Hlavní obsah

Lipavský zůstává ve vládě jako nestraník

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jan Lipavský zůstává členem vlády.

aktualizováno •

Jan Lipavský bude dál ministrem zahraničí. Po odchodu Pirátů z kabinetu bude pokračovat jako nestraník. Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr zahraničí Jan Lipavský zůstává členem vlády i po odchodu Pirátů z kabinetu. Po dnešní schůzce s ním to oznámil premiér Petr Fiala (ODS), který považuje za důležitou kontinuitu ve vedení české diplomacie. Lipavský sice Fialovi donesl avizovanou demisi, po dnešním rozhovoru se ale rozhodl, že ji vezme zpět.

Předsedové zbývajících tří koaličních stran, tedy STAN, KDU-ČSL a TOP 09, podpořili to, aby Lipavský zůstal ministrem jako nestraník, uvedl Fiala. O takové variantě informoval i prezidenta Petra Pavla, který podle premiéra také považuje kontinuitu ve vedení Ministerstva zahraničních věcí za správnou.

Na základní otázky zahraniční politiky a mezinárodních vztahů mají premiér s Lipavským podobný pohled. Česká zahraniční politika má jasný tvar, jasné směřování, hodnotové vymezení, řekl Fiala. Lipavský potvrdil, že dnes se sešel s premiérem, aby mu předal demisi, jak předem avizoval. Váží si ale možnosti pokračovat, důležitá je pro něj podpora šéfů všech stran.

Lipavský dnes zároveň požádal o ukončení členství v České pirátské straně, jejímž členem byl od podzimu 2015. Podle svých slov se neztotožnil s obratem, který strana v minulých dnech nabrala.

V reakci na to, že na své pozici k pondělku skončil vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, si Piráti odhlasovali, že odstoupí od vládní koaliční smlouvy. Dočasně je řízením ministerstva pověřený vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Fiala dnes řekl, že o trvalém obsazení místa chce mít jasno do konce tohoto týdne. Definitivní složení kabinetu bez provizorií pak chce mít hotové do konce týdne příštího.

V pondělí Fiala řekl, že by chtěl post ministra pro místní rozvoj obsadit ve stejném okamžiku, kdy se bude měnit ministr průmyslu a obchodu. Do této funkce hnutí STAN nominovalo svého prvního místopředsedu Lukáše Vlčka namísto Jozefa Síkely, který by se měl stát eurokomisařem. S Vlčkem se předseda vlády sejde ve středu odpoledne.

Doporučované