Hlavní obsah
Online

Online: Bartoš chválil odvahu. „Tohle je nemyslitelné,“ reagoval stavebník

Ivan Bartoš se v úterý zodpovídá kolegům ze Sněmovny ze špatně fungujícího digitalizovaného stavebního řízeníVideo: Seznam Zprávy, PSP

aktualizováno •

Seznam Zprávy přinesly autorskou online reportáž z „grilování “ Ivana Bartoše (Piráti) ve Sněmovně. Dění kolem digitalizace stavebního řízení glosoval například vedoucí odboru územního plánování nebo stavitel, který nemůže stavět.

Článek

Ivan Bartoš pod palbou

  • Debata o nefunkčním stavu digitalizace stavebního řízení má být hlavním bodem prvního dne zářijové schůze Sněmovny, která bude v úterý zahájena.
  • Pro Seznam Zprávy dění ve Sněmovně glosují Lenka Mirgová, vedoucí odboru územního plánování Teplice, a Vojtěch Urban, muž, který se na pozemku za Prahou od začátku léta snaží postavit rodinný dům, má tedy s digitálním povolováním stavby zkušenost přímo z praxe.
  • Ministr se brání tím, že potíže s novým formátem stavebního řízení jsou postupně odstraňovány.
  • Se systémem mají pracovníci na stavebních úřadech a v dotčených orgánech problémy od jeho spuštění 1. července.
  • Někteří se v úterý chystají v Praze sdělit své výtky Bartošovi osobně.
  • Část úředníků odmítá s novým systémem pracovat, Svaz měst a obcí sdělil, že prověřuje právní možnosti a podmínky, za kterých by bylo možné opět používat při stavebním řízení původní systémy.
  • Každopádně zakázka na další části Informačního systému stavebního řízení používaného pracovníky stavebních úřadů a dotčených orgánů bude stát téměř 24 milionů korun.
Načíst novější příspěvky

Bartoš: Nikdo neměl odvahu, až my

Až v podvečer se ve Sněmovně konečně začal řešit hlavní bod prvního zasedání poslanců po prázdninách.

Ministr Bartoš začal obhajovat digitalizaci. Nejprve se obul do opozice, zejména do hnutí ANO. Podle Bartoše jsou se stavebním řízením dlouhodobé problémy, které dříve ANO nijak neřešilo.

„Jde o jeden z největších digitálních projektů od revoluce, ale nikdo neměl odvahu se do něj pustit. 30 let se na něj čekalo, ale abych to řekl lidově, ho tak trochu vysrabili. My jsme tu odvahu měli, i když by bylo snažší točit palci,“ řekl Bartoš.

Poslankyně ANO se neubránila slzám

S emotivním vystoupením vystoupila poslankyně ANO Věra Adámková, která podle svých slov popatnácté navrhovala přednostní projednání novely transplantačního zákona. Neubránila se slzám, když popisovala, že její studentka nepřišla na zkoušku, protože podlehla po třech dnech akutní leukemii. Novela, která se týká vyhledávání dárců, jí podle poslankyně mohla pomoci. Margita Balaštíková (ANO) usilovala o projednávání stavu zemědělství. Karla Maříková (SPD) chtěla řešit kritickou situaci ve zdravotnictví. Ani jejich návrhy nebyly koaliční většinou ve Sněmovně akceptovány.

Vedoucí odboru územního plánování: Je to mazec

Seznam Zprávy poprosily i teplickou vedoucí odboru územního plánování Lenku Migrovou. Aby nám s dlouholetou zkušeností z terénu okomentovala, jestli opozice griluje ministra Bartoše oprávněně a jestli ministr Bartoš hodnověrně vysvětluje nedostatky digitalizace. Prozatím o digitalizaci - hlavním tématu dnešní schůze - toho moc nepadlo.

Zatím u pultíku mluvil Okamura, kterého vystřídal Babiš. A co na jednání poslanců prozatím říká Lenka Migrová?

„Je to mazec, mám to puštěné a pracuji u toho, akorát jsem dopsala územní rozhodnutí ve starém systému, které jsem začala psát někdy po 15. hodině. V novém systému bych to psala celý týden,“ říká.

Foto: Seznam Zprávy

Lenka Migrová.

