Hlavní obsah

Rakušan dál prosazuje přísnější lustrace. Babišově slovenské dohodě navzdory

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Dohoda Andreje Babiše se slovenským ministrem vnitra sice zastavila soudní spor o to, zda byl šéf ANO spolupracovníkem StB, nikoli ale vládní snahy o zpřísnění lustračního zákona.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce i nadále prosazovat zpřísnění lustračního zákona tak, aby povinnost předložit čisté osvědčení platila i pro členy vlády.

„Za mě je to stále zákon, který bychom měli prosadit. Bude o tom debata v koalici,“ řekl Seznam Zprávám Rakušan.

Nic na tom nemění ani dohoda, kterou uzavřel Andrej Babiš (ANO) se slovenským ministrem vnitra a která ukončila vleklé soudní spory o tom, zda Babiš byl spolupracovníkem StB.

„Dohoda Andreje Babiše na Slovensku na to nemá vliv, to není zákon psaný kvůli jednomu člověku,“ dodal Rakušan.

Premiér Petr Fiala označil dohodu Andreje Babiše se Slováky za „politický handl“. Ministr vnitra Matěj Šutaj Eštok momentálně vede hnutí Hlas, které Andrej Babiš v minulosti před volbami podpořil.

Babiš a StB

Šéf ANO byl před listopadem 1989 členem komunistické strany, podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem Bureš. Babiš spolupráci popírá.

Babiš to popírá, stejně jako samotnou spolupráci s StB. „Nikdy jsem s StB nespolupracoval, neexistuje a ani nemůže existovat jediný důkaz,“ tvrdí Babiš.

Babišovy spory kvůli spolupráci s StB byly v minulosti důvodem, proč se v Česku měnil lustrační zákon. Po revoluci museli čisté osvědčení předkládat i členové vlády, v době, kdy Babiš vstupoval do vlády, ovšem byla podmínka pro ministry ze zákona vyškrtnuta.

Zádrhel ve vládě

Fialova vláda si pak dala do programového prohlášení, že působnost i pro členy vlády do zákona vrátí. Novela vznikla už v roce 2022, do Sněmovny se ale zatím nedostala.

„Za mě by to bylo narovnání pravidel. Je absurdní, že to platí pro všechna patra systému kromě toho nejvyššího,“ řekl poslanec ODS a předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček.

Dodává ale, že záleží na dohodě v koalici, jestli se bude chtít do novely před sněmovními volbami ještě pouštět.

A koaliční politici mimo záznam připouštějí, že ochota pro to nebude velká. Vládě zbývá do voleb rok a ministerstva chtějí v posledních měsících protlačit spíš věcné návrhy. A neplýtvat silami.

Seznam Zprávy oslovily Andreje Babiše s dotazem, zda si o lustrační osvědčení požádá - i kdyby pro jistotu, kdyby koalice zpřísnění zákona stihla prosadit. Na otázky ale nereagoval.

Babišovy soudy

Soudy se zabývaly sporem, zda je Babiš v evidenci StB jako agent oprávněně, celkem 12 let. Původní verdikt ve prospěch Babiše zrušil v roce 2017 slovenský ústavní soud. Bratislavský krajský soud pak v obnoveném líčení zamítl Babišovu žalobu, že je neoprávněně evidován jako agent. Babiš poté neuspěl u slovenského nejvyššího soudu ani u Evropského soudu pro lidská práva. V roce 2023 Babiš podal kvůli evidenci u StB novou žalobu namířenou tentokrát na slovenské ministerstvo vnitra.

Zatím není jasné, zda dohoda uzavřená na Slovensku Babišovi zajistí možnost získat čisté lustrační osvědčení. Znění dokumentu, které schválil soud, ještě nebylo zveřejněno.

Podle historika Petra Blažka by o žádosti rozhodovalo české ministerstvo vnitra. Rozhodnutí slovenského ministra vnitra je podle něj v rozporu s informacemi, které jsou o Babišově spolupráci s StB známy. K dispozici je podle něj nejen část ze svazku vedeného přímo k Babišovi, ale zmínky o něm jsou i v dalších svazcích.

„Pochybuji, že by součástí té uzavřené dohody mohlo být, že by nakazovali třeba zničení registračních protokolů. A je otázka, zda by naše ministerstvo bralo v úvahu nějakou politickou dohodu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Blažek.

Znění dokumentu nemá k dispozici ani slovenský Ústav paměti národa. Babiš podle nich na seznamu spolupracovníků zůstává, k žádnému výmazu nedojde.

„Nepřichází v úvahu, že bychom něco škrtali nebo zamazávali v archivních dokumentech,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí ústavu Michal Miklovič.

„Komunikovali jsme o tom s našimi právníky a neumím si představit, že by na základě dohody mezi ministerstvem vnitra a Andrejem Babišem byly dané nějaké povinnosti pro Ústav paměti národa. Z právního hlediska to nedává smysl,“ řekl Seznam Zprávám

Ústav disponuje studií k případu Andreje Babiše, která podle něj spolupráci dokazuje. „Tuto analýzu jsme poskytli i ministerstvu vnitra v rámci tohoto soudního sporu. Z našeho hlediska byly právní a historické důvody v dohodě opomenuty,“ dodal Miklovič.

Doporučované