Hlavní obsah

Rozpočet Hradu by se měl příští rok zvýšit na téměř půl miliardy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Z rozpočtu je hrazen i provoz areálu Pražského hradu. Ilustrační snímek.

Oproti letošnímu roku tak vzroste o 60 milionů na 488 milionů korun. Z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky je hrazen chod samotného úřadu i provoz areálu Pražského hradu nebo zámku Lány.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky by se měl příští rok zvýšit o více než 60 milionů korun na 488 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který o víkendu Ministerstvo financí zveřejnilo na svých internetových stránkách. Kabinet musí rozpočet projednat do konce září, jeho parametry ještě může změnit.

O rozpočtu Hradu, stejně jako například Parlamentu či některých dalších úřadů, rozhoduje sněmovní rozpočtový výbor. Ministerstvo financí jej musí do návrhu rozpočtu zanést a vláda podpořit tak, jak jej výbor schválil.

Výdaje vlastního úřadu prezidentské kanceláře by se měly oproti letošku nepatrně zvýšit na 193,9 milionu. Výdaje na areál Pražského hradu a zámku Lány by se měly zvýšit o 60 milionů korun na 258,8 milionu. Na stejné úrovni 35,3 milionu korun by měly zůstat výdaje na lesní hospodářství.

Náklady na platy zaměstnanců se mají lehce zvýšit na 119 milionů korun. Příjmy kanceláře mají činit 100 000 korun.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánován ve výši 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun.

Doporučované