Hlavní obsah

Nejbohatší muž světa o české političce: Jourová je ztělesněné byrokratické zlo

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk.

Aktuálně nejbohatší člověk planety, dobyvatel vesmíru a zakladatel „elektrické“ automobilky Tesla, Elon Musk, se opřel do končící české europoslankyně Věry Jourové. Podle něj je „ztělesněním banálního byrokratického zla.“

Článek

Nejmovitější muž světa, americký podnikatel Elon Musk, není schopen rozlišovat mezi dobrem a zlem a je propagátorem zla, je přesvědčena končící místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (dříve za ANO). V rozhovoru se serverem Politico také řekla, že sociální síť X, kterou Musk relativně nově vlastní, je nyní hlavním centrem šíření antisemitismu.

Musk si to nenechal líbit a k Jourové se jmenovitě na své sociální síti v noci na pátek středoevropského času vyjádřil. Volně přeloženo o Jourové napsal: „Věra Jourová je ztělesněním banálního, byrokratického zla.“

Jourová, která se s Muskem často rozcházela v názoru na fungování sociálních sítí, uvedla, že se sice se třiapadesátiletým miliardářem nikdy nesetkala osobně, ale i bez toho by řekla, že „ze všech šéfů, které jsem potkala, je jediný, který není schopen rozlišovat dobro a zlo“.

Letos v létě Evropská komise uvedla, že firma X, jak se Twitter mezitím přejmenoval, podle předběžných závěrů porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu, za což jí hrozí pokuta.

Musk, který je výrazným podporovatelem Donalda Trumpa, republikánského kandidáta do blížících se prezidentských voleb v USA, tvrdí, že je absolutním zastáncem svobody slova.

Společnosti Elona Muska

Co vlastní: SpaceX | Tesla | The Boring Company | Neuralink | x.AI | X (Twitter)

Co vlastnil v minulosti: PayPal | Zip2 | SolarCity | OpenAI

Foto: kovop, Shutterstock.com

Elon Musk a Twitter, dnes X.

„Digitální platformy ve špatných rukou mě opravdu děsí,“ řekla nicméně Jourová, podle níž velké technologické společnosti mají obrovskou moc. V rozhovoru dále poznamenala, že Musk posiluje nenávist a je „propagátorem zla“.

Foto: Účet X věry Jourové, Seznam Zprávy

Věra Jourová.

Rozhovor s Věrou Jourovou přinesou Seznam Zprávy o víkendu.

Muskova sociální síť X

Elon Musk založil novou firmu X Corp., která pohltila firmu Twitter. Vytvořil „aplikaci X“, která nahradila celou řadu funkcí, od sociální sítě přes komunikaci a seznamku až po platby, nákupy nebo taxi.

Více o Muskově vizi ve starším článku SZ:

Doporučované