Hlavní obsah

Putinův velvyslanec na koberečku. Vrazi dětí jsou odpad lidstva, vyslechl si

Bez komentáře: Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij při odchodu z Černínského paláce.Video: Filip Harzer, Seznam Zprávy

aktualizováno •

České Ministerstvo zahraničí si kvůli krvavému ruskému útoku na Kyjev předvolalo ruského velvyslance v Praze. Vyslechl si ostrou reakci za zásah dětské nemocnice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Černínského paláce na pražských Hradčanech v úterý odpoledne dorazil ruský ambasador Alexandr Zmejevskij. O jeho předvolání rozhodl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Vrazi, kteří útočí na děti v nemocnici, jsou odpadem lidstva. Dostal pokyn to v Moskvě vyřídit,“ sdělil Lipavský, toho času ve Spojených státech, Seznam Zprávám, serveru na ruském seznamu blokovaných médií.

Český protest Zmejevskému tlumočil náměstek Jan Marian. Schůzka trvala asi 10 minut. Už v pondělí české ministerstvo označilo mohutný ruský raketový útok na Kyjev a další města za barbarství.

„Podobné ruské chování bohužel vidíme celé dva roky od začátku plnohodnotné invaze. Ale tohle je takové, že si to vyžádalo, abychom ruské straně sdělili, že to je barbarství a další z ruských válečných zločinů,“ komentoval schůzku Marian.

K reakci velvyslance na výtky se náměstek nechtěl vyjadřovat. „Ve vztazích s Ruskem jsme se dostali na takovou úroveň, že jsme zvyklí na cokoliv. Konkrétně bych nic nečekal,“ odpověděl na dotaz na možnou odvetu Moskvy.

Zmejevskij po odchodu z Černínského paláce odmítl ruskou zodpovědnost za útok na nemocnici. „Nebyla to ruská střela, byla to ukrajinská střela,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv. Setkání na ministerstvu podle něj probíhalo „jako obvykle“.

Později odpoledne vydalo ruské velvyslanectví ještě prohlášení, ve kterém českou vládu obvinilo z šíření protiruských narativů.

„České Ministerstvo zahraničí nevyslyšelo postoj ruské strany,“ uvedlo ruské velvyslanectví, podle kterého Zmejevskij předal Marianovi prohlášení ruské diplomacie a ministerstva obrany k pondělnímu útoku na Ukrajině. Prahu pak zastupitelský úřad obvinil, že je „hlásnou troubou“ Kyjeva a jeho západních podporovatelů.

Ruské rakety v pondělí zabily na Ukrajině na 40 lidí, z toho 27 obětí zemřelo při úderech na Kyjev. Mezi oběťmi jsou i děti.

Velký ruský útok

Ruská, nebo ukrajinská střela? Detailní rozbor dostupných důkazů a indicií k útoku na dětskou nemocnici v Kyjevě nasvědčuje, že zdravotnické zařízení trefila viditelně nijak nepoškozená vysoce přesná moderní ruská munice.

Zásah v metropoli dostala i dětská nemocnice Ochmatdyt, kde se léčí také děti s onkologickými nemocemi. Dopad ruské rakety, zřejmě Ch-101, zachytil na videu náhodný svědek. Podle ukrajinské tajné služby SBU typ rakety potvrdil i úlomek nalezený v sutinách.

Moskva odpovědnost za zásah nemocnice odmítá a vinu svaluje na ukrajinskou protivzdušnou obranu a systém dodaný Západem. Další ruské propagandistické zdroje rozšiřují nejrůznější nepravdivé informace, které vinu Moskvy popírají.

K věci chtěl v úterý vystoupit ministr Lipavský na jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. Rusko, které teď Radě předsedá, ale českému politikovi projev neumožnilo. Obsah projevu tudíž v Praze na ministerstvu obdržel ruský velvyslanec Zmejevskij.

„Bez ohledu na to, jaké lži ruská propaganda nadále šíří, jednoduchá pravda zůstává: Putinovo Rusko je agresor. Zahájení této války o územní agresi je volbou Ruska. Hrubé porušení Charty OSN a mezinárodního práva je volbou Ruska. Bombardování škol a nemocnic je volbou Ruska. Zabíjení dětí a civilistů je volbou Ruska,“ stojí v projevu Lipavského.

„Ti, kteří jsou za tuto válku zodpovědní, musí být postaveni před spravedlnost,“ píše se dál v řeči, kterou ministerstvo poskytlo médiím.

Letos už potřetí

Velvyslanec Zmejevskij dostal předvolání do Černínského paláce letos už potřetí. V únoru to bylo kvůli smrti předáka ruské opozice Alexeje Navalného v sibiřské věznici.

Na začátku května pak kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Za útoky podle českých úřadů stála Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU.

„Ruskou brutalitu“ v souvislosti s pondělním útokem odsoudil i americký prezident Joe Biden a další představitelé západních států, včetně Velké Británie, Itálie nebo Litvy. Za „obzvlášť šokující“ útoky označil generální tajemník OSN António Guterres.

Aktualizace 18:05: Doplněna informace o prohlášení ruské ambasády v Praze.

Doporučované