Hlavní obsah

Turek se stáhl z předvolebních debat, lídrem Přísahy a Motoristů zůstává

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Filip Turek během zahájení kampaně Přísahy a Motoristů.

aktualizováno •

Stažení Turka z voleb kvůli jeho odkazům na fašistické hnutí a nacistické symboly požadují Zelení. Snímky, z nichž na jednom je zachycen se zdviženou pravicí, se podle serveru Deník N zabývá policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidát Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před víkendovými volbami do Evropského parlamentu. Informoval o tom mluvčí Přísahy Ondřej Požár.

Podle něj jsou důvodem k neúčasti kandidáta na debatách mimo jiné osobní útoky, kterým podle něho čelí moderátorka pondělní debaty na CNN Prima News, kde se Turek střetl s jedničkou koaliční kandidátky STAN Danuší Nerudovou. Oba se měli ve čtvrtek odpoledne účastnit debaty televize Nova.

„Po důkladném zvážení jsem se rozhodl zrušit svou účast ve všech debatách před volbami, a tím učinit první krok ke zklidnění napjaté situace. Jsem si vědom toho, že by druhá strana moji neúčast mohla znovu využít v negativní štvavé kampani, čímž by znovu jen eskalovali již napjatou situaci. Chci proto apelovat na všechny volební týmy, aby se spolu s námi podílely na zklidnění situace,“ uvedl v tiskové zprávě Přísahy Turek.

Zelení požadavkem na stažení Turka z kandidátky reagují na fotografii, na které je bývalý závodník zachycen v helmě odkazující na řecké neofašistické hnutí Zlatý úsvit, odkazují i na další archivní snímky. Na nich je Turek zachycen se svícnem s nacistickým symbolem či se zdviženou pravicí připomínající nacistické hajlování.

Ve výzvě na síti X ke stažení Turka z voleb uvedli, že je zcela neakceptovatelné v demokratické zemi a v době vzrůstajícího antisemitismu v Evropě, aby se kandidát do vrcholné veřejné politické funkce honosil vlastnictvím předmětů s nacistickou symbolikou nebo vyjadřoval sympatie politické straně s neonacistickou a neofašistickou ideologií.

„Hysterické výzvy“

Předseda Přísahy Robert Šlachta se k výzvě osobně nevyjádřil. Ve čtvrtek odpoledne ale znovu reagoval mluvčí hnutí Požár: „V reakci na hysterické výzvy zelených a progresivistických stran požadujících stažení Filipa Turka z voleb do Evropského parlamentu sdělujeme, že Filip Turek samozřejmě nadále zůstává jedničkou koaliční kandidátky Přísaha a Motoristé.“

Sám Šlachta serveru Respekt.cz ve středu řekl, že s Turkem po seznámení mluvili o historii. „Říkal, že sbírá takové věci a má jich plný byt. Ale tohle mě ani moc nezajímalo, žádný náznak toho, že by třeba někde zvedal tlapku, jsem neměl,“ uvedl. Nemyslí si, že mu o sobě Turek lhal a jeho výroky vysvětluje jiným druhem komunikace, než který používá sám.

Podle Zelených se Turek v minulosti veřejně fotografoval s předměty s nacistickými symboly, nejde tak o ojedinělý případ, ale o zálibu v nacistické a neonacistické symbolice. „Je to úplně normální, mám také dýku SS po otci. Nejsem člen NSDAP a nejsem pravicový radikál. Doma mám mnoho starožitností, trofeje a dary od mých kamarádů. Za to se nestydím,“ řekl k tomu Turek v pondělní debatě na CNN Prima News.

AKTUALIZACE: Dodali jsme nové vyjádření mluvčího Přísahy.

Doporučované