Hlavní obsah

Nagyová se připravuje na vydání europarlamentem. „Můj případ je absurdní“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nově zvolená europoslankyně má od 16. července imunitu. Ke stíhání ji musí vydat Evropský parlament.

Evropský parlament si dává načas – ani po čtvrtroce stále nerozhodl o případném zbavení imunity Jany Nagyové (ANO). Vrchní soud tak zatím nemůže rozhodnout o odvolání v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Při korespondenci s nově zvolenou europoslankyní se občas nelze ubránit dojmu, že se člověk ocitl na natáčení francouzského komediálního seriálu Parlament, který si dělá legraci ze zdlouhavých procedur a nekonečného hlasování v bruselském sídle europarlamentu. Hlavní postavou je nyní ovšem Jana Nagyová, ekonomka z Jihlavy.

Ta je spolu s Andrejem Babišem už několik let jednou z hlavních postav kauzy Čapí hnízdo. Právě Nagyová měla být osobou, která podala žádost o 50milionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky, která byla nakonec schválena. Aféra kolem Čapího hnízda nicméně není dodnes uzavřena, i když Městský soud v Praze v únoru už podruhé nepravomocně zprostil Babiše a Nagyovou obžaloby.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch totiž podal proti rozsudku odvolání. Případem se proto zabývá vrchní soud. Exmanažerka Agrofertu byla nicméně mezitím za hnutí ANO z pátého místa kandidátky zvolena do Evropského parlamentu. A získala tím mimo jiné imunitu europoslankyně.

Vrchní soud tak musel požádat Evropský parlament, aby imunitu Nagyové „vzal“.

A tím celé byrokratické kolečko teprve začíná. Seznam Zprávy se Nagyové prostřednictvím SMS zpráv pravidelně ptaly na posun v celé kauze. Zprávy znějí ve zkrácené verzi následovně:

Seznam Zprávy x Jana Nagyová

29. srpna 2024:

SZ: „Dobrý den, paní europoslankyně, je už nějaký posun ohledně případného zbavení vaší poslanecké imunity?“

JN: „Krásný den. Žádný posun zatím není, vše čeká na standardní procesy v europarlamentu. Koncem září by mohlo být jasněji.“

26. září 2024:

SZ: „Dobrý den, paní europoslankyně, mohl bych se zeptat na posun ohledně vaší poslanecké imunity?“

JN: „Krásný den i Vám. Žádný posun není, europarlament má očividně na vše hodně času, není to ani na programu výboru.“

22. října 2024:

SZ: „Dobrý den, paní europoslankyně, je už nějaký posun ve vaší kauze?“

JN: „Krásný den, posun ohledně imunity není žádný, výbor teď řeší komisaře.“

Kolečko projednávání tedy stále nezačalo. „Vrchní soud v Praze od Evropského parlamentu dosud žádnou reakci neobdržel,“ potvrdil Seznam Zprávám Vít Vatra, mluvčí Vrchního soudu v Praze.

Kdy si tedy Evropský parlament najde čas a rozhodne v případu české političky? Žádostí se nejdříve musí zabývat Výbor pro evropské záležitosti, který na neveřejném jednání přijme doporučení ohledně zamítnutí, či přijetí žádosti o vydání k trestnímu stíhání. To je nezávazné, o vydání následně rozhodují europoslanci, a aby k němu došlo, musí ho schválit plénum, respektive prostá – nadpoloviční – většina.

České „poprvé“

Podle tiskové atašé Evropského parlamentu Markéty Žižkové byl v září jmenován zpravodajem k případu polský europoslanec Krzysztof Śmiszek. Česko momentálně zástupce ve výboru nemá.

„Pro případy imunity není stanoven žádný harmonogram, jsou posuzovány individuálně v důvěrném procesu s přihlédnutím ke kalendáři,“ uvedla Žižková.

Žádost o zbavení imunity se bude projednávat „za zavřenými dveřmi“ a podle zvyklostí by se měl dát příslušnému poslanci prostor se k záležitosti vyjádřit. Podle Viktora Daňka, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, není možné odhadnout, jak dlouho bude proces trvat a s jakým výsledkem.

„Nevybavuji si totiž, že by se někdy v posledních letech projednávala žádost o zbavení imunity českého poslance. Známý případ vyšetřování některého z europoslanců se týká nedávné korupční aféry, při které přímo v budově Evropského parlamentu zasahovala belgická policie. K zatýkání tehdy ale nebyla potřeba žádost o zbavení imunity díky výjimce pro přistihnutí přímo při činu,“ přibližuje Daněk.

Koho Evropský parlament vydal k trestnímu stíhání?

  • V únoru minulého roku Evropský parlament zbavil imunity Belgičana Marka Tarabellu a Itala Andreu Cozzolina. Důvodem byla korupční aféra přezdívaná Katargate, o vydání poslanců zažádaly belgické úřady. V souvislosti s tím skončila ve vazbě i někdejší místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.
  • Stejně tak europarlament v březnu 2021 zbavil imunity i bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a jeho kolegy Antoniho Comína a Claru Ponsatíovou. Španělské úřady je tenkrát chtěly poslat před soud kvůli referendu, které měla katalánská vláda vypsat v rozporu se španělskou ústavou.

Česká politička se na jednání pečlivě připravuje. Seznam Zprávám napsala, že má v úmyslu kolegům v europarlamentu vysvětlit „absurditu celého případu“.

„Jelikož požadavek, který přišel ze strany vrchního soudu, byl mimořádně nevyvážený v můj neprospěch, dokonce je formulován tak, ze nestranný pozorovatel lehce nabyde dojmu, že o mé vině nelze pochybovat, tak budu i předkládat dokumenty prokazující vysokou míru politizace celého případu. A samozřejmě i zprošťující rozsudky, o kterých v dokumentu od vrchního soudu není ani zmínka,“ napsala Seznam Zprávám Nagyová.

Mluvčí vrchního soudu se ke slovům europoslankyně nechtěl vyjádřit.

Politička bez komunikace

Nagyová mezitím redakci popsala, na čem v europarlamentu pracuje. Účastnila se například trialogu, tedy jednání, na kterém se scházejí zástupci Evropského parlamentu, Rady Evropské unie a Evropské komise, ohledně směrnice k odpadům.

„Jde o nové požadavky ohledně recyklace u potravin a textilu. Navazujeme na předešlý Evropský parlament, který byl extrémně a nezdravě ambiciózní,“ doplnila europoslankyně.

V rámci jiného výboru se zase Nagyová, která se mimo jiné stala také členkou delegace pro vztahy s Indií, podle svých slov „přetahuje“ s Francouzi kvůli nařízení týkajícímu se obrany a programu Horizont.

Nagyová v kampani mluvila, stejně jako zbytek kandidátů ANO, o tom, že její prioritou je boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Green Dealu. O její práci se ale Češi zatím moc nedovědí, politička totiž nemá sociální sítě a neposkytuje prakticky žádné mediální výstupy.

„Kromě toho je to každý den něco. Neumím stát v koutě, když vidím, že je potřeba kdeco udělat,“ uzavírá komunikaci Nagyová.

Doporučované