Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Příjmy a majetek nováčků v europarlamentu. Turek a Krutílek údaje nesdělili

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

V europarlamentu bude za Česko rozhodovat 11 nováčků. Jsou mezi nimi jak někteří bývalí poslanci českého Parlamentu, tak lidé politikou „nepolíbení“, byť jde o známé tváře. Zleva: právník Ondřej Dostál, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, dosavadní poslanec Ondřej Kolář, dosavadní poslankyně Klára Dostálová, podnikatel Filip Turek.

Seznam Zprávy se ptaly na majetek a příjmy 11 „začátečníků“ v europarlamentu. Právník Dostál uvedl nejvyšší úspory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pět milionů korun, dosavadní poslankyně Klára Dostálová nejvyšší čistý příjem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2,1 milionu.

Článek

Velká oplocená zahrada se vzrostlými stromy o ploše kolem 2700 metrů čtverečních na vyvýšeném pozemku v Dubči na okraji Prahy. To je jediný nemovitý majetek evidovaný v katastru na podnikatele a nově zvoleného europoslance Filipa Turka.

Jak přítomnost bagru a míchačky dokládá, na parcele s vyhlídkou na vodní plochu dubečského rybníka právě probíhá stavební činnost. Původní zahradní domek, který na zahradě stál, dělníci rozšířili o další část. Stavba s novou střechou teď zabírá podstatně větší plochu než dříve, ve svahu přibyla i opěrná zeď. Jenže, jak už informovaly Seznam Zprávy, majitele Filipa Turka popotahuje stavební úřad a řeší s ním „nepovolenou část stavby“.

Seznam Zprávy se zajímaly o majetky a příjmy jedenácti nováčků v Evropském parlamentu a právě Filip Turek „majetkový dotazník“ ani po několika urgencích nevyplnil. Podobně Ondřej Krutílek za koalici SPOLU. Všichni ostatní informace poskytli, ačkoliv někteří ne všechny.

„On (Turek) na tom pracuje. I já jsem mu říkal, že by bylo špatné, kdyby to nedal,“ uvedl předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Právě za koalici Přísaha/Motoristé Filip Turek do europarlamentu coby lídr kandidoval. Šlachta připomíná, že o svých příjmech budou muset beztak už brzy informovat všichni europoslanci.

Jen dva vyplnili vše

Přístup nováčků v europarlamentu se výrazně lišil. Všechny dotazy ohledně příjmů, závazků, úspor, movitého i nemovitého majetku bezezbytku zodpověděli jen dva z jedenácti dotazovaných. A to Ondřej Kolář (SPOLU, resp. TOP 09) a Jan Farský (STAN). Farský uvedl i čísla popisná dvou domů, které vlastní či spoluvlastní v Semilech.

Kromě přesné výše loňských příjmů, všechny otázky zodpověděl i Ondřej Dostál (Stačilo!). Z informací, které redakci Seznam Zpráv poskytl, lze například dovodit, že má ze všech zvolených nováčků největší úspory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pět milionů korun.

U europoslankyně a nyní i kandidátky na eurokomisařku Danuše Nerudové (STAN) chybí konkrétnější údaje o úsporách a výši závazků, popsala ale všechny tři nemovitosti, které má ve společném jmění s manželem.

Z europoslanců za vítězné ANO byl nakonec nejméně sdílný Jaroslav Bžoch, který ani u jedné z odpovědí nepřipsal konkrétní cifry. Když obdobné přiznání coby dosavadní člen českého Parlamentu dával za rok 2022, bylo z něj možné vyčíst, že třeba koupil akcie Komerční banky za 100 tisíc korun a ve stejné výši akcie Erste. Nic takového nyní Bžoch neuvedl.

Bžochovy tři kolegyně z hnutí Klára Dostálová, Jaroslava Pokorná Jermanová a Jana Nagyová byly otevřenější. Posledně jmenovaná třeba popsala, že vlastní pozemek u obce Soběhrdy na Benešovsku, Dostálová deklarovala ze všech oslovených nejvyšší loňský čistý příjem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2,1 milionu korun. Zároveň vysvětlila, proč má úspory „jen“ půl milionu korun. „Kupovala jsem auto,“ uvedla v dotazníku Dostálová.

„Má toho hodně“

Europoslankyně Nikola Bartůšek zastupující koalici Přísaha a Motoristé o sobě sdělila, že je spolumajitelkou tří bytů a loni vydělala v čistém 900 tisíc korun. Ačkoli ani ona neřekla vše, i tak byla o poznání otevřenější než zmíněný lídr „její“ kandidátky Filip Turek.

