Hlavní obsah

Obviněný starosta Hrabáč. V hnutí ANO je 10 let, předtím vedl supermarket

Foto: ČTK

Obviněný primátor Chomutova Marek Hrabáč.

Bývalý ředitel supermarketu, který vstoupil do hnutí ANO v roce 2014 a raketově zazářil, když se hned dostal do vedení města. Tak opozice popisuje primátora Chomutova Marka Hrabáče, kterého policie viní z manipulací se zakázkami.

Článek

Jednapadesátiletý právník Marek Hrabáč se do politiky dostal v roce 2014, kdy byl za hnutí ANO zvolen zastupitelem Chomutova a stal se rovněž 1. náměstkem primátora. O dva roky později, když zastupitelé odvolali tehdejšího primátora Daniela Černého a další radní z tehdy vítězného hnutí PRO Chomutov, usedl do čela radnice.

Podle nynějšího opozičního zastupitele Marka Bystroně (PRO Chomutov) a zároveň Hrabáčova někdejšího kolegy z rady, který byl v roce 2016 mezi odvolanými náměstky, Hrabáč nikdy před rokem 2014 v politice ve městě aktivní nebyl.

Z ředitele supermarketu primátorem

„Byl tehdy ředitelem supermarketu. Objevil se až v roce 2014 v nově vzniklé buňce hnutí ANO. Celkem rychle se vyprofiloval do místního lídra hnutí,“ vzpomíná na Hrabáče Bystroň. Z dostupných zdrojů lze dohledat, že Hrabáč ještě předtím působil i jako ředitel společnosti A-Z Les.

Hrabáč, který měl v letošních krajských volbách za ANO kandidovat na hejtmana, sedí v zastupitelstvu Ústeckého kraje od roku 2016. Po volbách v roce 2020 se stal i radním pro dopravu.

Seznam Zprávy oslovily hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) s dotazem, zda bude iniciovat odvolání Hrabáče z rady. Ten odpověděl, že odvolat ho může jen zastupitelstvo, a pokud svolá mimořádné, jednání by kvůli lhůtám vyšlo zhruba na termín toho řádného, jež má být 9. září. „Předpokládám, že rezignuje sám,“ dodal Schiller. Jeho agendu už převzal radní Jan Růžička z KDU-ČSL.

Video ze zadržení chomutovského primátora Marka Hrabáče.Video: Seznam Zprávy

Za zajímavý rys jednapadesátiletého primátora opoziční lídr Bystroň považuje, že se dlouhodobě snažil vyvarovat toho, aby byl na městě spojován s velkými projekty či rozhodnutími.

„Pan primátor se dlouhodobě vyznačuje tím, že se k žádné agendě nehlásí. Staví to tak, že on je nestranný a o všem rozhodla rada nebo zastupitelstvo,“ popisuje Bystroň, který teď aktivně obepsal předsedy všech zastupitelských klubů a požádal je o schůzku, na které by se mělo město vypořádat s nastalou situací a také svolat co nejrychleji zasedání zastupitelstva, které by primátora odvolalo.

Ztráta reputace pro město, tvrdí opozice

„Teď se musíme snažit město co nejrychleji očistit od nálepky města prolezlého nekalými praktikami a nepřešlapovat na místě,“ dodal Bystroň, podle nějž Chomutov nyní utrpěl „velkou reputační ztrátu“.

Na Hrabáče, který byl opakovaně zvolen primátorem i v letech 2018 a 2022, se Seznam Zprávy chtěly dotazovat i šéfa krajské buňky v Ústeckém kraji, poslance Jana Richtera, který v ANO v regionu působí už od roku 2012. Ten si vyžádal SMS, na ni však zatím nereagoval.

Za hnutí ANO Hrabáčovu kauzu zatím krátce komentovali jen předseda hnutí Andrej Babiš a jeho místopředseda Karel Havlíček, kteří slíbili, že hnutí s Hrabáčem provede rychlý proces.

„Selhání jedince v regionu nelze nikdy stoprocentně vyloučit, ale podstatné je, že pokud tak nastane, okamžitě končí. To nastane i v tomto případě. Nikoho krýt nebudeme,“ napsal Seznam Zprávám Havlíček.

Pro Hrabáče si přišla policie v úterý, o den později byl obviněn z možných manipulací s veřejnými zakázkami. Hnutí ANO ihned svolalo výbor, který ho jednohlasně vyškrtl z krajské kandidátky. Krajský výbor hnutí by ho měl z ANO vyloučit dnes večer.

Chomutovský primátor je obviněný z několika trestných činů, nejpřísnější trest mu hrozí za přijetí úplatku, a to až 12 let za mřížemi.

Doporučované