Hlavní obsah

Návrat do čela lidovců? „Cpeme se, kam nepatříme,“ říká Čunek

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Jiří Čunek by se mohl stát vyzyvatelem Mariana Jurečky.

Jiří Čunek nevylučuje, že na podzimním sjezdu bude kandidovat na šéfa lidovců. Strana se prý podle něj příliš odklonila od konzervativní politiky a to jí odrazuje voliče.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ke jménům, o kterých se spekuluje jako o možných kandidátech na šéfa lidovců, se přidal senátor Jiří Čunek.

Vsetínský starosta a exhejtman, který už v čele strany jednou stál, řekl pro server Echo24 typicky politickou větu, že kandidaturu „nevylučuje“.

„Někteří ve straně se začali domnívat, že konzervativní směr je málo a že uloví i nějaké voliče v liberálním směru. A to nám nepřísluší,“ popisuje, co je podle něj hlavní lidovecký problém.

Zatímco TOP 09 podle něj lidovci příliš ustoupili v hodnotových otázkách, občanským demokratům zase v ekonomických. „Je věc diskuze uvnitř strany, jestli se koalice ještě vyplatí,“ říká Jiří Čunek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Řekl jste, že nevylučujete kandidaturu na předsedu. Co vás vede k tomu, o tom přemýšlet?

Vede mě k tomu to, že KDU-ČSL se ideově vydala cestou, která nezastupuje ty, kteří do ní vstupovali s ideálem konzervativní politiky. A myslím si, že strana se k tomu musí vrátit. A to je jedno, jestli tam budu já, nebo někdo jiný.

Můžete být trochu konkrétnější? Co vám přesně vadí?

Někteří ve straně se začali domnívat, že konzervativní směr je málo a že uloví i nějaké voliče v liberálním směru. Začali jsme být ve vládě smířlivější pro takové věci, jako je manželství pro všechny. Chtěli jsme se rozkročit, abychom zahrnuli i tyto skupiny voličů. Já myslím, že nám to nepřísluší, že máme voliče přesně na opačné straně.

Není správná myšlenka pokusit se najít nové voliče?

Ale ten prostor už je vybrakovaný všemi. Nechápu, proč se cpou někam, kde jsou Piráti, TOP 09 nebo STAN. Ale to je spíš taková politologická věc, pro mě to není argument. Pro mě je argument, že máme dělat konzervativní politiku. Toto nejsou naši voliči a toto nezastupujeme.

Co by kromě těchto hodnotových otázek měla podle vás KDU-ČSL dělat jinak?

My jsme udělali také zásadní chybu tím, že jsme ve vládě souhlasili nejen s tím hodnotovým posunem, ale taky s posunem ekonomickým. V ekonomických otázkách máme sledovat náš vlastní program, a ne jakýsi nesmyslný boj proti Babišovi. Máme myslet na naše voliče.

V čem konkrétně?

Vezměte si to nesmyslné zrušení superhrubé mzdy, které ODS prosadila zrovna s Babišem. Neslyšel jsem, že by někdo z vyšší příjmové třídy po tom volal, aby ušetřil pár tisíc na daních. Za tu dobu bychom z toho v rozpočtu měli půl bilionu. Místo toho složitě měníme desítky zákonů, zvyšujeme třeba daň z nemovitosti, která dopadne na všechny včetně těch chudších.

Když vás tak poslouchám – TOP 09 jste příliš ustoupili v hodnotových otázkách, ODS v ekonomických. Vyplatí se podle vás lidovcům zůstat v koalici Spolu?

Jinak to samozřejmě vypadalo ve chvíli, kdy se ta koalice dohodla, a jinak, když už nějakou dobu trvá. Určitě se nedá říct: Okamžitě zrušme koalici. Ale je třeba zvážit všechny důsledky. Já na to samozřejmě názor mám, ale měla by to být věc širší diskuze.

Bude vaše rozhodnutí, zda kandidovat, záležet na tom, jestli bude Marian Jurečka obhajovat post předsedy? A měl by ho podle vás obhajovat?

Já jsem ještě neřekl, že někam kandiduji. Jen to nevylučuji, teď se soustředím na krajské a senátní volby. A co se týče Mariana Jurečky, on řekl nějaké podmínky. První podmínka, že budou dva mandáty europoslance, už není splněna. Ale pravda také je, že výsledek strany není jen výsledek Mariana Jurečky, ale celého vedení.

Jste dlouholetý člen strany, předsedou už jste jednou byl. Nebylo by pro tu stranu lepší, kdyby přišla nějaká nová krev, někdo třeba mladší?

Strany by se měl ujmout někdo, kdo ji přivede k lepšímu výsledku. Aby se vrátila na politické kolbiště jako plnohodnotný partner, což znamená, že bude mít zcela jistě nad pět procent hlasů.

A vy se za někoho takového považujete?

Já se za nikoho nepovažuji. Jsem představitel města, protože se kolegové domnívají, že tu práci dělám dobře. Stejně tak to je v té straně. Považuju se za zkušeného člověka, mám hodnotové pole KDU-ČSL srovnané v hlavě, proto jsem do té strany vstoupil. Jsem taky senátor a mám nějaké výsledky.

Do těch funkcí nemůžou jít lidé, kteří říkají: My jsme úplně noví, jsme mladí, a tím pádem jsme předurčení k tomu, abychom to vedli. Nakonec třeba Piráti nám to předvedli. Samozřejmě jsou lidé, kteří se domnívají, že krása a mládí uřídí jadernou elektrárnu, ale je to mylná politika.

V roce 2009 jste po řadě kauz post předsedy neobhájil. Nehraje to u vás roli, jak tehdy členové rozhodli? Nebo už je to stará historie?

Ta strana je úplně jinde a taky to přece byla úplně jiná doba. Tehdy se lidovce snažili zlikvidovat přes trestní stíhání předsedy, tedy mě. Tak já věřím, že to byla úplně jiná situace, a naopak se ukázalo, že mé trestní stíhání, jak řekl Nejvyšší soud, bylo úplně neopodstatněné.

Pozn. red.: Jiří Čunek byl od roku 2007 stíhán pro údajnou korupci, stíhání ale bylo zastaveno. V roce 2009 navíc Nejvyšší soud konstatoval, že při vyšetřování jeho kauzy byl porušen zákon. V jiné kauze spojené s Čunkem – vystěhování romských rodin ze Vsetína – letos Nejvyšší soud rozhodl, že Vsetín musí zaplatit odškodnění. Město se obrátilo na Ústavní soud.

Doporučované