Hlavní obsah

Hlaváček z ANO končí jako europoslanec, nahradí ho fanoušek Fica a Trumpa

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Martin Hlaváček, znovuzvolený v červnových eurovolbách za hnutí ANO.

aktualizováno •

„Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu,“ uvedl na síti X Martin Hlaváček, znovuzvolený v červnových eurovolbách za hnutí ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Martin Hlaváček, znovuzvolený v červnových eurovolbách za hnutí ANO, se neujme druhého mandátu v Evropském parlamentu. Uvedl to na na síti X.

ANO získalo ve volbách sedm mandátů. Seznam Zprávy oslovily Hlaváčka s žádostí o rozhovor, zatím ale nereagoval.

„Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu. S hnutím ANO plánuji nadále spolupracovat na odborné úrovni a v rámci svých možností, včetně Institutu pro politiku a společnost,“ uvedl Hlaváček.

To potvrdila i lídryně ANO do evropských voleb Klára Dostálová, podle které jde o čerstvou informaci. „Velmi nás to mrzí, jsou to vážné rodinné důvody. Podrobnosti nevím,“ uvedla Dostálová.

Hlaváček byl europoslancem za ANO i v minulém volebním období, tehdy ještě v rámci liberální frakce Renew. Tu ovšem hnutí po letošních volbách opustilo a zakládá novou frakci Patrioti pro Evropu. V ní bude sedět řada nacionalistických stran, například maďarský Fidesz Viktora Orbána.

Nastoupí fanoušek Fica a Trumpa

Podle Dostálové ale Hlaváčkovo rozhodnutí se změnou spojenců nijak nesouvisí. „To určitě ne. Pan Hlaváček s námi bude nadále spolupracovat, ale opravdu z rodinných důvodů nemůže vykonávat funkci europoslance,“ dodala Dostálová.

Hnutí ANO je podle ní v kontaktu s Ministerstvem vnitra kvůli náhradníkovi na Hlaváčkovu pozici. Měl by se jím stát Tomáš Kubín, osmička na kandidátce hnutí.

Ten po poledni potvrdil, že Hlaváčka skutečně nahradí v europarlamentu. Kubín chce nadále zůstat také českobudějovickým zastupitelem.

Kubín se původně připravoval na pozici asistenta europoslankyně Jermanové. Při dnešní cestě do Štrasburku se dozvěděl o tom, že Hlaváček rezignoval. „Neměl jsem žádné tušení. Je to pro mě čerstvá informace,“ řekl Kubín ČTK. Dodal, že na práci v Evropském parlamentu se připravoval, ale nyní se jeho role změní. „Samozřejmě především se jedná o rozdílné pravomoce. Nyní nedokážu říct, na jakou oblast se v Evropském parlamentu zaměřím. Záleží na naší dohodě uvnitř hnutí ANO i uvnitř celé frakce,“ řekl.

Jednašedesátiletý Kubín v minulosti působil jako náměstek primátora v Českých Budějovicích. Stal se jím v roce 2002, tehdy ještě jako člen ODS. V současné době, již v dresu ANO, je opozičním zastupitelem města.

Na svých sociálních sítích se prezentuje jako velký fanoušek amerického exprezidenta Donalda Trumpa nebo slovenského premiéra Roberta Fica. Vymezuje se například proti miliardáři Georgi Sorosovi.

Podle svého profilu u hnutí ANO uvádí, že za sebou má bohatou profesní dráhu v manažerských pozicích v energetice v České republice i v zahraničí. Působil v zastoupení zahraničních maloobchodních řetězců, ve velkoobchodních firmách z oboru IT a v průmyslovém segmentu.

„Je to zkušený politik, který pracoval i na komunální úrovni, věnuje se energetice, jel s námi i celou kampaň,“ řekla o něm Dostálová.

V kampani uvedl, že by se chtěl v europarlamentu věnovat energetice a reformě azylové a migrační politiky. „EU se dobrovolně ocitla na kraji propasti, musí si to přiznat a situaci řešit věcně, ne ideologicky,“ uvedl.

Doplnili jsme stanovisko Tomáše Kubína.

Doporučované