte školením komunikace, je toho dost,“ přibližuje Telička.

Související témata:

Doporučované