Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Podá demisi, přesto zůstane? Řeší se plán, jak si nechat Lipavského

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Demise nedemise. V kuloárech se řeší, jak „nevyměnit“ ministra zahraničí. Prezident se do vládní krize zřejmě aktivně nezapojí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Piráti se ještě ani oficiálně nerozhodli, jestli opravdu odejdou z vlády, ale v zákulisí už se řeší plán, jak si ve vládě případně ponechat jejich ministra Jana Lipavského.

Jak už v minulých dnech informovaly Seznam Zprávy, o jeho setrvání na ministerstvu má zájem premiér i další politici z koalice Spolu. Lipavský už ovšem veřejně oznámil, že spolu s Piráty podá demisi z vlády i on.

„Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, já jako člen Pirátské strany podám demisi, tak jak to náleží,“ uvedl Lipavský, který je momentálně na pracovní cestě v USA.

Podle informací Seznam Zpráv Lipavský uvažuje následovně. Chce se v dané situaci zachovat „čistě“ - tedy odejít z vlády společně se stranou, která ho do ní nominovala. Zároveň pak ale chce opustit také Piráty a zvažuje, zda se dál ve vládě neangažovat.

Prezident nemusí demisi přijmout

Přetahovaná o to, kdo si ve vládní krizi zachová tvář, ale komplikuje situaci. Jak z ní ven?

V úvahu by přicházelo, že Lipavský demisi podá, ale nepřijme ji prezident. Například s odůvodněním, že chce nejdříve dát vládě čas na důkladné projednání situace. Ostatně Petr Pavel, který je momentálně v New Yorku právě spolu s Lipavským, už jeho setrvání ve funkci nepřímo podpořil a označil ho za dobrého ministra zahraničí.

„Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity. Dělat takové rozhodnutí rok před volbami by určitě nebylo jednoduché,“ vzkázal prezident z New Yorku.

Aktivně nezasahovat

Klíčová je ale podle všeho prezidentova formulace, že pokud se premiér a lídři koaličních stran na Lipavském shodnou, on „tomu nebude bránit“. Podle informací Seznam Zpráv se totiž minimálně prezidentovo okolí přiklání k variantě, aby Pavel do vládní krize aktivně nezasahoval. A pokud dostane demisi na stůl, tak ji přijal.

Jednak Hrad nevidí důvod, proč by měl „uklízet“ vládní nepořádek. Jednak se chce držet prezidentských pravomocí a nepočínat si jako předchůdce Miloš Zeman, který si pokoušel ukrajovat více vlivu, než mu Ústava přiznává.

Pravděpodobnější je tedy podle několika zdrojů z Úřadu vlády varianta, že formálně sice Lipavský demisi podá, ale premiér ji na Hrad neodnese, minimálně ne hned. A vyjednávání o formě, kterou by se Lipavský mohl do kabinetu dál zapojit, mezitím budou pokračovat.

„Nemám ve zvyku dělat věci prostřednictvím médií. Piráti jsou v nějakém procesu řešení té situace. Až jejich ministři podají demisi, pak na to budu nějakým způsobem reagovat,“ řekl k otázkám ohledně Lipavského premiér ve středu po jednání vlády.

Odchod neodchod

Vyloučený není samozřejmě ani fakt, že Lipavský nakonec ve vládě nebude. Jeho výroky směrem k Pirátům a koketování s ostatními stranami jeho kolegy značně pobouřily. Na Lipavského adresu padají silná slova jako „bezpáteřní krysa“ nebo „nikdy nebyl opravdový pirát“.

Stejně tak je možné, že vládní partaje nakonec dají přednost někomu z vlastních straníků.

A stoprocentně jasno stále není ani v základní věci - zda Piráti opravdu z vlády odejdou. Odcházející šéf Ivan Bartoš tvrdí, že ano, hlasování na fóru ale začne až v pátek.

Doporučované