Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Podraz, politikaření. Pirátské hlasy o odchodu z vlády sílí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Fiala navrhl odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Ivan Bartoš končí jako ministr i vicepremiér. V úterý po poledni to na tiskové konferenci před pár novináři řekl premiér Petr Fiala. Od Pirátů zaznívá: je to podraz, politikaření. Sílí proto hlasy o odchodu z vlády.

Článek

„Vzhledem k ranní tiskovce, kde se oba pánové rozešli s tím, že je potřeba dotáhnout rozdělané úkoly a že rezignace z pozice předsedy nemá vliv na setrvání ve vládě, tak krok premiéra Fialy nelze hodnotit jinak než jako podraz,“ řekl Seznam Zprávám Martin Šmída, pirátský radní Olomouckého kraje a člen Republikové výboru strany.

Ráno po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) odpovídal Ivan Bartoš na dotazy novinářů a nic nenasvědčovalo tomu, že končí. Mluvil o tom, že koalice má táhnout za jeden provaz, ale že s premiérem nerozebíral podle Pirátů přehnanou kritiku digitalizace stavebního řízení.

Způsob odvolání Ivana Bartoše označila pirátská senátorka Adéla Šípová za šílený. „Premiér mu to mohl osobně oznámit do očí. Digitalizace stavebního řízení pokračuje, systém běží minimálně stejně tak jako starý systém. Nyní bude stavební řízení již jen zrychlovat a ovoce chce sklidit někdo, kdo jej dosud neměl odvahu ani spustit. To považuji za zbabělé. Tři ministři do vlády vstoupili, tři pirátští ministři by podle mého názoru měli odejít,“ napsala Seznam Zprávám.

„Politikaření“

Nový stavební zákon a s tím spojená digitalizace ale podle řady stavebních úřadů nefunguje, způsobuje problémy a systém nebyl dostatečně a dopředu projednán s úředníky. S digitalizací navíc mají pomoci i lidé z Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Já tomu nerozumím, z mého pohledu jsou hlavní věci zlepšené, zbývá to dokončit. To je proces, který se doběhne tak jako tak. Ani nový ministr si nesedne za počítač a nezačne programovat. Je to politikaření,“ říká Jiří Hlavenka, viditelný pirátský politik na jižní Moravě a taktéž člen Republikového výboru.

Podle něj je možná čas odejít z vlády. „Naše účast je těžká, nevděčná, ale dokud jsme mohli dělat svou práci, tak bylo správné zůstat. Když se nás ale snaží nedůstojně zbavit, tak bychom měli odejít. Ale to je moje rychlá reakce z naštvanosti,“ řekl Hlavenka.

I podle Martina Šmídy začíná digitální stavební řízení fungovat. „Obzvlášť nevhodné je to v době, kdy má Ministerstvo pro místní rozvoj administrovat program Živel na pomoc po ničivých povodních. Premiér Fiala si zřejmě vůbec neuvědomuje, že vláda není hračka na politologické hrátky, ale především nástroj pro práci a pomoc občanům. Vůči všem, kteří jsou povodněmi zasaženi, je to velmi necitlivé,“ řekl s tím, že otázka odchodu z vlády je aktuálnější než kdy jindy.

Hlasování: odejděme

O odchodu z vlády, už standardně, hlasují členové Pirátů na svém fóru.

„Jdeme, není co řešit,“ napsal k hlasování o konci v koalici bývalý europoslanec Mikuláš Peksa. Pro odchod bylo přes 80 % hlasujících. Ještě ráno přitom Ivan Bartoš novinářům říkal, že většina členů podporuje setrvání ve vládě.

Další člen Republikového výboru Pirátů František Wagner pak napsal: „Tenhle krok vnímám jako naprosto nutný pro to, abychom udrželi nějaké náznaky páteře. Bez konzultace a jednostranně odvolat ministra ve chvíli, kdy jsme na zemi, jako není jakkoliv krok partnera. (…) Z našich věcí se prosadilo minimum, zato se furt přehlížela kauza za kauzou (a sklad žlutých karet Pavla Blažka).“

Podle Wagnera - a dalších členů - by pak bylo lepší strávit rok v opozici a kritizovat vládu.

Pro vystoupení je i Jana Michailidu: „Musíme konečně převést do reality naše heslo a mít odvahu udělat, co je správné.“

Doporučované