Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Poslanci se přeli o reformu důchodů. Okamura citoval papeže Františka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně.

aktualizováno •

Projednávání sporných širších změn v důchodech trvalo až do pozdního večera, ve středu se pokračuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mimořádná schůze k důchodové reformě, která začala v úterý po poledni, by měla trvat do čtvrtka. Vládní koalice už dopředu ohlásila, že k hlasování dojde v pevně stanovený čas. „Opozice je s tím srozuměna,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

V úterý poslanci řečnili deset hodin. Ve 23:00 schůzi podle očekávání přerušili s tím, že se k reformě penzí vrátí ve středu ráno.

Jako jeden z důvodů, proč Česko nutně potřebuje penzijní reformu, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) snižující se porodnost. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš reagoval tím, že obvinil ze snižování porodnosti vládní koalici.

„Proč tady není porodnost, když stále strašíte válkou?“ argumentoval Babiš.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zase vládě vyčetl, že chce posouvat věk odchodu do důchodu u mladších ročníků, a to až na 70 let. „Podle dostupných údajů naději na dožití ve zdraví měly v České republice ženy ve věku 64 let a muži dokonce pouze 62,7 roku. Pokud bychom tedy chtěli lidem umožnit, aby alespoň jeden či dva roky si užili důchodu ve zdraví, museli bychom věk odchodu do důchodu dokonce snížit,“ upozornil Okamura.

Zároveň šéf SPD na plénu citoval papeže Františka. „Papež František nedávno řekl, byť v jiné souvislosti, cituji: ‚Silnější je ten, kdo myslí na lidi‘,“ překvapil Okamura některé poslance.

Spor o reformu se přesunul během odpoledne ze Sněmovny také na sociální sítě. Ministr práce Jurečka přišel s tvrzením, že hnutí ANO po volbách úpravu důchodů nezruší.

„Reforma totiž ušetří peníze v rozpočtu, které chce ANO v budoucnu rozfrcat, stejně jako to předvedlo během covidu. Nic jiného totiž neumí,“ pustil se Jurečka do opozice.

Na to reagoval stínový ministr práce, poslanec Aleš Juchelka, že mu ve zdůvodnění důchodové reformy chybí zhodnocení, kolik změny ušetří. „Mohl jste to napsat třeba do důvodové zprávy, což jste neudělal. To, co děláte, je jen populistická vějička pro ty, kteří nevidí realitu,“ obvinil poslanec hnutí ANO Jurečku.

Samotný Jurečka v průběhu odpoledne komentoval i další proslovy – předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, kde ho opět vyzval, ať ukáže své představy o důchodové reformě, aby bylo o čem jednat.

Opozice už dopředu oznámila, že pro takto navrženou reformu ruce nezvedne. Hnutí ANO už dříve ukončilo jednání u prezidenta Petra Pavla, který se v tomto tématu snažil fungovat jako prostředník mezi opozicí a koalicí.

„Během jednání ve Sněmovně jsme ochotni dále jednat o navržených změnách jak s opozicí, tak s odbornou veřejností,“ uvedl poslanec Viktor Vojtko (STAN). Doplnil, že návrhy na změny obdržela koalice pouze od opozičního hnutí SPD. „Hnutí ANO nedodalo nic,“ řekl.

Veřejnosti „nepříjemné“ kroky vysvětlíme

Dodal, že po schválení bude vládní koalice usilovat o informační kampaň, která veřejnosti všechny tyto, jeho slovy nepříjemné, kroky vysvětlí.

„Bude to kampaň, která vysvětlí důsledky potřebných změn a ukáže generacím dnešních dvacátníků a třicátníků, jakým způsobem by se ke svým důchodům měly chovat, aby splnily jejich očekávání,“ vysvětlil Vojtko.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny uvedla, že koalicí předkládaný materiál nepovažuje za důchodovou reformu, ale pouze za „diskreditaci pojmu důchodová reforma“.

„Po příštích volbách ji podrobíme důkladné revizi a z větší části zrušíme,“ řekla. Dodala, že klíčovým slovem pro důchodovou reformu je hospodářský růst.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hnutí ANO vyzval k tomu, aby „přestalo trucovat“ a vrátilo se k jednacímu stolu.

„Nemáme se o čem bavit. Je to jen takové hraní, takhle si s námi pan ministr hraje už více než rok, na to mu už neskočíme,“ řekla Schillerová.

Doporučované