Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

ODS je za hulvátství připravená vyloučit Novotného. Ale až po volbách

Foto: David Neff

Loučí se už Pavel Novotný?

Vulgarismy a hulvátské chování řeporyjského starosty Pavla Novotného podle všeho dorostly rozměrů, které už jeho domovská ODS podle informací Seznam Zpráv není ochotná akceptovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už mnohokrát se v ODS mluvilo o tom, jestli profesionální provokatér a starosta Řeporyjí Pavel Novotný má zůstat členem strany. Naposledy třeba v roce 2020, když prohlásil, že v zájmu Česka je, aby Babiš i Zeman „umřeli a odešli do věčných lovišť“.

Tehdy sice straničtí lídři Petr Fiala i Zbyněk Stanjura mluvili o překročení hranic a tvrdili, jak to budou řešit. Nakonec nepředvídatelný extrovert v pravicové straně zůstal. Teď to má nahnuté: Po nevkusných výrocích o zdravotním stavu herečky Anny Julie Slováčkové od něho dávají ruce pryč i hlavní tváře strany.

A především rozzlobený a mocný šéf poslanecké frakce Marek Benda. „Stranu to poškozuje dlouhodobě, ale teď to překročilo hranice lidské slušnosti,“ říká.

Zdá se, že je připraven Novotného vyloučení iniciovat. Teď se jen podle informací Seznam Zpráv řeší, kdo bude iniciátorem - jestli pražská ODS, nebo celostátní širší vedení ODS. A pokud k tomu dojde, tak zřejmě až po červnových eurovolbách.

„Je to za čarou. I některé další výroky byly za hranou, například na adresu Jana Zahradila. Takové výroky se o spolustranících nepoužívají,“ připomíná Benda tweet, v němž končícího europoslance označil za „zm*da a duševního mrzáka“.

Pavel Novotný tuší, že Benda nechce zůstat jen u výhrůžek a svůj hněv chce dotáhnout do konce. „Marek Benda mě naprosto nesnáší, dlouhodobě představuje opačné křídlo a nedivil bych se, kdyby byl iniciátorem mého odchodu. Pražská ODS, speciálně on, mě nemají rádi,“ reagoval řeporyjský starosta.

Občanští demokraté se shodují, že to Pavel Novotný v honbě za titulky přepískl a že už to ani nejde spravit omluvou. „On překračuje hranice ve všech směrech. Má to tak nastavené, že za každou cenu chce být za těmi hranicemi, které má většina lidí,“ konstatuje šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka v pondělí řekl, že Novotného výroky byly daleko za hranou a že by měl lépe zvažovat svá vyjádření.

Doporučované