Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Piráti reflektují debakl v eurovolbách. Hovoří o změnách ve struktuře strany

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Širší vedení vládních Pirátů začalo v sobotu po poledni analyzovat a diskutovat výsledky nedávných eurovoleb. V těch strana nenaplnila očekávání a řada jejích členů hovoří o fiasku s tím, že je potřeba stranu reformovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Členové širšího vedení České pirátské strany si na sobotní mimořádné schůzi v Praze vyříkávají volební neúspěch v nedávných eurovolbách.

Strana skončila daleko za očekáváním se ziskem šesti procent hlasů a neobhájila dva ze tří mandátů.

Jednání na podnět dalších členů republikového výboru svolal předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš, který se krátce před jednáním vrátil z týdenní ministerské cesty ve Spojených státech.

Bartoš před začátkem schůze novinářům řekl, že strana bude reflektovat kampaň, ale i celkové nastavení strany. „Piráti budou muset dojednat a představit úpravy, které povedou ke změnám struktury ve vedení kampaní, ale i vnitřního fungování strany,“ sdělil Bartoš.

Mělo by podle něj jít hlavně o zefektivnění a možná i zúžení týmů, které se vnějším obrazem strany zabývají.

Podle Bartoše by republikový výbor neměl řešit téma eurokomisaře. Piráti na tuto pozici znovu nominovali Marcela Kolaju, přestože v eurovolbách mandát evropského poslance neobhájil. Výsledek ale prý bude záviset na jednání uvnitř koalice.

Gregorová: Je třeba motivovat voliče

Podle znovuzvolené europoslankyně za Piráty Markéty Gregorové měla strana v kampani k volbám do Evropského parlamentu některé mezery a nebyla schopná efektivně komunikovat, co Piráti nabízejí. „Budeme se snažit být vidět. Podle statistik víme, že mnoho našich voličů nepřišlo k volbám, tedy se je budeme snažit motivovat. Je možné, že i tento debakl je zmotivuje. Krajské volby tedy nebudou vypadat tak tragicky,“ dodala.

S tím souhlasil také ministr zahraničí Jan Lipavský. Konkrétní chyby v kampani ale komentovat nechtěl. Lipavský byl součástí volebního spotu stranického kolegy Mikuláše Ferjenčíka, který jej tvořil nezávisle na oficiální kampani strany. Právě za to Ferjenčíka někteří straničtí kolegové kritizovali.

„Kampaň musí být vidět. Na druhou stranu si myslím, že je v pořádku, když jednotliví kandidáti se snaží zaujmout a propagovat se. I o tom povedeme dnes debatu, abychom si upřesnili některá pravidla,“ uvedl Lipavský. Ferjenčík kandidoval do Evropského parlamentu z 12. místa kandidátky, ve volbách skončil jako pátý.

Doležal: Bezobsažné fráze nepotřebujeme

Podle části Pirátů ale „kosmetické“ změny uvnitř strany nestačí. Terčem kritiky se tak stal přímo předseda strany Ivan Bartoš. Tragickými výsledky eurovoleb totiž podle kritiků jen vygradoval dlouhodobý propad Pirátů.

„Je to důsledek vývoje od voleb v roce 2021, kdy jsme kandidovali se STAN. Ivan Bartoš by měl vyvodit odpovědnost. Z 15 let, kdy strana existuje, je předsedou 13 let. Neúspěch jde z velké části za minulým předsednictvem, z toho důvodu by měl skončit,“ prohlásil již dříve například brněnský pirát Lukáš Doležal.

„Bezobsažné fráze o tom, že bychom měli táhnout za jeden provaz (pokolikáté už), není to, co Piráti teď potřebují,“ doplnil Doležal.

To, že je strana v problémech už delší dobu, vnímá i senátorka Adéla Šípová.

„Příčiny jsou hlubší a táhnou se určitě až do roku 2021. Musíme se z toho poučit a najít cesty ven. Samozřejmě vidím, že nám neprospívá i účast ve vládě. Já jsem v tomhletom byla také už na počátku v roce 2021 skeptická. Měla jsem z toho obavy a ty se naplnily,“ komentovala nepříznivou situaci senátorka.

Sobotní republikový výbor byl svolaný na základě návrhu náměstka pražského primátora Zdeňka Hřiba. Představení pirátských lídrů do krajských voleb, naplánované na neděli, nemůže podle Hřiba být prvním mediálním výstupem Pirátů v tomto týdnu.

Piráti navíc už od pondělí na stranickém fóru řeší, zda kvůli výsledkům voleb nesvolat nejvyšší orgán strany, kterým je celostátní fórum. Vzhledem ke lhůtám by se ale jednání konalo pravděpodobně až na podzim.

Doporučované