Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Poslední vláda s Bartošem. Ostatní si hned rozebrali jeho agendu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala v hovoru s Vítem Rakušanem. Vlevo Ivan Bartoš.

aktualizováno •

Bývalý šéf Pirátů Ivan Bartoš ve středu naposledy přišel do Strakovy akademie jako ministr. Premiérovi potvrdil, že z vlády odejdou všichni pirátští ministři.

Článek

Končící ministr Ivan Bartoš musel ve středu na vládě spolknout hořkou pilulku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sledovat, jak jeho kompetence přebírají ostatní. Řízením digitalizace stavebního řízení, kvůli které Bartoš končí, vláda pověřila tým ministra dopravy Martina Kupky.

Ministr práce Marian Jurečka zase bude krátkodobě pověřen řízením Ministerstva pro místní rozvoj, uvedl premiér. Převezme i Bartošovy vicepremiérské kompetence v digitalizační agendě.

Podle Petra Fialy se alespoň částečně vyjasnila situace, jak to bude s budoucností Pirátů ve vládě. „Ivan Bartoš mi dnes řekl, že Piráti odejdou z vlády. Ale zbylí dva ministři zatím demise nepodali,“ uvedl Fiala.

Dále dodal, že ve věci ještě probíhá pirátské fórum, do pondělí by podle něj mělo být definitivně jasno.

„Odchod pirátů z vlády by měl být impuls pro celou vládní koalici, jak pracovat efektivnější a být akceschopnější,“ uvedl premiér.

Kromě Bartoše na vládu nepřišel nikdo z pirátských ministrů. Jan Lipavský, momentálně na odchodu nejen z ministerstva, ale i ze strany, je na pracovní cestě v USA. A ministr pro legislativu Michal Šalomoun je na dovolené.

Odměřená atmosféra

Atmosféra na vládě byla podle zdrojů Seznam Zpráv spíš odměřená. A není divu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ po silných slovech, kterými Fiala v úterý kritizoval Bartoše, a ještě silnějším výrazivu, kterým ho na oplátku titulovali Piráti.

Jako „chladnější než obvykle“ ji popsal ministr financí Zbyněk Stanjura. „Ty silné věty vztah poznamenaly, ale nepitvali jsme se v těch nehorázných výrocích, které včera zazněly,“ řekl.

Bartoš si podal ruku s každým z kolegů, na tiskové konferenci po vládě už se neobjevil.

Premiér se na jejím začátku naopak tvářil, jako kdyby se právě nenacházel uprostřed vládní krize. A chválil vládu, která –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ už bez hlasů končících koaličních kolegů z Pirátské strany –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ schválila rozpočet na rok 2025. Právě hlasování o rozpočtu bylo jedno z posledních, kterého se Bartoš účastnil. A ruku pro něj nezvedl, zdržel se.

Doporučované