Stavitel už to nevydržel

Po hodině a půl s Vojtěchem Urbanem odcházíme. Vzal si volno z práce, ale k úvodní řeči ministra Bartoše se nedostal. Stále hovoří Okamura. Domlouváme se, že si alespoň pustí záznam doma a zareaguje pro Seznam Zprávy na debatu k digitalizaci.

„Proč to, proboha, spouštěli?“

Prozatím se tak alespoň bavíme o tiskových konferencích jednotlivých stran. Protože hodinu a půl po zahájení jednání se nemůžeme bavit o ničem, co by zaznělo přímo v sálu. Prozatím mluví jen Tomio Okamura.

„Pan Bartoš se vyjadřuje, že měl projekt zpoždění, že se vše vysoutěžilo pozdě, že kvůli antimonopolnímu úřadu nabral zpoždění… To chápu, rozumím tomu, to je normální a bohužel časté. Ale proč se to tedy proboha spouštělo? Nebylo lepší říct ‚není to, jak si představujeme, pojďme to posunout‘ anebo přijít s přechodnou dobou, kdy by fungovaly oba způsoby a postupně se přecházelo na ten nový?“ reaguje na slova ministra Vojtěch Urban.

A dodává: „Kdyby se mi podobná situace stala v práci, zavedl by se akční plán s jasně definovanými kroky ke zlepšení a s termínem, do kdy se toto musí zlepšit. To mi chybí. Nevyzývám nikoho k rezignaci, to není vždy řešením. Ale rád bych, aby někdo převzal zodpovědnost a přišel s ‚akčním plánem‘,“ dodává s tím, že sám je voličem koalice.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Po návštěvě Sněmovny se už Vojtěch Urban nediví ničemu.

„Když vidím Sněmovnu, už chápu digitalizaci“

Už skoro hodinu běží první sněmovní schůzka po prázdninách. Průběh? Sněmovna je skoro prázdná, zatímco Tomio Okamura (SPD) navrhuje jeden bod za druhým o tom, že Fialova vláda způsobila kolaps všeho.

U devátého bodu (požadavek odvolání koordinátora strategické komunikace Otakara Foltýna kvůli užití nadávky o sviních, což Okamura přirovnává k nacismu) se ptám, co na to Vojtěch Urban říká. „Když vidím nesmyslnost toho, jak to zatím probíhá, tak chápu tu digitalizaci,“ glosuje.

Zatím čeká, jestli si bude moct poslechnout vysvětlení ministra Bartoše naživo. Jenže nemůže tu prosedět celé odpoledne. Mimochodem. Na lavicích pro veřejnost jsme jediní. Tedy, pokud pominu tři muže z ochranné služby.

Okamura: Už nás to stálo dvě miliardy

Podle tvrzení šéfa SPD Tomia Okamury stála nezvládnutá digitalizace Českou republiku už dvě miliardy.

Místopředseda ANO: Bartoš nemůže pokračovat

Podle místopředsedy ANO Roberta Králíčka nemůže Bartoš na svém postu pokračovat, neboť si vůbec nepřipouští, že se někde stala zásadní chyba. „Očekávám, že i koaliční poslanci, kteří jsou zároveň starostové, primátoři menších, větších měst, také vystoupí. A že si konečně koalice uvědomí, že problém je opravdu závažný, a dobereme se k nějakému řešení,“ řekl. Hnutí chce podle něj navrhnout závěrečné usnesení.

Havlíček: Jaká bude okamžitá náprava

„Chceme slyšet, jak se okamžitě napraví současný stav,“ řekl Havlíček. ANO je podle něj připraveno podpořit to, aby bylo možné všechny úkony učinit podle nového stavebního zákona, ale bez povinné digitalizace. Mezitím by se podle Havlíčka mělo připravit a vyzkoušet plně digitální řešení.

ANO: Digitalizace stavebního řízení je selhání, odpovědnost nese vláda

Nová digitalizace stavebního řízení je největším selháním v zavádění veřejného systému od revoluce. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. Hlavním tématem dnešního dne bude právě jednání o problémech s digitalizovaným řízením.

Vláda podle Havlíčka nese za problémy plnou odpovědnost, neměla by se vymlouvat na hnutí ANO nebo na stavební úřady. „Zásadně se omezili stavebníci, investoři, developeři, projektanti, architekti, paralyzovaly se dotčené obce, destabilizovaly se dotčené úřady,“ uvedl Havlíček s tím, že česká ekonomika přichází o miliardy korun.

