Hlavní obsah

ANO lavíruje. Nevíme, zda podpořit smlouvu s USA, řekl Babiš na Hradě

Přenos po jednání na Pražském hradě.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel si pozval na schůzku jak premiéra Petra Fialu, tak šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše.

Článek

Prezident Petr Pavel se konečně dočkal – dva političtí rivalové se potkali u něj na Hradě. O společnou schůzku s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou a předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem usiloval od svého zvolení.

Všichni tři politici se po jednání shodli na tom, že šlo o užitečnou schůzku. „Bylo by naivní očekávat, že z tohoto jednání vyjdeme se seznamem konkrétních dohod, to ani nebylo cílem. Jsem rád, že panovala věcná atmosféra oboustranná ochota naslouchat,“ uvedl prezident.

Šéfové stran s prezidentem probírali především zahraniční politiku, schůzka se týkala situace v Evropě, Schengenu, rozšiřování EU a NATO. Politici probrali i chystanou smlouvu o obranné spolupráci s USA.

„Je společný zájem na tom, aby tady nevznikaly vlny dezinformací,“ uvedl Petr Pavel. Andrej Babiš odmítl říct, zda ANO obrannou dohodu podpoří. „Nemáme k tomu jasné stanovisko, ještě by se mělo diskutovat,“ uvedl Babiš, který se s Pavlem setkal ještě separátně před příchodem Fialy.

Pavel dále zmínil, že neplánuje oficiální cestu na Tchaj-wan. Fiala hovořil o potřebě jednoty na domácí scéně ohledně směřování zahraniční politiky.

Premiér uvedl, že tématem schůzky nebyla domácí politika, například vládní úsporný balíček. Kromě již představených opatření ministr financí plánuje další úspory ještě letos.

„V průběhu léta uvidíme, jaký je skutečný stav a nakolik jsme schopni dodržet plánovaný schodek a nakolik musíme udělat nějaké úpravy. V příštích dnech se budeme bavit o tom, zda budou potřeba nějaké kroky i letos,“ uvedl premiér. Preferuje šetření na straně státu.

Prezident zmínil, že jeho hlavní zájem je, aby opatření byla sociálně udržitelná. „Nejsem na straně vlády ani opozice, jsem na straně dobrých řešení,“ řekl Pavel.

Pravidelné schůzky s Fialou a Babišem jsou součástí osmi cílů, které Pavel představil pro prvních 100 dní ve funkci. Prezident podle svých slov usiluje o to, aby zprostředkoval dialog mezi opozicí a vládou – s jinými představiteli hnutí ANO se setkal již dříve.

V neděli se Fiala s Babišem potkají ještě v Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima News.

Reklama

Doporučované