Hlavní obsah

Rus v žádosti o občanství zatajil kariéru u tajné služby. Pokuta ho mine

Foto: Profimedia.cz

Federální služba bezpečenosti (FSB) je hlavní ruskou bezpečnostní službou. Ilustrační snímek.

Bývalý vyšetřovatel ruské tajné služby FSB Alexandr Jegorkin zamlčel důležitou část své kariéry při žádosti o české občanství. Jeho případ je však už promlčen, jak uvedlo Ministerstvo vnitra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikatel ruského původu Alaxandr Jegorkin nebude nijak postižen, ačkoliv – jak v červenci upozornily Seznam Zprávy – v žádosti o české občanství neuvedl jednu podstatnou informaci, která mohla mít vliv na výsledek řízení.

Jde o to, že byl v minulosti důstojníkem ruské tajné služby FSB. V roli vyšetřovatele se ve Vladivostoku mimo jiné podílel na uvěznění známého ruského investigativního novináře ukrajinského původu Grigorije Paska.

Ministerstvo vnitra po opakovaných urgencích redakce Seznam Zpráv (i s využitím zákona o svobodném přístupu k informacím) nakonec sdělilo, že případ je už promlčen. Jak také uvedlo, promlčecí lhůta je v těchto případech jen roční, vypršela loni.

Jegorkin, jemuž bylo občanství České republiky uděleno v roce 2020, by přitom za zamlčení důležité informace v žádosti mohl dostat pokutu až 50 tisíc korun. Českého občanství ale proti své vůli už nikdy zbaven být nemůže, právní řád demokratického státu nic takového nepřipouští.

„Zahájení přestupkového řízení a posouzení, zda v daném případě došlo k naplnění skutkové podstaty přestupku, či nikoliv, a případná sankce v dané věci již není možná s ohledem na zánik odpovědnosti za přestupek uplynutím promlčecí doby,“ uvedl mluvčí ministerstva Adam Rözler.

Podobně jako Seznam Zprávy se ministerstva na možný Jegorkinův postih v dopise ministru Vítu Rakušanovi (STAN) dotazoval i zmíněný novinář Grigorij Pasko. „Pan ministr Rakušan mi dosud neodpověděl,“ tvrdí.

Jegorkin: Všichni to museli vědět

Už dříve Ministerstvo vnitra Seznam Zprávám potvrdilo, že Jegorkin v řízení o občanství kariéru u FSB neuvedl.

Bývalý důstojník tajné služby pak k tomu na dotaz redakce v červenci sdělil, že to nepovažoval ani za důležité. „Já jsem pracoval na hodně místech – byl jsem advokátem, byl jsem vojenským vyšetřovatelem, byl jsem vyšetřovatel FSB… A já myslím, že tam nemusím psát, v jaké kanceláři jsem seděl,“ vyjádřil Jegorkin názor v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Co přesně do žádosti o občanství napsal, si prý ani nevybavuje.

„Už si přesně nepamatuji, jaká slova jsem tam (v žádosti) použil, ale uvedl jsem, že jsem pracoval v bezpečnostních složkách nebo něco podobného,“ reagoval na dotaz.

Je si přitom jistý, že české úřady jeho minulost znaly. „Já pracoval v FSB do roku 2006, spolupracoval jsem oficiálně s různými zeměmi, všude jsem používal své jméno, všichni věděli, co jsem zač, všichni, kdo měli k té informaci přístup,“ tvrdí Jegorkin.

Hamáček o tom nevěděl

Zákon o státním občanství ČR v paragrafu 63 přitom hovoří o přestupku s možností pokuty až 50 tisíc korun pro fyzickou osobu, která v řízení o státním občanství „uvede nepravdivý nebo neúplný údaj, který může mít zásadní vliv na rozhodnutí ve věci, anebo tento údaj zatají, v úmyslu neoprávněně získat toto občanství“.

Případ se stal v éře ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který uvedl, že o této kauze se dozvídá až nyní. Jako ministr prý žádné informace neměl.

„Proces udělování státního občanství je správním řízením, probíhá podle zákona a ministr do toho nemůže vstupovat. To znamená, že já jsem o tom žádné informace neměl,“ řekl exministr Hamáček.

Jestli prý nějaký bezpečnostní problém existoval, měly by to podle exministra zjistit především tajné služby, které ke každému žadateli společně s policií dávají svá bezpečnostní stanoviska.

Doporučované