Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

ODS tvrdí, že Piráti o konci Bartoše lžou. „Jsou to děti,“ říká hejtman Kuba

Foto: Vlada.cz

Na snímku premiér Petr Fiala a trojice ministrů Zbyněk Stanjura, Jana Černochová a Martin Kupka.

Pirátský poslanec Jakub Michálek během úterní tiskové konference obvinil Petra Fialu, že Ivana Bartoše zbavil ministerského křesla kvůli nátlaku Jana Skopečka, Zbyňka Stanjury, Martina Kuby a Martina Kupky. Všichni to popřeli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pirátští poslanci v úterý na tiskové konferenci nešetřili ostrými výrazy. Obzvlášť tvrdě se pustili do členů strany ODS. To vše v reakci na rozhodnutí premiéra Petra Fialy sesadit končícího předsedu Pirátů Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

Informaci se měl Bartoš dozvědět po telefonu, několik hodin poté, co se s premiérem Fialou sešel. Nic o sesazení podle něj během setkání nepadlo.

„Od rána byl ve své kanceláři“

S vysvětlením obratu o 180 stupňů přišel na tiskovou konferenci Pirátů poslanec Jakub Michálek. Podle něj se Fiala sešel mimo jiné s ministry Zbyňkem Stanjurou, Martinem Kupkou, poslancem Janem Skopečkem a také hejtmanem Martinem Kubou, kteří na něj zatlačili, aby Bartoše sesadil.

„Poslouchal jsem tu tiskovou konferenci také a nemohl jsem víc žasnout. Já jsem dnes od rána byl ve své kanceláři v Poslanecké sněmovně a z kanceláře jsem před ne tak dlouhou dobou odjel a nikde jinde jsem v průběhu celého dne nebyl,“ řekl Seznam Zprávám Skopeček.

Dodal, že Michálkovo tvrzení je „prachsprostá lež“.

O takovém setkání navíc prý nic neví. „Opravdu netuším o takové schůzce. Já jsem skutečně se celý den věnoval práci ve své kanceláři a s panem premiérem jsem dneska nemluvil ani telefonicky. Netuším, proč vybral tuto sestavu mých stranických kolegů,“ dodal.

Michálkovo nařčení odmítl i sám premiér Fiala. „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila,“ uvedl.

Vzápětí dodal, že ranní jednání s Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení pro něj bylo poslední kapkou.

Michálkovo tvrzení odmítl i Zbyněk Stanjura. „Proti nařčením Pirátské strany se musím ohradit - argumentovat schůzkami, které nikdy neproběhly, je absurdní. Měl jsem dnes několik schůzek, ale žádnou s kýmkoliv z ODS na téma odvolání Ivana Bartoše. Nestačím se divit, jak rychle a hluboko umí někteří kolegové klesnout…“ napsal.

Kuba: Když se do politiky dostanou děti

Seznam Zprávy kontaktovaly také dalšího z těch, které Michálek viní z pádu Ivana Bartoše na ministerstvu, a to jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). Ani on, podobně jako jeho kolegové z ODS, nešetřil silnými výrazy.

„Úplný nesmysl a bohapustá lež, což mě u Pirátů vůbec nepřekvapuje. To souvisí s tím, když se do politiky dostanou děti, co patří spíš do mateřské školky. Vždycky, když se zjistí, že Piráti nic neumí, tak si začnou vybírat někoho, kdo jim to kazí,“ sdělil.

S Fialou, jak říká, nemluvil od soboty, kdy mu prý premiér pouze krátce popřál k dobrému výsledky v krajských volbách.

Podobně se vyjádřil i Michálkem další zmiňovaný, ministr dopravy Martin Kupka. Slova šéfa pirátského poslaneckého klubu označil za konspirační teorie. Vedení Pirátů si podle něj neuvědomuje hloubku problému.

„Konspirační teorie o tlacích na premiéra jsou naprostý nesmysl. Ivan Bartoš dostal od koaličních partnerů opakovaně prodlouženou lhůtu pro zdárné dotažení digitalizace, bohužel systém má k funkčnosti ještě hodně daleko a tento stav začíná poškozovat řadu důležitých projektů,“ uvedl.

Doporučované