Hlavní obsah

Místo daní lesy a myslivost. Nerudová bude učit jiný obor na jiné fakultě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Někdejší kandidátka na prezidentku a nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová. Vedle práce v klíčovém orgánu Evropské unie by měla ještě čtyři hodiny týdně učit na Mendelově univerzitě. To ale zahrnuje jen přímou výuku, celkový úvazek je dle vyjádření děkana Lesnické a dřevařské fakulty osm hodin.

Čerstvě zvolená europoslankyně bude nyní místo Provozně ekonomické fakulty čtyři hodiny týdně učit na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity. Ke změnám dochází po konfliktech s některými akademickými funkcionáři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová europoslankyně Danuše Nerudová (STAN), která se na akademické půdě celý svůj dosavadní profesní život věnovala problematice daní, daňových systémů a účetnictví, pozměnila své odborné zaměření.

Na své domovské Mendelově univerzitě v Brně od září působí na Lesnické a dřevařské fakultě. Přitom od studií až do konce letošního srpna pracovala na Provozně ekonomické fakultě, kde 16 let řídila Ústav účetnictví a daní.

Nyní je Danuše Nerudová vedena mezi zaměstnanci Ústavu ochrany lesů a myslivosti. Podle údajů z univerzitního systému by v nadcházejícím akademickém roce měla studentům přednášet o evropské politice v oblasti lesnictví a životního prostředí.

Sama Nerudová změnu Seznam Zprávám potvrdila s tím, že ve škole by měla učit čtyři hodiny týdně a věnovat se bude předmětu Evropská politika a také projektu k socioekonomických dopadům. Svůj odborný posun ale detailněji nekomentovala.

Potvrdila také, že o novou pozici nemusela soutěžit ve výběrovém řízení. „Ne, jednalo se o přestup,“ uvedla na vysvětlenou, proč nebylo podle ní nutné konkurzní řízení.

Seznam Zprávy k tomuto přesunu žádaly o vyjádření i vedení univerzity. Děkan Lesnické a dřevařské fakulty Libor Jankovský k vědeckým aspektům uvedl, že přijetí Nerudové do Ústavu ochrany lesů a myslivosti je „součástí snahy řešit personální potřebu hodnocení socioekonomických dopadů změn v lesích a přírodním prostředí“, kde podle jeho názoru „zcela schází kvalifikovaní odborníci“. Očekává, že jim Nerudová pomůže s budováním týmu.

I on mluví o tom, že výběrové řízení v tomto případě není třeba, když jde o „přechod uvnitř instituce“.

Kritika nadřízeného

Přestup Danuše Nerudové na lesnickou fakultu přichází nedlouho poté, co mezi ní a některými funkcionáři brněnské univerzity nastal rozkol.

Těsně před červnovými volbami do europarlamentu uvedl Deník N, že Nerudová, která byla v letech 2018 až 2022 i rektorkou Mendelovy univerzity, na svém původním fakultním pracovišti čelí stížnostem studentů i kritice nadřízeného ohledně údajně nekvalitní výuky.

„Vzhledem k její pozici ve volbách věřím, že se do europarlamentu dostane. A všem na univerzitě se uleví,“ komentoval v květnu její působení vedoucí nedávno vytvořeného ústavu financí a účetnictví Jan Hanousek.

Danuše Nerudová výtky odmítla, o nadřízeném mimo jiné uvedla, že má „obrovský problém s úspěšnými ženami“.

Danuše Nerudová podle interního systému Mendelovy univerzity v minulém semestru vyučovala s plným zaměstnaneckým úvazkem jediný předmět, a to seminář manažerského účetnictví. Podle kontroly, kterou v její hodině uskutečnil zmíněný vedoucí ústavu Jan Hanousek, měla však výuka nízkou úroveň.

„Bohužel cvičení nebylo vedeno dobře. Cvičící evidentně není odborník na danou problematiku a nechápe rozdíl mezi finančním účetnictvím a manažerským účetnictvím,“ napsal podle Deníku N Hanousek v hospitační zprávě.

Danuše Nerudová tehdy kritiku akademické práce odmítla. „Studenti jsou úplně nadšení. Mám narvané posluchárny, visí mi na každém slově,“ prohlásila. Stejně tak odmítla, že by kvůli politickým aktivitám práci na univerzitě zanedbávala.

Související témata:

Doporučované