Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Přetahovaná o Lipavského. Ministra chce ODS, TOP 09 i lidovci

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Ministr Lipavský spojil odchod z vlády s odchodech ze strany.

Podle Pirátů je Petr Fiala vykopl z vlády. Pirátskou jednotu ale narušuje Jan Lipavský. Zkritizoval stranu a odchod z vlády spojil s odchodem ze strany. A tak se o něj přetahují strany koalice Spolu. Nejsilnější karty má TOP 09.

Článek

„Slabý kus ve stádě.“ Tak ministra Jana Lipavského nazval po váhavém jmenování v roce 2021 tehdejší prezident Miloš Zeman. Lipavský musel odrážet kritiku Zemana za své vzdělání (bakalářské), „distancovaný“ postoj k visegrádské spolupráci a vztahu s Izraelem.

Z „velmi slabého ministra“ se stal v koalici oblíbený ministr. Až tak oblíbený, že se mohou všichni vrcholní představitelé strhat, aby ve vládě zůstal.

Premiér Petr Fiala (ODS) na úterní tiskové konferenci pochválil oba stávající pirátské ministry –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jak Michala Šalomouna (pro legislativu), tak právě Lipavského. Zdůraznil, že nebude navrhovat jejich odvolání.

Slova chvály zopakoval znovu ve středu. Jasný vzkaz pro Lipavského, aby ve vládě zůstal. „Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí, který má mou důvěru. O jeho budoucnosti se budeme bavit po jeho návratu z USA a po referendu Pirátské strany o setrvání ve vládě,“ uvedl premiér.

Pavel nechce změnu před volbami

Podporu má Lipavský i u prezidenta Petra Pavla. „Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity. Dělat takové rozhodnutí rok před volbami by určitě nebylo jednoduché,“ vzkázal z New Yorku.

Kontinuity a jednotného vystupování a reprezentování navenek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ něco neobvyklého za prezidentství Miloše Zemana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ si u Lipavského cení nejvíce. Ať už se to týká jednoznačně kladného postoje Česka k Ukrajině, podpory trans-atlantických vztahů nebo budování vztahů s evropskými partnery.

Jeho práci oceňují napříč koalicí. „Vnímám ji pozitivně. Máme jednotnou zahraniční politiku, mluvíme do zahraničí jedním hlasem. Nedokážu si představit, že by byla lepší situace, kdyby odešel,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda sněmovního zahraničního výboru Petr Beitl (ODS).

„Velmi dobře zapadl do mainstreamu české zahraniční politiky a nevykláněl se z něho,“ hodnotí ministra výkonný ředitel Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál.

„Pod tiskovku bych se nepodepsal“

Když v listopadu 2021 narazil Jan Lipavský na Miloše Zemana, řešil se mimo jiné Lipavského postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu. Zeman jej kritizoval, že není dostatečně proizraelský. Lipavský nevyjadřoval bezmeznou podporu Izraeli a v minulosti i podepsal otevřený dopis Izraeli, který vyzývá k ustoupení od anexe části Západního břehu Jordánu.

Jenže tato pozice se postupně měnila v otevřeně proizraelskou, která se ještě prohloubila po teroristickém útoku Hamásu na Izrael z palestinských území v říjnu 2023 a následném odvetném útoku Izraele na Pásmo Gazy, při kterém izraelské bomby zasáhly také civilisty nebo nemocnice.

Od té doby Lipavský i uvnitř Pirátské strany čelí kritice. Pro část Pirátů je jednoznačná podpora Izraele ve složitém konfliktu neodůvodnitelná. Letos v létě jej kritizoval bývalý pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Z vyjádření Jana Lipavského se dá číst, že ani on už nemá příliš vřelý vztah k Pirátské straně. K úterní tiskové konferenci o „vykopnutí Pirátů z vlády“ řekl, že pokud odejde z vlády, odejde i ze strany. „V tuto chvíli už nevnímám, že to, co zaznělo na tiskové konferenci, bych já byl schopen podepsat,“ vzkázal z New Yorku.

Na úterní tiskové konferenci Pirátů mimochodem chyběl.

Kdo má největší šance

Na stole je proto otázka, jestli vůbec Lipavský odejde. Po jeho prohlášení o odchodu ze strany se o něj okamžitě začaly hlásit strany koalice Spolu.

„Patří k nejlepším politikům v oblasti zahraničí. Ze začátku to bylo váhavější, ale s agresí Ruska proti Ukrajině se rozjel,“ řekl Seznam Zprávám europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Chtěl by proto Lipavskému nabídnout spolupráci. Buď jako nestraníkovi, nebo přímo vstup do strany.

K nějaké formě hlubší spolupráce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třeba členství –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je ale skeptický šéf poslaneckého lidoveckého klubu Aleš Dufek. „Pana ministra si vážíme. Ale jako advokát, který se historicky věnuje i rozvodům, mám zkušenost, že po skončení jednoho vztahu je lepší zůstat chvíli osamělý a nestranný než skákat do vztahu jiného,“ řekl.

Jenže ani varianta, že by Lipavský jako nestraník zakotvil u lidovců, není příliš populární. „I nestraník by měl mít v základních hodnotových záležitostech ideově blízko k dané politické straně,“ řekl poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) s tím, že Piráti jsou liberální a lidovci konzervativní.

Ani politici ODS nebo TOP 09 se nestaví příliš nadšeně k variantě, že by Lipavský vstupoval do některé z těchto stran. Například bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v tom nevidí smysl: „Máme dost vlastních kvalitních lidí na evropskou agendu a zahraniční politiku.“

A převlékat dres se nechce ani Lipavskému.

Nejlogičtějším se tedy jeví, kdyby Lipavský ve vládě zůstal jako nestraník. Podle Deníku N jej oslovila s nabídkou TOP 09 i ODS.

„Jana Lipavského považujeme za velmi dobrého ministra zahraničních věcí a rozhodně bych nepovažovala za šťastné, kdyby rok před volbami skončil. Ostatně jeho práce a kontakty v zahraničí jsou v tak složité mezinárodní situaci pro Českou republiku důležité,“ řekla Deníku N předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Otázkou je, za jakou stranu by Lipavský dosloužil poslední rok na ministerstvu. Tato strana by zároveň mohla těžit z popularity Lipavského. Největší šance podle všeho má TOP 09.

Doporučované