Foto: Jiří Pšenička

Stavba Filipa Turka na zahradě v Dubči u Prahy. Jde o jediný nemovitý majetek, který má na sebe registrovaný v katastru nemovitostí.

„On toho má hodně,“ podotkl s omluvou lídr Přísahy Robert Šlachta. Avšak, jak už bylo řečeno, kromě zahrady v Dubči s rozestavěným objektem žádný jiný nemovitý majetek na sebe Turek psaný nemá.

Ani luxusní byt na pražském Strahově s vyhlídkou na město, kde Turek uvádí své bydliště, není jeho. Stejně je to s prostory v pražské Petrské ulici, kde sídlí jeho dvě firmy Transgas a Art of Performance.

Seznam Zprávy se zajímaly i o Turkovy příjmy, stejně tak o movitý majetek (včetně automobilů), ani to však muž známý zálibou v luxusních vozech nakonec neposkytl.

Žaloba o vlastnictví bytu

Údaje o svém majetku a finanční situaci Seznam Zprávám nesdělil ani nově zvolený europoslanec za koalici SPOLU Ondřej Krutílek. Tento člen ODS, který doposud vedl kancelář zkušenému europoslanci Alexandru Vondrovi (ODS), svůj postoj vysvětlil tím, že na obdobné téma bude už brzy informovat ve „finanční deklaraci“ přímo na půdě Evropském parlamentu. „A poslancem se stanu až na ustavujícím plenárním zasedání, které začíná 16. července 2024,“ podotkl také Krutílek.

I v jeho případě Seznam Zprávy prověřily nemovitý majetek, protože katastr nemovitostí je veřejně přístupný zdroj informací. Sám Krutílek na sebe žádný napsaný nemá, nicméně redakce v katastru narazila na údaje ohledně žaloby, kterou v roce 2021 podal na určení vlastnictví jednoho z bytů v Novém Jičíně (odkud Krutílek pochází). Byt je nyní ve vlastnictví ženy se stejným příjmením, jako má nově zvolený europoslanec.

„Žádná souvislost v tom není. O majetkových poměrech informuji přesně tak, jak mi ukládá zákon a požadavky Evropského parlamentu,“ odmítá ale Krutílek, že by právě tato žaloba o určení vlastnictví mohla být důvodem jeho informační zdrženlivosti.

Bude se muset „svléknout“

Finanční deklarace, o které mluví Ondřej Krutílek, se bude týkat všech europoslanců, i těch, kteří už nejsou nováčci. Je to tak po každých eurovolbách.

Jak podotýká dlouholetý europoslanec Tomáš Zdechovský (SPOLU, resp. KDU-ČSL), každý bude muset vyplňovat jednak prohlášení o soukromých zájmech a také prohlášení o vedlejších příjmech. Z těchto dokumentů by mělo být zjevné, kde jinde se zvolený politik angažuje a jaké z toho má příjmy. Pokud je funkce honorovaná.

„Neustále se to aktualizuje. Jakmile vám přibude nějaká funkce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stal jste se třeba předsedou představenstva něčeho –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tak to musíte vždycky transparentně deklarovat. Já byl třeba v představenstvu pardubického basketu, ačkoliv to byla neplacená funkce, tak to tam musí být, protože i tam můžete být ve střetu zájmů,“ uvedl příklad Zdechovský, který je europoslancem už od roku 2014.

Ve svém prohlášení, které naposledy v europarlamentu podával, ale žádnou konkrétní částku uvedenu nemá. „Já dělám vojáka aktivní zálohy, ale tento můj jediný vedlejší příjem, který za to mám, je dle zákona tajný,“ řekl k tomu Zdechovský. Zároveň ubezpečuje, že tento příjem od vojáků není nikterak závratný a zdaleka nepřekročuje sledovaný limit 5000 euro ročně.

Už prý také proškolil některé nováčky, co je všechno v této oblasti ještě před faktickým nástupem do europarlamentu čeká. Konkrétně zmínil právě Filipa Turka.

„Já jsem mu říkal, že se bude muset ‚svléknout‘, že bude muset deklarovat úplně všechno, veškeré příjmy. A když jsme mu to říkal, byl trošku zaskočený,“ popsal Zdechovský, jaká byla reakce jednoho z českých nováčků v europarlamentu.

Související témata:

Doporučované