Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Lidovci na Vysočině a v jižních Čechách očekávají změny ve vedení strany

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Současný šéf lidovců Marian Jurečka.

aktualizováno •

Nové vedení budou lidovci vybírat v říjnu. Zda bude post předsedy obhajovat Marian Jurečka, není zatím jasné. Předseda jihočeské KDU-ČSL Jan Bartošek si ale myslí, že nejde jen o post předsedy. Změna má prý být razantnější.

Článek

Krajský šéf lidovců na Vysočině Pavel Janoušek očekává, že v čele strany po říjnovém sjezdu strany už nebude Marian Jurečka. V tom, kdo by ho měl nahradit, zatím jasno nemá. Čeká na diskuzi se svými krajskými spolustraníky, kterých je okolo 1800. Vlastní ambice na vyšší stranickou funkci nemá, protože ho dost zaměstnává práce starosty obce Oslavice, řekl dnes ČTK.

Volby na Vysočině podle něho nedopadly pro KDU-ČSL špatně, i když přišla o dva ze šesti mandátů. Straně podle něj mezi voliči ublížilo vládní angažmá. O to víc ocenil výsledek lidovců na jižní Moravě, hlavně hejtmana Jana Grolicha jako krajského volebního lídra koalice Spolu. Ve snaze o zvýšení preferencí strany Janoušek očekává i diskuzi o tom, zda má KDU-ČSL o přízeň voličů usilovat dál v koalici.

Při letošních krajských volbách na Vysočině kandidovala KDU-ČSL samostatně, hlas jí dalo 8,73 procenta voličů. Před čtyřmi lety byl zisk strany v kraji 11,96 procenta hlasů.

Rovněž jihočeská KDU-ČSL by přivítala změny ve vedení strany. Nejde jen o pozici předsedy, změna musí být razantnější. ČTK to dnes řekl předseda jihočeské KDU-ČSL a poslanec Jan Bartošek. V aktuálních krajských volbách jihočeští lidovci kandidovali v uskupení Společně pro jižní Čechy, které se do zastupitelstva nedostalo.

„Není to směřováno k jednomu člověku ve vedení. Změna nesmí být pouze kosmetická. Jsem přesvědčený, že bychom se měli vrátit ke kořenům, z nichž jsme vzešli. Naším cílem by mělo být moderní konzervativní směřování na půdorysu křesťanské demokracie. Zatím nechceme říkat žádná jména, která by se podle nás ve vedení měla objevit. Nechceme to komentovat před druhým kolem senátních voleb, které nás čeká,“ uvedl Bartošek.

„Potřebujeme v čele silné osobnosti, a ne populisty. A já osobnosti v našich řadách vidím,“ doplnil jihočeský poslanec za KDU-ČSL Šimon Heller.

Volební sjezd lidovců se bude konat v Olomouci 18. a 19. října.

Doporučované