Hlavní obsah

Prezident odpovídal na livestreamu: Konec války je v rukou Putina

Foto: Impakt Česko, SZ

Petr Pavel zkusil oslovit občany skrze živé vysílání na sociálních sítích.

aktualizováno •

Petr Pavel vyzkoušel nový formát promlouvání k publiku. V živém vysílání odpovídal na vážné i méně vážné dotazy, zmínil například svůj postoj k eutanazii nebo poslední kampani SPD.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel vyzkoušel nový formát promlouvání k publiku. V živém vysílání odpovídal na vážné i méně vážné dotazy, zmínil například svůj postoj k eutanazii nebo aktuální kampani SPD Tomia Okamury.

Hodinový livestream sledovalo přibližně 1200 lidí. Pavel reagoval na psané dotazy zaslané pomocí aplikace.

„Messi, nebo Ronaldo? U mě raději Messi,“ odpověděl na jeden z prvních dotazů směřující na slavné hráče fotbalu. Řeč přišla i na to, že má prezident rád svíčkovou, hlavně od své ženy, že je jeho oblíbená barva flanelové košile červená, nebo že preferuje trenýrky, ne slipy.

Poodkryl také některé hříchy mládí. „V Holandsku nám jednou ke kafi dali brownies s marihuanou,“ přiznal Pavel v reakci na dotaz, zda někdy zkusil drogy.

V živém vysílání ale padaly i mnohem vážnější dotazy. Například na eutanazii. „To je těžké téma. Jsem toho názoru, že by lidé o svém životu i smrti měli mít možnost rozhodovat, jsem tedy pro eutanazii,“ řekl Pavel.

Proč jste dal milosti?

Dotazů padlo hodně, prezident zopakoval své postoje k nutnosti důchodové reformy nebo k důležitosti podpory Ukrajiny.

„Na Ukrajině každý den umírají lidé, konec války nelze předpovědět. Konec je v rukou Putina, který válku začal a může ji ze dne na den ukončit. Rusko musí pochopit, že pokračováním války svých cílů nedosáhne,“ nechal se slyšet Pavel.

Došlo také na domácí politiku, konkrétně na novou kampaň opoziční SPD. Podle prezidenta jsou plakáty s mužem tmavé pleti a nožem za hranou. „V takové podobě bychom negativní emoce v lidech budit neměli,“ míní.

Musel také odpovědět, zda bude usilovat o pokračování v úřadu i po vypršení současného mandátu. Uvedl, že tři a půl roku, které mu ještě zbývají, jsou dlouhá doba a nechce předjímat. „Nechme tu otázku otevřenou.“

Otázka padla také na nedávné čtyři milosti, které Pavel udělil navzdory tomu, že v minulosti označil milost až jako krajní řešení. „Řekl jsem, že to budu posuzovat individuálně. Některé z omilostněných byly matkami. Bude lepší, když se budou starat o své děti, aby ty měly menší šanci také se dostat do vězení,“ zmínil Pavel.

Přímá komunikace

Nový pořad Zeptejte se prezidenta je již několikátým pokusem hlavy státu, jak oslovit širší skupinu obyvatel. Po dvou dílech podcastu Podhradí nebo méně formálních akcích se skupinou influencerů Impakt se tentokrát pustil do „livestreamu“, tedy živého vysílání na sociálních sítích.

K tomu se mimochodem nedávno uchýlil také bývalý prezident USA Donald Trump a majitel sítě X (dříve Twitter) Elon Musk, jejichž vysílání provázely technické problémy, které Musk nesprávně považoval za hackerský útok ze strany nepřátel Trumpa.

Pavel na rozdíl od Trumpa odpovídal v živém vysílání přímo na dotazy posluchačů, bez moderátora. Od Trumpa s Muskem se prý neinspiroval.

„Pan prezident chce využít příležitost napřímo komunikovat s lidmi a dát jim možnost ptát se,“ řekl Seznam Zprávám ještě před vysíláním Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky, a dodal, že za akcí stála jeho kancelář.

V Česku takový formát zatím žádný významný politik nevyužil, v minulosti byly populární například moderované debaty v online médiích, kdy politik odpovídal na zaslané otázky čtenářů. „Nevybavuji si, že by někdo z celostátních politiků a už vůbec ne ústavních činitelů do něčeho takového šel. Rizika tam jsou, je možné že se prezidentovi odpůrci připravují a dají mu to sežrat,“ předjímal Karel Komínek z Institutu pro politický marketing.

Plusy ale podle něj převažují nad minusy. S nástupem sociálních sítí se podle experta politikům otevřela unikátní možnost, jak se voličům polidštit. „Může ukázat, že není žádná socha ze slonoviny, ale že si s ním může každý promluvit,“ dodal Komínek.

Snaha přilákat mladou generaci

Prezident je v úřadu, co se týká mimopolitických událostí, aktivní a snaží se k politice přilákat také mladou generaci. Jako cíl si to ostatně sám zadal v novoročním projevu. Spojil se kvůli tomu i s mladými tvůrci a influencery, se kterými navázal neformální spolupráci a kteří jeho kanceláři radí s tématy a aktivitami právě pro mladé.

Seznam Zprávy aktivity skupiny Impakt, za kterou stojí mladý producent a režisér Šimon Šebek, popsaly v červenci. Třebaže měl prezident Pavel s „Radou mladých“, jak si skupina na začátku říkala, velké plány, její zapojení do Pavlova programu se zatím smrsklo na běh ve Stromovce či několik debat na aktuální témata.

Tvůrců je ve skupině kolem dvaceti, další mladí lidé se prý hlásí přes webový formulář, kam píšou své nápady a témata, která je zajímají. „Je to třeba klima, přechod na euro nebo sport,“ jmenovala již dříve Seznam Zprávám neurovědkyně a zakladatelka projektu Nevypusť duši Marie Hájek Salomonová, která je součástí skupiny. Podle Koláře se další akce Impaktu uskuteční během návštěv prezidenta v krajích.

Pavlovi předchůdci jezdili do regionů

Pavel se způsobem komunikace k veřejnosti odlišuje i od svých předchůdců. Oproti prvním dvěma českým prezidentům je to pochopitelné. Václava Havla se trend sociálních sítí netýkal vůbec, u Václava Klause zaznamenal ve společnosti výrazný nárůst až během jeho druhého funkčního období. Oba prezidenti se tak nemohli přiblížit takovému množství lidí najednou a komunikace s občany probíhala především během jejich návštěv po republice.

Porovnávat se s Pavlem skrze sociální sítě tak může jen Miloš Zeman. Ten se na svém facebooku omezil na fotografie a formální příspěvky, nebyl ani tak aktivní v počtu příspěvků jako současný prezident a jeho tým. Zeman má kupříkladu stejně jako Pavel účet na sociální síti X, poslední příspěvek zde ale napsal v roce 2013. Místo toho za něj prostřednictvím oficiálního hradního účtu velmi aktivně komunikoval mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman naopak velmi rád jezdil za lidmi do krajů, což ostatně slíbil při svém prvním zvolení v roce 2013. Poté, co mandát v roce 2018 obhájil, zase voličům deklaroval, že regiony objede podle výsledku v prezidentských volbách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od nejlepších po nejslabší.

S výjezdy však měl i problémy, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel v Zemanových cestách před volbami v roce 2018 hned tři porušení zákona. Prezident je totiž tehdy neprávoplatně využil jako předvolební kampaň.

Doporučované