Hlavní obsah

Rozčílený Babiš. Korupční aféru odnese mocný muž, jehož nechal vyrůst

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na valné hromadě FAČR. Poslanec ANO Jan Richter (vpravo) si podává ruku s členem asociace.

Kauza zatčeného a z korupce obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče bude mít zásadnější dopad na změny v ANO než jen jeho vyloučení z hnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tohle je příběh, o kterém rozčílený Andrej Babiš řekl, že „za 12 let existence hnutí ANO je to první vážný případ a vyvodí z něj důsledky, protože je to jednoznačně problém i krajské organizace“.

Aféra kolem chomutovského primátora Marka Hrabáče ohrožuje pozici blízkého a mocného muže po Babišově boku. Jde o Jana Richtera, jehož vliv v hnutí v poslední letech neuvěřitelně narostl –⁠⁠ je poslancem, předsedou ústecké krajské organizace ANO a také hlavním manažerem hnutí, jenž řídí volební kampaně.

Pomluvy, nebo varování?

Ale postupně. Před necelým rokem se sešel stávající hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z ANO se svým stranickým šéfem Andrejem Babišem. Původně ho měl informovat jen o tom, jak vláda špatně komunikuje s krajem kvůli plánované těžbě krušnohorského lithia a továrny na jeho zpracovávání.

Na konci schůzky Schiller informoval Babiše o „rizicích“ kolem některých politiků ANO v regionu. Konkrétně mluvil o Marku Hrabáčovi, jenž měl jako krajský radní na starosti dopravu.

Předseda hnutí tomu však nepřikládal význam –⁠⁠ podobných drbů a zaručených zpráv slyší mnoho. Navíc Babiš to mohl cítit spíš jako klasické pomluvy a obyčejný stranický souboj. Schiller zrovna bojoval o to, aby mohl dál zůstat hejtmanem i po krajských volbách.

Existenci a obsah schůzky popsaly redakci Seznam Zpráv dva zdroje z ANO. Jeden z centrály hnutí, druhý z ústeckého regionu.

Snaha Jana Schillera se takto zachránit nevyšla. Když se konala regionální nominační konference ANO, kde se volil lídr kandidátky do zářijových voleb, objevil se konkurent. Tím byl právě chomutovský primátor a zároveň krajský radní pro dopravu Marek Hrabáč. Prosazoval ho zmíněný předseda ANO v ústeckém regionu Jan Richter.

Hrabáč díky jeho podpoře překvapivě zvítězil, dostal od kolegů víc hlasů. Zaskočený stávající hejtman Schiller musel na obhajobu zapomenout.

„Spousta lidí se mě pak s údivem ptala, proč nejsem lídrem kandidátky já, co jsem tak strašného provedl. Odpovídal jsem, že se tak prostě rozhodla krajská konference. A že jsem samozřejmě chtěl pokračovat, protože za čtyři roky skoro nic nestihnete,“ říká dnes Schiller, který už skousnul zklamání a rozhodl se kandidovat do Senátu na Teplicku. „Snad tam zúročím své zkušenosti a také nějak pomohu našemu regionu.“

Richter vs. Babiš

Později se ukázalo, že Schillerova varování nebyla jen pomlouváním. Nevíme, zda splnil svou povinnost a svá podezření hlásil i policii. Nejprve v únoru vypukla korupční kauza v krajských nemocnicích, kde policie obvinila organizovanou skupinu ovlivňující zakázky na nákupu zdravotnického materiálu. Krajským politikům se stíhaní vyhnulo.

V srpnu už ale ne, kdy policie obvinila 14 lidí v kauze machinací s tendry včetně chomutovského primátora, krajského radního a především kandidátka ANO na hejtmana Marka Hrabáče. Vedení ANO muselo zasáhnout –⁠⁠ sundalo Hrabáče z kandidátky a vyloučilo ho z hnutí. Ale tím to nekončí –⁠⁠ rozčílený Babiš mluví o „problému krajské organizace“.

Podle zdrojů Seznam Zpráv je Andrej Babiš teď dost naštvaný právě na jejího předsedu Jana Richtera. Nechápe, jak mohl do čela kandidátky tlačit rizikového Hrabáče, okolo něhož blikaly snad všechny červené kontrolky. Je pravděpodobné, že Jan Richter kvůli tomu přijde o funkci předsedy ústeckého ANO a možná i o post hlavního manažera hnutí.

Kdo je Jan Richter

  • 56 let, ženatý, tři děti
  • do roku roku 1989 byl vojákem z povolání, pak vystudoval vychovatelství a dělal v diagnostických ústavech pro děti
  • 2012 vstoupil do hnutí ANO
  • 2014–⁠⁠2018 byl zastupitelem města Kadaň
  • 2016–⁠⁠2020 byl zastupitelem Ústeckého kraje
  • od roku 2016 je předsedou ústecké krajské organizace ANO
  • od roku 2017 je poslancem a hlavním manažerem hnutí ANO, který řídí kampaně
  • v roce 2021 zvolen II. místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR)
  • v prosinci 2023 kritizoval policii za zásah při střelbě na filozofické fakultě, protože jeho dcera byla mezi vážně zraněnými studenty

Není to první konflikt Andreje Babiše s Janem Richterem. Šéf ANO už mu vyčítal neúspěšnou volební kampaň do sněmovních voleb v říjnu 2021, kdy hnutí těsně prohrálo s koalicí Spolu. Pak mu vytýkal nepovedenou agitaci před prezidentskými volbami v lednu 2023. A podle lidí z ANO věčně nespokojený Babiš měl výhrady i k podobě letošní kampaně do eurovoleb, ačkoliv v nich hnutí zvítězilo.

Velký spor měli i v létě 2021, když se Jan Richter rozhodl kandidovat do čela Fotbalové asociace ČR, což se Babišovi nelíbilo a byl proti. Richter si to prosadil a nakonec se skutečně stal jejím místopředsedou. V souboji porazil bývalého reprezentanta Vladimíra Šmicra, zástupce takzvané F-evoluce, poražené skupiny bojující za očistu fotbalu od korupce.

Přes všechny spory s Babišem se Jan Richter ve všech svých funkcích dokázal udržet. A postupně svůj vliv dokonce posiloval. Vysvětlení je poměrně jednoduché –⁠⁠ Babišovi už nikdo jiný nezbyl.

Nejprve stažením původního bosse Jaroslava Faltýnka získal Richter vliv v regionech. Pak po rozpadu Prchalova legendárního PR týmu získal veškerou moc nad řízením kampaní. Richter mladé marketingové rádce nikdy neměl moc v oblibě, na jeho vkus byli až moc liberální.

Richterův vliv a názory se projevily nedávno, když třeba Babišovi jednoznačně doporučoval, ať vůbec neváhá a vytvoří společně s maďarským premiérem Orbánem novou frakci v evropském parlamentu Patrioti, i když to všem v ANO úplně „nevonělo“.

O dalších dopadech ústecké kauzy a zodpovědnosti Jana Richtera se nikdo z hnutí ANO nechce bavit. Redakce oslovila šéfa hnutí Andreje Babiše, místopředsedy Karla Havlíčka i Alenu Schillerovou plus další členy předsednictva a také samotného Richtera. Nikdo z nich však na otázky zaslané SMS zprávou na mobilní telefon do vydání článku nereagoval.

Doporučované