Stavitel žil v Holandsku, českou digitalizaci nechápe

Vojtěch Urban sleduje zahájení schůze. Žil v Holandsku 5,5 roku a během té doby měl zkušenost s digitalizací státu. Když se stěhoval, měnil údaje, tak nemusel obíhat jednotlivé úřady. „Normálně si to předaly mezi sebou,“ vysvětluje.

Do Čech se vrátil před čtyřmi lety a když letos slyšel o digitalizaci, představoval si ji obdobně jako právě v Holandsku.

Jenže teď mi na mobilu ukazuje, že musím oběhat své sousedy, aby odsouhlasili venkovní podobu nového domu. „Musím je buď oběhat, nebo jim to poslat, oni to musí vytisknout, naskenovat a poslat zpátky. Proč to nejde elektronicky?“ ptá se?

Úředníci stavebního úřadu v Pečkách podle něj dělají, co mohou. Ale celý proces je stále pomalý. Chtěl do zimy stihnout základní desku, ale vůbec neví, zda ji stihne.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Vojtěch Urban ve Sněmovně.

Jednání až do noci

Sněmovna dnes bude moci na návrh koalice jednat až do noci, řešit má situaci ohledně digitalizace stavebního řízení. Opozice s tím souhlasila.

Dva měsíce se snaží podat žádost

S Vojtěchem Urbanem vcházíme do Poslanecké sněmovny, abychom si poslechli, jak ministr Bartoš vysvětluje podle opozice nebo tajemníků úřadů nepovedenou digitalizaci stavebního řízení. Vojtěch Urban chce postavit rodinný dům za Prahou. Teď se poslední dva měsíce snaží zjistit, jak vlastně podat žádost. „Mám 24 měsíců na výstavbu, platím hypotéku, nájem, ale stavba teď dva měsíce úplně stojí,“ říká.

Foto: Jaroslav Hroch, Seznam Zprávy

Vojtěch Urban na cestě do Sněmovny.

Starostové chtějí slyšet, co bude dál

Dlouhé jednání k digitalizaci stavebního řízení očekává poslanec STAN Viktor Vojtko. „Všichni vidíme, že ten problém tam je, že od začátku prázdnin se nepovedlo systém nastartovat způsobem, aby byl plně funkční a plnil přesně to, co se od něj očekává,“ uvedl. STAN zajímá, jaké budou další kroky k tomu, aby systém plně fungoval co nejdříve. „I z naší strany je politický tlak na pana ministra Bartoše, abychom to řešení znali,“ řekl.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Viktor Vojtko.

Další části Informačního systému vyjdou na miliony

Zakázka na další části Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) používaného pracovníky stavebních úřadů a dotčených orgánů bude stát téměř 24 milionů korun.

Bartoš čelí výzvám k rezignaci

Debata o stavu digitalizace stavebního řízení má být proto hlavním bodem prvního dne zářijové schůze Sněmovny, která dnes bude zahájena. Poslanci se sejdou poprvé po prázdninové přestávce a po schválení programu by měli vyslechnout informaci ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), který kvůli problémům s digitalizací čelil výtkám koaličních kolegů i opozičním výzvám k odstoupení. Ministr se brání tím, že potíže s novým formátem stavebního řízení jsou postupně odstraňovány.

Právní nejistota

Podle zástupců Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů nefunkční systémy vytváří právní nejistotu. Neumožňují totiž splnit zákonem dané požadavky pro korektní postup stavebního řízení. Úředníci tak musí při práci se systémy improvizovat, což může být v budoucnu posouzeno soudem jako pochybení a povolovací proces by mohl být právně napadnutelný.

Od začátku nefunkční

Na špatné fungování systémů digitalizovaného stavebního řízení si úřady a stavebníci stěžují od jejich spuštění na začátku letošního července.

Osmkrát pomalejší než starý systém

„Jsme unavení, je to zdlouhavé, náročné a nefunguje vůbec ideálně.“

Takové zprávy přichází z úřadů v Česku po třech měsících platnosti nového stavebního zákona a s ním spojené digitalizace stavebního řízení. „Je to pořád osmkrát pomalejší,“ stěžuje si předseda středočeských tajemníků Zdeněk Slepička. „Nezažil jsem něco tak amatérsky nepřipraveného, jako je digitalizace.“

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy