Hlavní obsah

Ministři začali jednat o rozpočtu na příští rok, k detailům se zatím nedostali

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Deficit rozpočtu na příští rok by měl klesnout na 235 miliard korun. Konečná výše schodku se ale může lišit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministři dnes začali jednat o rozpočtu na příští rok. Diskuze byla spíše obecná, k rozpočtům jednotlivých resortů se zatím nedostali. Debaty budou pokračovat. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je jasné pouze to, že schodek bude muset být nižší než letošních 252 miliard korun. Řekl to novinářům. Z dubnové rozpočtové strategie vyplývá, že deficit by měl klesnout na 235 miliard korun. Konečná výše schodku se ale může lišit.

„Rádi bychom dosáhli toho, že Česká republika bude znovu z hlediska hospodaření a fiskální politiky úspornější,“ sdělil Kupka. Upozornil, že jednání o detailech rozpočtu dnes ani nečekal. „Důležité je, že debata začala,“ dodal.

Podrobně nechtěl dnešní jednání komentovat ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Potvrdil pouze, že se jednalo mimo jiné i o případném zvyšování platů ve veřejné sféře. „Jednáme s maximální mírou odpovědnosti, hledáme nějaký konsenzus a výsledku se dobereme,“ uvedl Výborný.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) podotkl, že žádný hmatatelný výstup ze schůzky není. Je ale podle něj jasné, že platy učitelů musí být v rozpočtu respektovány, jde o mandatorní výdaj. „To je i stanovisko ostatních ministrů a ministra financí,“ dodal.

Pro stanovení konečné podoby státního rozpočtu je důležitá makroekonomická prognóza, kterou Ministerstvo financí zpracovává ve druhé polovině srpna. Slouží k výpočtu rozpočtových příjmů.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že návrh rozpočtu v souladu se zákonem pošle vládě do konce srpna. Vláda poté musí do konce září návrh schválit a odeslat do Sněmovny. Už v červnu dostala jednotlivá ministerstva návrhy svých rozpočtových kapitol k detailnímu vypracování. V minulosti se podoba těchto návrhů zveřejňovala, letos od toho kabinet upustil. Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně řekl, že považuje za vhodnější zveřejnit až konečnou podobu rozpočtu.

Doporučované