Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pavel chce od Fialy slyšet, jaká je jeho představa o podobě vlády

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Pokud by se premiér a lídři koaličních stran rozhodli, že by měl ministr Lipavský pokračovat například jako nestraník, prezident Petr Pavel jim v tom bránit nebude, prohlásil. S lídry koaličních stran se sejde v pondělí.

Článek

Prezident Petr Pavel bude chtít v pondělí na schůzkách s premiérem Petrem Fialou (ODS) a lídry koaličních stran slyšet, jaká je představa premiéra o složení vlády, kdo bude mít jaké kompetence a kdo se postará o dotažení digitalizace stavebního řízení. Řekl to novinářům v New Yorku. Na dotaz, jak by se stavěl k případnému pokračování Jana Lipavského (Piráti) na postu ministra zahraničí coby nestraníka odpověděl, že pokud se tak premiér a lídři koaličních stran rozhodnou, bránit v tom nebude.

Piráti po nečekaném rozhodnutí Fialy odvolat ke konci září jejich vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše potvrdili, že ve vládě končí. Bartoš to dnes řekl Fialovi na jednání kabinetu. Další kroky jsou závislé na tom, kdy tak učiní.

Fiala požádal Piráty o novou nominaci na funkci ministra pro místní rozvoj. Piráti se ale nového člena vlády vybírat nechystají, místo toho budou na svém internetovém fóru hlasovat o odchodu z vlády, a to od pátku do pondělního večera.

Lipavský v úterý novinářům v New Yorku řekl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů, protože by nebyl schopen podepsat vše, co zaznívalo na úterní tiskové konferenci Pirátů ve Sněmovně, řekl.

„To hlavní co mě bude zajímat je stabilita. Protože asi nikdo nemá zájem na tom, aby se v této situaci rozkolísala nejenom vláda, ale i naše vnitropolitická situace,“ uvedl prezident. S konkrétními závěry je podle něj potřeba počkat do pondělí.

V hodnocení práce Lipavského se Pavel shoduje s premiérem, je podle něj dobrým ministrem zahraničí. „Právě na postu ministra zahraničí hodně záleží na kontinuitě, záleží na osobních vztazích,“ řekl. Kdyby měla nastat změna rok před volbami, ten kdo by nastoupil, by podle Pavla za rok stěží dokázal některé vztahy navázat. „A tím by došlo k ohrožení naší zahraniční politiky,“ dodal prezident.

Doporučované