Hlavní obsah

GEN nebo SRO? Nejen Kalousek chce vnést čerstvý vítr do politiky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Přetahovaná o Miroslava Kalouska. „Odpadlík“ TOP 09 koketuje s myšlenkou na novou politickou stranu. Do svých řad ho lákají další politici.

Jednu politickou stranu zakládají odpadlíci z hnutí ANO a Pirátů. K sobě pak lákají Miroslava Kalouska, který vystoupil z TOP 09. Ten ale pomýšlí na vlastní hnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výsledky nedávných evropských, krajských a senátních voleb, v nichž neuspěly vládní síly, akcelerovaly přípravy ke vzniku nové politické strany. A pozor - lidí a partiček, které na tom vážně pracují, je hned několik.

Jisté ale není nic – někomu k založení nového hnutí chybějí nezbytné peníze, jinému zas zajímavé tváře, které přitáhnou pozornost zklamaných voličů.

Nejvíc pozornosti vzbuzuje aktivita Miroslava Kalouska, který minulý týden oznámil odchod z TOP 09, kterou před 15 lety spoluzakládal. A zároveň s tím dál stupňuje svou každodenní kritiku Fialovy vlády, kterou například viní z „neomluvitelného lhaní ohledně snižování rozpočtových schodků“.

Ovšem pokud jde o novou stranu, zatím vše drží v tajnosti. Pokud jde o její název, zpočátku lidé kolem Kalouska spíš jen žertovali o SRO - Straně rozpočtové odpovědnosti. Teď titíž mluví o názvu GEN, ale jisté to není.

Zrovna protřelý politický lišák nebude mít pravděpodobně problém sehnat investory, teď je ve fázi shánění lidí, silných figur. Kalousek dokola opakuje, že nová partaj nejpozději do ledna určitě vznikne - ať už s ním, nebo bez něho.

„Zcela určitě tady je prostor pro vznik nějakého subjektu obsluhující témata, jež dnešní strany, které si říkají pravicové, opustily. Je-li velká poptávka, tak někdo přijde s nabídkou. To je logický zákon trhu. Kdo to bude, kdy to bude, o tom odmítám spekulovat, včetně toho, zda se na tom budu, nebo nebudu účastnit,“ říká.

Od všeho trochu

Novou partaj kromě něho chystají i politici, kteří opustili hnutí ANO nebo Piráty. Ti překvapivým spojením chtějí schválně semknout rozhádané a zdánlivě nesmiřitelné světy.

„To znamená vzít to nejlepší z ANO, vzít to nejlepší z Pirátů, vzít to nejlepší třeba z ODS. Nechceme extrém na jednu stranu, jsme přesvědčeni, že uprostřed je většina politiků i veřejnosti,“ říká Martin Arden, jehož Piráti v loňském roce vyloučili.

Spolu s ním novou stranu připravuje i radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola, jenž opustil hnutí ANO. Muž zakládající si na dlouhých vousech a bydlící na lodi na Vltavě právě teď obchází zklamané politiky z jiných stran. Nabízí jim místo v nově partě. Hodně například stojí o bývalou europoslankyni za hnutí ANO Ditu Charanzovou.

Stejně tak si intenzivně namlouval i Miroslava Kalouska. „Já se domnívám, že hypoteticky máme velice blízko k jeho názorům. Stačí, když si rozumný člověk přečte jeho výstupy na sociálních sítích, a opravdu mnoho z toho se dá použít jako návod pro tu novou stranu,“ říká Ryvola. Kalouskovi se ale mezi odpadlíky z Babišova hnutí a Pirátů moc nechce.

Pirátští expolitici jsou v náboru Kalouska opatrnější a upozorňují na rizika. „Jistě, když tam budete mít Kalouska, budete mít v Praze deset procent hlasů zadarmo, to ano. Jenže mimopražští nám vzkazují - hlavně ne Kalouska, protože na toho my nemáme už ani čas, ani náladu,“ říká Martin Arden.

Hledání nového „spasitele“

S nápadem na zrod nového politického subjektu zpočátku „odpadlíkům“ pomáhal také Marek Prchal, někdejší marketingový rádce šéfa ANO Andreje Babiše. Kvůli tomu si dokonce zadal i průzkumy, aby zjistil, jak velká je nespokojenost vládních voličů. A vyšlo mu, že 13 procent lidí opravdu hledá nového „spasitele“.

„To už je docela zásadní číslo pro všechny, kdo zvažují, tápou, nebo si nemohou dodat odvahy se rozhodnut. Je jich plno, mluví se mnou už měsíce. Máme dost konkrétní představu o tom, jak by měla hypotetická nová strana vypadat, co by měla říkat a kdo by ji měl vést,“ říká tajemně Prchal.

Existuje skutečně poptávka voličů po nové straně? Nebo se teď vládní příznivci jen demonstrativně neúčastnili druhořadých voleb, aby Fialův kabinet probudili?

„Určitě je tu prostor pro novou stranu. Poptávka je především mezi voliči bývalé vládní pětikoalice. V evropských a krajských volbách jsme viděli, že voliči, kteří jinak chodí pravidelně, najednou říkali, že nemají koho,“ říká sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík a dodává: „Šanci to má i proto, že téměř v každých volbách se do Poslanecké sněmovny dostal někdo nový. Nejdůležitější otázkou dneška je, kde vezme nové osobnosti, které by do politiky chtěly jít.“

Doporučované