Hlavní obsah

O Bartošovo místo může být rvačka. Rakušan křeslo nabízí už třem lidem

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Starostové hledají náhradníka za Ivana Bartoše.

aktualizováno •

Starostové v čele s Vítem Rakušanem mají o post zájem v rámci rekonstrukce vlády po odchodu Pirátů. Ivana Bartoše by v roli ministra pro místní rozvoj mohl nahradit jeho náměstek nebo bývalý hejtman.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jakmile Piráti potvrdili, že odcházejí z vlády, u Starostů začali pátrat po možném náhradníkovi Ivana Bartoše v čele Ministerstva pro místní rozvoj.

Jedním z kandidátů je podle informací Seznam Zpráv Radim Sršeň, který až dosud dělal Bartošovi na ministerstvu náměstka. Vít Rakušan oslovil také bývalé hejtmany Petra KulhánkaJosefa Suchánka.

„Vítek mě oslovil, zvažuji to a probíhá nominační proces ve straně,“ řekl Seznam Zprávám Kulhánek.

Kulhánek byl do letošních krajských voleb hejtmanem Karlovarského kraje. Volby tam ale vyhrálo hnutí ANO a Kulhánek s kolegy míří do opozice.

Nominaci dostal také končící hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Ten je v podobné situaci jako Kulhánek - po volbách skončí v opozici, kraji povládne ANO s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných.

Foto: Profimedia.cz

Petr Kulhánek.

Další, kdo SZ potvrdil, že se nachází ve výběru, je náměstek Sršeň. „Padá i moje jméno, myslím ale, že bude více kandidátů,“ uvedl. A dodal, že u STAN proběhne standardní nominační proces a následné schvalování vedením partaje.

Sršňova výhoda je, že má s ministerstvem zkušenosti – náměstkem je tu od ledna 2022. „Je to na rok, vše je rozjeté a nový ministr nebude mít moc času se rozkoukávat,“ vysvětluje Sršeň, proč by mohl být dobrou volbou.

Starostové v čele s Vítem Rakušanem mají o post zájem v rámci rekonstrukce vlády po odchodu Pirátů. Vypadá to, že post ministra pro legislativu bude zrušen. Ministerstvo zahraničí by mělo podle dosavadních zpráv připadnout koalici Spolu, konkrétně TOP 09. A to buď ve formě jejich vlastního kandidáta, nebo „adoptování“ expiráta Jana Lipavského.

Z logiky věci by tak Ministerstvo pro místní rozvoj mělo připadnout Starostům. Pokud se ho ujmou, mají ovšem další požadavky. O ministerstvu mluví jako o „problematickém resortu bez peněz“ a po ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi žádají peníze navíc.

Aktualizováno: Doplnili jsme informace o dalších kandidátech.

Doporučované