Hlavní obsah

Mimořádná letní schůze: Šéfům Českých drah se mají zvyšovat platy

Foto: Účet Michala Krapince na síti X

Generální ředitel a šéf představenstva Českých drah Michal Krapinec (vpravo) na aktuálním snímku po boku ministra dopravy Martina Kupky.

Šéf dozorčí rady Českých drah Miroslav Zámečník se chce na mimořádném jednání přeptat manažerů i na jejich „bezplatný výlet“ za fotbalem do Německa, ale nechce je prý „plísnit jak malé kluky, co přelezli zeď farní zahrady“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pětici členů představenstva Českých drah se mají zvednout platy. Podle informací Seznam Zpráv má tento bod na programu dozorčí rada této státem vlastněné železniční společnosti, která se sejde v pátek na mimořádném zasedání.

Redakci to bez bližších podrobností potvrdil předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník. Příslušný materiál je prý v režimu důvěrné.

„Jde ale jen o určité dorovnání za několik posledních let,“ poznamenal Zámečník s tím, že nové smlouvy by měly i „srovnat rozdíly“ v nastavení motivační složky u jednotlivých členů představenstva.

Jak vysoký by nárůst v odměňování měl být, Zámečník nesdělil, podle některých zdrojů redakce blízkých managementu by mělo jít o zhruba osm procent.

Kupka: Je to adekvátní krok

Růst příjmů top manažerů vidí jako oprávněný ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Pokládám zvýšení odměn v řádu jednotek procent za adekvátní a potřebný krok,“ uvedl.

Poukazuje hlavně na „velmi dobrý hospodářský výsledek“, jehož firma podle něj dosáhla za minulý rok (zisk před zdaněním za celou skupinu byl 3,8 miliardy korun). „Odměny vedení se přitom několik let neměnily, a to ani v době vysoké inflace,“ poznamenal Kupka s tím, že „na trhu je po kvalitních manažerech extrémní poptávka“.

Mimořádné jednání o zvýšení platů přichází krátce poté, co Seznam Zprávy popsaly, jak všichni členové představenstva Českých drah společně s vybranými odbornými řediteli vyrazili na konci června do Německa na mistrovství Evropy ve fotbale, aniž by za zápas Česka s Tureckem hradili vstupenky, dopravu či dvoudenní nocleh v Hamburku.

Seznam Zprávy chtěly vědět, zda také o tomto „bezplatném výletě“, uskutečněném na náklady státní firmy a Fotbalové asociace ČR, se bude dozorčí rada na pátečním jednání bavit.

„Když tam bude generální ředitel, tak se ho na to zeptám,“ uvedl k tomu předseda Miroslav Zámečník.

Nicméně ale také řekl, že zájezdu nepřikládá žádný větší význam, protože obdobně to podle něj funguje i v soukromém sektoru. Nevidí prý proto důvod, proč za to manažery „týrat“.

„Řešit bychom to museli, kdyby provedli něco, co se neslučuje s fungováním velké korporace. Ale nebudu je za to plísnit jako malé kluky, co přelezli zeď farní zahrady,“ použil Zámečník příměr.

Je to převis z června

Otázkou je, proč je vůbec nutné, aby se uprostřed prázdnin scházela na mimořádném jednání dozorčí rada a řešila téma odměňování, když zjevně nejde o problém, který by nesnesl odkladu. Kromě platů se má v pátek dle zdrojů redakce řešit už jen jeden ryze technický bod, který se týká posílení mobilního signálu ve vlacích.

Podle Zámečníka ale dozorčí rada Českých drah měla o platech hlasovat už při posledním řádném jednání v červnu, ale tehdy k tomu prý nebylo příslušné hlasovací kvorum. „Jde tedy o určitý převis,“ uvedl Zámečník.

Mezitím byla dozorčí rada doplněna o nového člena (Filip Terš z Ministerstva dopravy nahradil Kupkovu náměstkyni Lenku Hlubučkovou, která radu opustila). Hlasování by tudíž tentokrát nic bránit nemělo.

Platy firma tají

Není přitom známo, jak vysoké platy top manažeři Českých drah mají nyní.

O tyto informace za loňský rok žádala i iniciativa Hlídač státu (v rámci projektu „Platy úředníků“), ale právě České dráhy i některé další firmy z veřejného sektoru údaje o odměňování poskytnout odmítly.

„Stále jsme přesvědčeni, že firmy v majetku státu by tyto informace poskytovat měly,“ uvedl zakladatel Hlídače státu Michal Bláha s tím, že v některých případech chystají žaloby. Obdobně se nedávno už soudně domohli toho, že právě státem plně vlastněné subjekty, jako jsou České dráhy a jejich dceřiné firmy, se musí řídit informačním zákonem.

Neoficiální zdroje Seznam Zpráv blízkých vedení Českých drah hovoří o tom, že plat generálního ředitele a předsedy představenstva Michala Krapince je nyní zhruba ve výši 450 tisíc korun. K tomu má podle stejných zdrojů nárok na odměny v závislosti na hospodářských výsledcích, které mohou dosáhnout až 50 procent fixního platu.

Vedení firmy se ale k těmto informacím ani k navrhovanému navýšení platů vyjadřovat nehodlá. Prý žádnou takovou povinnost nemá.

„Pokud jde o dotazy směřující k platovým podmínkám členů představenstva nebo zaměstnanců Českých drah, pak sdělujeme, že České dráhy nejsou povinným subjektem ke sdělování těchto informací. České dráhy jsou z pohledu práva soukromou společností, nejsou právnickou osobou veřejného charakteru a tyto informace nesdělují, stejně jako žádný jiný dopravce,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Doporučované