Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Na šéfa Pirátů dostali zatím nominace Wagenknecht, Špoták či Šmída

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lukáš Wagenknecht.

Na pirátském internetovém fóru je navrhli členové strany, další straníci nyní mají možnost hlasovat o jejich předběžné podpoře.

Článek

Nominaci na předsedu Pirátů dosud získali senátor Lukáš Wagenknecht, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a radní Olomouckého kraje Martin Šmída. Na pirátském internetovém fóru je navrhli členové, další straníci nyní mají možnost hlasovat o jejich předběžné podpoře. Piráti hledají nové vedení po volebním neúspěchu v krajských volbách, na který o víkendu reagovalo rezignací celé předsednictvo včetně předsedy Ivana Bartoše.

Wagenknecht kandidoval na šéfa Pirátů i v roce 2022, ve druhém kole na sjezdu získal 265 hlasů, vítězný Bartoš 662. O uplynulém víkendu obhajoval senátorský post v obvodu v Praze 8, skončil ale na třetím místě a do dnes začínajícího druhého kola voleb nepostoupil. Předčili ho místostarostka Vladimíra Ludková (ODS) a starosta Letňan Zdeněk Kučera (ANO).

Hejtman Špoták oznámil kandidaturu na šéfa strany i před letošním zasedáním celostátního fóra Pirátů. Měsíc před sjezdem ale uvedl, že kandidovat nebude, nikdo ho nenominoval. Tentokrát nominaci má, v předběžném hlasování se však zatím vyslovily tři čtvrtiny účastníků proti jeho kandidatuře. Plzeňský kraj je jediný, kde letos Piráti v krajských volbách zůstali v zastupitelstvu, uspěl i Špoták.

Kandidátka vedená Šmídou, který byl v minulosti dva roky místopředsedou Pirátů, získala letos v Olomouckém kraji podporu necelých 4,5 procenta voličů. V zastupitelstvu tak Piráti v novém volebním období nebudou. Na pirátském fóru měla Šmídova nominace v 09:30 podporu zhruba 66 procent hlasujících, Wagenknechtova podpora se pohybovala kolem 77 procent.

Vedení Pirátů oznámilo rezignaci v neděli pozdě večer kvůli neúspěchu v krajských volbách. Stranu dovede do mimořádného celostátního fóra, které se uskuteční 9. listopadu. Dlouholetý předseda Bartoš na lídra strany kandidovat nebude. Na nominace na jeho nástupce mají straníci čas do 15. října. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj kvůli problémům digitalizace stavebního řízení. Piráti kvůli tomu ode dneška do pondělí budou hlasovat o odchodu z vlády.

Doporučované