Hlavní obsah

Lidský odpad? Lipavský čelí nečekané reakci po schůzce s izraelským ministrem

Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

Mikuláš Peksa, který se pustil do svého stranického kolegy Lipavského, v červnových volbách neobhájil mandát europoslance.

aktualizováno •

Bývalý pirátský europoslanec Mikuláš Peksa si rýpnul do setkání ministra zahraničí s izraelským protějškem. Izrael, který je významným českým spojencem, nepřímo přirovnal k Rusku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když ve čtvrtek dopoledne navštívil Poslaneckou sněmovnu předseda izraelského Knesetu Amir Ochana, dočkal se od poslanců přivítání dlouhotrvajícího potlesku vestoje. I na předcházející tiskové konferenci před novináři ocenil sílu spojenectví s Českou republikou.

O té se o sedm tisíc kilometrů dále, v americkém Washingtonu, ujišťovali i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a jeho protějšek Israel Katz. Čímž se Lipavský pochlubil i na svých sociálních sítích, kde informoval, že diskutovali o situaci v Gaze, mezinárodním trestním tribunálu a také o Ukrajině.

Odpad lidstva?

Lipavského tweet zaujal jeho stranického kolegu, nyní už bývalého europoslance Mikuláše Peksu, který si pod příspěvkem neodpustil rýpnutí. „A řekl jsi mu taky, že je odpad lidstva?“ napsal Peksa.

Reagoval tím na úterní „kobereček“, na nějž byl předvolán ruský velvyslanec v Česku za vybombardování dětské nemocnice v Kyjevě.

„Kolega Lipavský prohlásil, že pokud někdo bombarduje nemocnici s dětmi, že je odpad lidstva. Já měřím všem stejným metrem, pokud se takovýto humanitární incident stane na jakékoliv straně, vnímám to jako špatnou věc. Lidská práva jsou univerzální pro všechny,“ vysvětlil Peksa svůj příspěvek Seznam Zprávám.

Odkazoval na několik incidentů, ke kterým došlo při izraelském bombardování Gazy v aktuálním konfliktu rozpoutaném po 7. říjnu, kdy teroristé z palestinského Hamásu zavraždili skoro půl druhého tisíce lidí na izraelském území a přes 250 jich unesli a vzali jako rukojmí.

Naposledy toto úterý při izraelském náletu u školy zahynulo na jihu pásma Gazy 19 až 29 lidí. Počty mrtvých se podle různých zdrojů lišily. Mrtví a zranění podle palestinské strany zůstaly také po zásahu izraelských jednotek v nemocnici Šífa, kde podle izraelské armády byl štáb teroristické organizace Hamás.

Ministr Lipavský pro Seznam Zprávy z Washingtonu reagoval pouze neutrálním smajlíkem. Více to nekomentoval.

Seznam Zprávy s dotazem, zda je vhodné, aby člen vládní strany zpochybňoval zahraniční politiku české vlády, oslovily i představitele vládních stran, včetně předsedy Pirátů Ivana Bartoše. Ten zatím nereagoval. Česká pirátská strana je dlouhodobě k Izraeli nejkritičtější ze všech pěti koaličních stran. S proizraelským nastavením české politiky mívali Piráti dlouhodobě problémy.

Jurečka: Peksa je mimo

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že je to otázka především na pirátského předsedu. „K takovému výroku ale mohu říci, ze z mého pohledu pan Peksa tímto výrokem i mnoha jinými v minulosti ukazuje, že je dost mimo,“ napsal Seznam Zprávám Jurečka.

Místopředsedkyně zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN) uvedla, že nemá strach o směřování české zahraniční politiky kvůli výkřikům řadových členů koaličních stran. „Kdyby měl pan Peksa ještě nějakou lidmi volenou funkci, byli bychom v jiné situaci, takhle to beru s jistým nadhledem,“ uvedla poslankyně.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která svého kolegu z Izraelského Knesetu ve Sněmovně hostí, na dotaz Seznam Zpráv, zda jsou takové výroky od člena vládní strany vhodné, uvedla, že „takové dětinské výstupy na sociálních sítích vypovídají především o tom, kdo je píše“.

Ona i Amir Ochana na tiskové konferenci připomněli dlouhodobé a neochvějné spojenectví České republiky a Izraele. Ochana českou podporu po 7. říjnu označil za nekompromisní. „Česko ukázalo opravdové přátelství, jsme rádi, že stojí na správné straně historie,“ řekl.

Pekarová vedle něj připomněla, že je potřeba opakovat, k čemu loni v říjnu došlo. „Protože mám pocit, že lidé mají tendenci zapomínat, co se stalo, kolik obětí útok měl, kolik lidí bylo uneseno,“ uvedla Pekarová, která Izrael osobně navštívila dost krátce po teroristickém útoku. „Také proto stojím pevně za právem Izraele se agresi teroristů bránit,“ dodala s tím, že závažnou humanitární situaci v Gaze je nutné řešit s maximálním ohledem na civilní obyvatelstvo.

Doplnili jsme reakci ministra Lipavského.

Doporučované