Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pochvala z Moskvy, která potěší: Konečná a SPD jsou naši!

Foto: Seznam Zprávy

Kateřina Konečná, lídryně koalice Stačilo! a šéfka KSČM, neunikla pozornosti slovutného ruského politologa.

Ocenění nepřichází od nějaké bezejmenné nuly, ale od člověka, který se těší v Rusku všeobecnému respektu a který v minulosti prokázal, že se v české realitě orientuje - téměř - bezchybně.

Článek

Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tak dlouho opakují Kateřina Konečná a Tomio Okamura, že rozhodně nejsou proruští. Že jim jde jen o MÍR a SUVERENITU a SLUŠNÉ a PRACUJÍCÍ (bílé) Čechy. Až se najednou ozve hlas z Moskvy a pronese na jejich adresu: „Ty lze již považovat za síly zcela loajální k Rusku.“

Tohle je ocenění, kterého je třeba si vážit. Už proto, že nepřichází od nějaké bezejmenné nuly, ale od člověka, který se těší v Rusku všeobecnému respektu a který již v minulosti prokázal, že se v české realitě orientuje - téměř - bezchybně. Nezná sice českou Ústavu, takže si myslí, že by teď prezident Pavel mohl a měl po vzoru francouzského prezidenta Macrona rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby. Což by tedy nemohl. Ale jinak mu to politicky myslí.

Řeč je o politologovi Vadimu Tuchačevovi z Ruské státní humanitní univerzity a tamní Fakulty mezinárodních vztahů, politologie a zahraničních regionů. Je to muž, který v českých médiích není neznámou postavou.

Třeba na podzim roku 2021, v době, kdy už bylo po volbách jasné, že se vlády v Česku ujme pětikoalice, se objevil přímo v živém vysílání CNN Prima News. Zde nám vyřídil vzkaz z nejvyšších míst: „Rusko je připraveno na to, že vyloučí Česko z mapy světa. Ruská federace chce zapomenout na takovou zemi, jako je Česká republika.“

Zní to jako obvyklé nabubřelé plácání zdivočelých penzistů ve Večeru s Vladimirem Solovjevem na Prvním kanálu ruské státní televize. Ale také je dobré nezapomenout, že to tady náš expert vykládal jen pár měsíců před ruským útokem na Ukrajinu.

Ve svém pozoruhodném vystoupení se Tuchačev vrátil ke svému oblíbenému tématu: Odstranění sochy maršála Koněva, která z pražských Dejvic zmizela v dubnu 2020. „Budoucí česká vláda reprezentuje ty lidi, kteří sochu odstranili. Pro Rusko je otázka sochy důležitá. Pokud bude na místě ministra zahraničí někdo jako Kolář, bude to jasný signál. Tento člověk naplival ruskému lidu do tváře,“ pravil politolog. „Kolářem“ měl na mysli tehdejšího starostu Prahy 6 a dnešního europoslance za TOP 09 Ondřeje Koláře.

Ostatně již v dubnu 2020 Tuchačev v souvislosti s Koněvovým odjezdem do depozitáře zalitoval, že to v Česku nevypadá aspoň trochu jako v Rusku, kde by si nějaký starosta něco takového nikdy nedovolil. A kdyby už, tak patrně jen jednou, pokud by tak učinil proti vůli prezidenta, jímž byl tehdy v Česku Miloš Zeman. „Neštěstí je v tom, že v České republice na rozdíl od Ruska mocenská vertikála funguje špatně a pravomoci místních samospráv jsou příliš velké,“ nastínil Tuchačev svou ideální představu omezené demokracie.

V této souvislosti je užitečné si znovu připomenout, jaké úctě se Miloš Zeman v Rusku těšil. Přesněji řečeno, jakou podporu si svou otevřenou kolaborací s Putinovým režimem vysloužil. A nikdo nám to neosvětlí lépe než opět sám Tuchačev: „Na základě vyjádření pana Drahoše si můžeme udělat závěr, že v jeho osobě nebude mít Rusko tak pohodlného partnera, jako je Zeman. Nicméně ani v případě jeho vítězství se česko-ruské vztahy nemusí nutně vyvíjet negativně,“ pravil ruský politolog v lednu 2018 před druhým kolem prezidentské volby v deníku Kommersant.

Jak by se vyvíjely česko-ruské vztahy za prezidenta Drahoše, se už nedozvíme. Jisté ale je, že ruské naděje vkládané do osoby Drahošova přemožitele splnil Miloš Zeman tak napůl. Další čtyři roky sice skutečně dělal, co Putinovi na očích viděl, vyčištění ruské ambasády na jaře 2021 ale zabránit nedokázal. A na nic dalšího pak už neměl sílu, natož aby zařídil pro Rosatom zakázku na stavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Což byl - spolu s rozkladem českých institucí - jeho hlavní úkol pro druhé volební období.

Pan Tuchačev je obecně expertem na volby v téhle části Evropy a můžete si vždy celkem s jistotou vsadit, koho poctí svou podporou. Jako na podzim roku 2023 na Slovensku, kdy se obával, že Evropská unie donutí potenciální koaliční partnery Roberta Fica vstoupit do „proevropské koalice“.

To se nakonec nestalo, Fico se dokázal vrátit do funkce premiéra a pan Tuchačev mohl spokojeně konstatovat: „Volby evidentně vyhrála strana Roberta Fica, skutečně rusofilní slovenská strana. Pro Rusko je to dobrý výsledek.“ A aby bylo jasné, na co se teď v Moskvě těší, dodal ještě: „Navíc po Slovensku může následovat Česko, které je ještě důležitější.“

Teď tedy pan Tuchačev konečně našel své nové české favority. Respektive spíše staronové, protože jak SPD, tak komunisté patří do místní proruské sítě už léta. Jen jim už dlouho nikdo z Moskvy takhle otevřeně za jejich nelehkou činnost nepoděkoval.

Kateřině Konečné, Ondřeji Dostálovi i Tomio Okamurovi upřímně blahopřejeme. Odteď to tedy můžeme považovat za oficiální a dál se o tom nemusíme bavit, dohodnuto?

Doporučované