Hlavní obsah

„Magor a symbol šňupání.“ Ve Sněmovně padly silné výroky ke zjištění o kokainu

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

„Pane premiére, kolikrát jsem vám řekl, abyste ho okamžitě vyhodil, toho magora,“ řekl v pátek ve Sněmovně šéf hnutí ANO Andrej Babiš na adresu Jindřicha Vobořila.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se prudce ohradil proti spekulaci pirátského poslance, který spojil kokain nalezený v prostorách dolní komory s opozičními obstrukcemi. Drogového koordinátora Vobořila nazval magorem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v pátek ve Sněmovně zkritizoval národního drogového koordinátora Jindřicha Vobořila za jeho výroky k nálezu kokainu v Poslanecké sněmovně.

Seznam Zprávy ve středu publikovaly vlastní zjištění, že policejní ochranka rok a půl tajila incident, který v lednu 2023 zaznamenali její lidé v budově Sněmovny. Po jednom z dlouhých nočních jednání nalezli jasné stopy po šňupání kokainu: papírek se zbytky typického bílého prášku. Test vzápětí ukázal, že šlo o drogu (více zde).

Vobořil věc komentoval na serveru TN.cz. Mimo jiné řekl: „Kokain ve Sněmovně není žádná novinka a překvapilo by mě, kdyby to tak nebylo. (…) To, co bych k tomu poslancům řekl, je, že to, co si takhle dávají občas do nosu, tak je mimo jiné podpora rusky mluvících a ruských kriminálních organizací.“

Babiš se kvůli jeho výrokům v pátek obrátil na šéfa vlády Petra Fialu. „Pane premiére, kolikrát jsem vám řekl, abyste ho okamžitě vyhodil, toho magora,“ řekl na adresu Vobořila. „To je lobbista za drogy, já ho znám, výlety, konference. Proto jsem nechtěl s ním spolupracovat. To je ódéesák, pan premiér si ho vzal,“ prohlásil Babiš.

Babiše v souvislosti s nálezem kokainu popudil i další výrok. Tentokrát jej pronesl šéf pirátského klubu Jakub Michálek pro server Blesk.cz, který dal nález do souvislosti s opozičními obstrukcemi. „Pokud opozice chce vyvolat velký konflikt, tak ho samozřejmě dokáže vyvolat. Je to úplně na nich, jestli k tomu potřebují kokain, aby to vydrželi tak, jako samozřejmě je to zvláštní, protože je to zakázaná látka,“ řekl Michálek.

Michálek tím podle Babiše naznačoval, že poslanci ANO nejsou schopni situaci ustát, a proto „šňupli“. „No, taková drzost, co si to dovoluje vůbec? Vždyť jejich předseda je symbol šňupání. My určitě ne. Já jsem v životě neměl ani trávu, nic,“ dodal Babiš.

Celá záležitost podle něj vrhá špatné světlo na Sněmovnu, a proto navrhoval, aby ji zařadila na program schůze. Jeho návrh sněmovní většina neschválila.

Doporučované