Hlavní obsah

Ministr kultury Baxa představil prezidentu Pavlovi mediální novelu

Foto: Úřad vlády

Ministr kultury Martin Baxa navrhuje zvýšení koncesionářských poplatků. Ilustrační fotografie.

Takzvaná mediální novela by měla zvýšit koncesionářské poplatky – televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně, rozhlasový o deset na 55 korun. Ministr kultury ji ve čtvrtek představil prezidentu Pavlovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ve čtvrtek na Hradě představil mediální novelu prezidentu Petru Pavlovi. Po jednání ministr uvedl, že prezidentův názor na ni nechce komentovat. Řekl pouze, že Pavel se o novelu živě zajímal. Mediální novela by měla zvýšit koncesionářské poplatky, televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně, rozhlasový o deset na 55 korun. Do rozpočtu obou institucí by měla změna zákona přinést asi 1,2 miliardy korun. Zákon by také umožňoval valorizaci poplatků.

„Dnes jsem představil panu prezidentovi základní parametry našeho návrhu zákona, kterému říkáme velká mediální novela. Sdělil jsem panu prezidentovi, jaký nastal posun od doby, kdy jsme ten návrh připravili, tedy od září. To znamená, že je tam zakotvena valorizace, že zůstává výjimka z DPH, že navýšení u Českého rozhlasu zůstává na deseti korunách, u České televize místo původních 25 korun se navrhuje 15 korun,“ řekl Baxa. Podle něj měl Pavel řadu konkrétních dotazů ke všem důležitým parametrům novely. „Byla to hodinová debata, která byla podle mě velmi plodná,“ dodal Baxa.

Návrh zákona počítá s možností valorizace, podle návrhu mediálních novel by v dalších letech poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o šest procent, pokud by od poslední změny inflace překročila šest procent. Návrh navíc prodlužuje osvobození České televize (ČT) i Českého rozhlasu (ČRo) od placení DPH. Zatímco nové příjmy budou nabíhat postupně, tak DPH by firmy musely platit hned.

Návrh zákona počítá s rozšířením počtu plátců. Nově mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. O těchto uživatelích mají ČT a ČRo mimo jiné informovat poskytovatelé internetového připojení. Proti tomu je například vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), který nesouhlasí se zavedením poplatku pouze na základě možnosti využívání veřejnoprávních médií.

Novela rovněž nově omezuje oznámení o sponzorování televizních nebo rozhlasových pořadů na 260 hodin za rok, což je asi 85 procent stavu z roku 2023. Důvodem je nadměrné užívání sponzoringu pořadů v ČT. Vysílatelé budou také muset odvádět 25 procent financí do Státního fondu kultury.

Doporučované