Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Fiala vyhodil Bartoše z vlády: Není schopen dotáhnout digitalizaci

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS).

aktualizováno •

Šéf Pirátů Ivan Bartoš skončí ke konci září jako vicepremiér pro digitalizaci a jako ministr pro místní rozvoj, oznámil to premiér Petr Fiala (ODS). Jako důvod zmínil nepovedenou digitalizaci stavebního řízení.

Článek

„Po projednání analýzy digitálního řízení a po dnešním ranním rozhovoru jsem nabyl rozhodnutí, že není schopen digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce,“ řekl premiér Fiala.

„Ačkoli jsem opakovaně dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, do konce září, tak musím kontaktovat, že konec je v neustále v nedohlednu,“ dodal premiér.

Odvolání Bartoše předseda vlády navrhne prezidentovi Petru Pavlovi ke 30. září.

Prezident je momentálně na pracovní cestě v USA. Podle jeho mluvčího Víta Koláře zatím není stanovisko k dispozici. Je ale podle něj pravděpodobné, že se bude chtít prezident nejdříve seznámit s detaily situace po svém návratu.

Speciální tým pro digitalizaci povede od středy ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Petr Fiala zároveň zmínil, že to neznamená konec koaliční smlouvy a ani nechce, aby Piráti z vlády odešli. Vyzval proto Piráty, aby nominovali nového ministra či ministryni místo Ivana Bartoše.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

„Vážím si práce dalších dvou ministrů za Piráty. Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí a Michal Šalomoun odvádí výbornou práci jako ministr pro legislativu,“ dodal.

Tlak sílil i zevnitř koalice

Tlak na odvolání Bartoše kvůli pokažené digitalizaci stavebního řízení v poslední době uvnitř vládních stran sílil. To, že po krajských volbách není na co čekat, zaznívalo od řadových členů z regionů, ale i některých poslanců nebo senátorů.

„Dokud byl předsedou koaliční strany, byl nedotknutelný. Teď už bychom ale měli okamžitě vyměnit ministra místního rozvoje. A možná to využít k nějaké širší rekonstrukci vlády,“ popisoval Seznam Zprávám senátor za STAN a starosta Chrastavy Michael Canov.

Podobné hlasy byly slyšet i od politiků z vládních stran, kteří se s problémy ve stavebním řízení potýkají. „Piráti by měli přehodnotit své angažmá ve vládě, zejména na Ministerstvu pro místní rozvoj, protože ztratili důvěru ve všech regionech a poškozují celý kabinet,“ pálil například místostarosta Ostravy-Jih Radim Ivan z ODS.

Doporučované