Hlavní obsah

„Nehledali jsme partnery pro Ukrajinu, ale pro Evropu,“ říká ANO k nové frakci

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO (ilustrační fotka).

Hnutí ANO se po jednání stínové vlády vyjádřilo ke spolupráci se stranou Viktora Orbána a rakouskou FPÖ. Výsledky jednání o nové frakci v Evropském parlamentu chce ANO představit příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedoucí představitelé hnutí ANO zatím nechtějí odhalit podrobnosti z jednání o sestavení nové europoslanecké skupiny Patrioti pro Evropu, která má ambice být „nejsilnější pravicovou silou v Evropském parlamentu“. Podle místopředsedy Karla Havlíčka se ANO k výsledkům rozhovorů určitě vyjádří příští týden.

„Jednání jsou citlivá, v příštím týdnu vás seznámíme s tím, jak se frakce vyvíjí,“ řekl Havlíček po jednání stínové vlády. Okomentoval alespoň odchod z liberální evropské frakce Renew, ke které ANO doposud patřilo.

„Domnívali jsme se, že náš názor v této frakci bude brán na odpovídající úroveň našeho volebního výsledku. Vzhledem k tomu, že Renew ještě přitvrdilo v tom, co je pro nás těžko akceptovatelné, jako je migrační politika nebo zelená dohoda či energetika, tak jsme nebyli připraveni se na tom dál podílet,“ sdělil Havlíček.

Dodal také, že hnutí od Renew dostalo velkorysou nabídku z pohledu funkcí, i tak ji ale vyjednávači ANO nepřijali.

U nových evropských spojenců, kteří bývají řazeni ke krajní pravici, jsou podle Havlíčka pro ANO důležité pouze názory na Evropskou unii. „Nehledali jsme spojence v názorech na Ukrajinu, Rusko ani cokoliv jiného, ale na EU. A podle toho nyní vypadají jednání,“ uzavřel Havlíček.

Patrioti pro Evropu

  • Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) oznámili ve Vídni Orbán, Babiš a šéf pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl.
  • Tři zakládající formace - FPÖ, nacionálně konzervativní Fidesz a české hnutí ANO - dosahují minimálního počtu 23 europoslanců pro vytvoření frakce. Potřebují však zástupce z alespoň čtyř dalších zemí, aby frakce získala registraci.
  • Tisk spekuloval mimo jiné o možném zapojení francouzského Národního sdružení (RN), ochotu začlenit se do připravované frakce již vyjádřila portugalské formace Dost (Chega).
  • Ve středu naopak odmítla zapojení do frakce polská strana Právo a spravedlnost (PiS).

Doporučované