Hlavní obsah

„Přátelský rozchod.“ Jourová oznámila odchod z ANO

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Věra Jourová byla eurokomisařkou od roku 2014, posledních pět let pak byla i místopředsedkyní Komise.

Další kroky Jourové, kterou v minulosti časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí planety, povedou do akademické sféry.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Končící místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová na sociální síti X oznámila, že se rozhodla vystoupit z hnutí ANO.

„Plánuji odpočinek od aktivní politiky. České republice chci být i dál prospěšná, využít pro ni své zkušenosti v akademické sféře. Těším se na novou cestu i na akademickou svobodu. Proto jsem se rozhodla pro přátelský rozchod s hnutím ANO,“ napsala.

„Rozhodla se ukončit členství v hnutí ANO, protože se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře,“ uvedl k tomu na síti X šéf hnutí Andrej Babiš s tím, že to respektuje. „Přeju jí hodně štěstí a úspěchů v její další životní etapě.“

Devětapadesátiletá absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy byla v letech 2013 a 2014 místopředsedkyní ANO, krátce též ministryní pro místní rozvoj ve vládě Bohuslava Sobotky (ex ČSSD).

V unijní exekutivě strávila dvě volební období. Nejprve měla v letech 2014–19 v Komisi vedené Jeanem-Claudem Junckerem na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví. Ke konci mandátu se jako vůbec první Češka dostala i do prestižního žebříčku 100 nejvlivnějších lidí světa, který vyhlašuje týdeník Time.

Od roku 2019 je Věra Jourová místopředsedkyní Komise a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Letos v půli dubna pak převzala i unijní justici, a to poté, co eurokomisař pro tuto oblast Didier Reynders z Belgie zahájil kampaň za získání nejvyšší pozice v jiné mezinárodní organizaci - post generálního tajemníka Rady Evropy.

Loni v září uvedla, že o třetí mandát v unijní exekutivě se už nebude ucházet.

Doporučované