Hlavní obsah

Senátoři: Ze záznamů ke střelbě na fakultě nelze odvodit úmysly útočníka

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pietní místo u hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Stejného názoru je i policie. Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer uvedl, že se policie mohla dopustit přehmatů, ale samotný zásah označil za profesionální.

Článek

Senátní bezpečnostní výbor se ve středu jednomyslně shodl na návrh svého předsedy Pavla Fischera (nezávislý), že nelze jednoznačně určit, co bylo úmyslem střelce. Uvedl to ke stanovisku k informacím policie o nejasnostech provázejících vyšetřování střelby.

„Prvotní úřední záznamy byly sepsány až po střelbě pod vlivem všech informací, které policisté mezitím získali, takže záznamy tím byly subjektivně ovlivněné. Nelze z nich dnes dovodit, že by někteří policisté dopředu věděli, co má střelec v plánu,“ uvedl Fischer. Obdobné vyjádření minulý týden zveřejnila i policie, což před senátory připomenul i náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

Senátorka Hana Kordová Marvanová z klubu ODS a TOP 09 se v této souvislosti pozastavila nad kritizovaným vyjádřením pražského policejního ředitele Petra Matějčka, podle něhož policie neměla informaci, že by pozdější střelec chtěl vraždit, ale jen podezření, že chce spáchat sebevraždu. Podle senátorky středočeská policie necelé dvě hodiny před střelbou ohlásila, že pachatel je nebezpečný a že je podezřelý z vraždy otce.

Fischer připustil, že možná nastalo zpoždění s přenosem informací a že se policie mohla zprvu dopustit chyb a přehmatů, jakkoli její vlastní zásah proti střelci byl profesionální. Doporučil ale nechat to na dalším vyšetřování včetně vyřízení stížností na postup policie státním zastupitelstvím.

Senátor ODS a bývalý policejní prezident Martin Červíček uvedl, že „některé věci při konfrontaci vyznívají velmi nepřesně“. Policie by podle něj měla přijmout poučení z medializace, zlepšit komunikaci a efektivitu spolupráce. „Absolutně klíčová bude práce s informačními systémy, analytikou, vyhodnocením informací,“ dodal.

Doporučované