Hlavní obsah

Lidé mi říkají, že mě kroužkovali, říká Šojdrová, která chce do europarlamentu

Foto: sojdrova.cz

Michaela Šojdrová.

Soud nařídil přepočítání preferenčních kroužků pro Michaelu Šojdrovou, které chybělo pouhých 615 hlasů k získání europoslaneckého mandátu.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volby do Evropského parlamentu skončily, jedno drama ale pokračuje. Michaela Šojdrová z KDU-ČSL, zkušená politička a bývalá europoslankyně, je přesvědčena, že jí byly špatně sečteny preferenční hlasy. Už dala stížnost k soudu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy podrobně vysvětluje své pochybnosti a následné kroky.

Jak jste vlastně nabyla podezření, že vám špatně spočítali preferenční hlasy?

Jako první se mi ozval jeden muž z obce Horní Lideč na Vsetínsku. S tím, že mi dal kroužek, a když si potom zkontroloval na internetu volební výsledky u nich v obci, tak zjistil, že tam u mého jména je nula preferenčních hlasů. A pak se se stejnou zkušeností začali ozývat další lidé, třeba z obce Lhotka na Zlínsku. Bylo to hlavně ze Zlínského kraje.

Podezřele málo hlasů

Tak jste se to rozhodli dát k soudu?

Okamžitě ne, ono to mělo postupný náběh, lidé volali až dva tři dny po volbách. Zpočátku jsem to celé trochu podcenila. Říkala jsem, jestli jsou to jeden dva případy, tak to nebudeme řešit. Náš krajský tajemník mi ale říkal, že se ukazuje, že toho bude víc. Strana nechala udělat podrobnou datovou a statistickou analýzu, kde je opravdu významná statistická odchylka u stovek volebních okrsků.

Jak jste postupovali?

Kolegové se zaměřili na vybrané volební okrsky, u kterých byla relativně vysoká míra predikce přednostních hlasů v můj prospěch - šlo o tradiční voličské bašty KDU-ČSL a místa, kde jsem ve volbách před pěti lety získala hodně preferenčních hlasů. A teď jich tam bylo podezřele málo i ve srovnání s jinými nelidoveckými okrsky. Dovedu si představit, že sčítání a zapisování může vést k určité chybě. Přepíše se, splete se, už třeba i únavou. Nemyslím si, že to je záměr, spíše obyčejná chyba.

Jaké jste si proto našli vysvětlení?

Moji kolegové se domnívají, že mohlo dojít k chybám v práci volebních komisí - buď ke špatnému přiřazení přednostních hlasů k jinému kandidátovi nebo jejich nezapočítání. Nadproporčně preferenčních hlasů ve zmíněných okrscích měl Filip Benda z ODS, který byl na osmém místě kandidátky Spolu za mnou. Já si to dovedu představit jako chybu očí, protože osmička a devítka, mohlo dojít k prohození. Ale chci zdůraznit, že pro mě je to opravdu celé dost nepříjemné a snažím se, abychom byli zdrženliví ve vypouštění informací.

Proč? Je přece cílem vaší stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, aby nechal hlasy přepočítat a vy jste získala mandát europoslankyně?

Protože chci, aby soud, který to teď řeší, byl opravdu svobodný. Aby to volební komise, které se cítí pod tlakem, nebraly negativně. Já mám opravdu pochopení pro chyby. Také dělám chyby. A když je zjistím, tak je musím napravit. Chci, aby při přezkumu všichni měli prostor. Aby se necítili pod tlakem, že teď musí za každou cenu něco najít. Anebo naopak, že se musí za každou cenu obhájit.

Kupka jako precedens

Vám chybělo pouhých 616 hlasů k tomu, abyste se vrátila do bruselských lavic. Podle analýzy, kterou jste dodali k soudu, odhadujete, že vám nebylo započítáno zhruba 5500 hlasů. Věříte, že mandát rozhodnutím soudu dodatečně získáte na úkor Ondřeje Koláře z TOP 09?

Musíme počkat na soud a výsledky přepočítávání hlasů. Abyste mi rozuměl - já vůbec nemám důvod zpochybňovat Ondřeje Koláře. Naopak si ho vážím. Bylo to velmi nepříjemné dávat návrh k soudu (na rozhodnutí o neplatnosti volby Ondřeje Koláře europoslancem - pozn. red). Ono to jiným procesem nešlo. Takže ten samotný návrh, když jsem podepisovala jako návrh na zneplatnění mandátu, tak to bylo velmi nepříjemné. To říkám na rovinu. Také jsem mu to předem zavolala, že se k tomu chystám.

Co vám na to řekl? Připomeňme, že Kolář se už vzdal českého poslaneckého mandátu, takže když mu soud vezme i ten evropský, zůstane bez funkce.

Byl z toho trochu překvapený, ale myslím, že ne až tak moc, protože věděl o těch počtech.

Podobná chyba se stala v poslaneckých volbách v roce 2017, kdy komisaři špatně spočítali preferenční hlasy pro Martina Kupku z ODS, soud mu pak mandát přidělil. Pokud i vám dá soud za pravdu, není šokující, že komise neumí počítat hlasy?

Pro mě to překvapivé je. Pokud volební systém má fungovat, musí být založený na důvěře lidí. Musí věřit, že komise pracují zodpovědně. Kdyby se stala chyba dvou tří hlasů, tak se nic neděje. Ale nemohou to být desítky a stovky hlasů. Možná bychom se měli zamyslet i nad zjednodušením systému pomocí elektronického sčítání, aby se vyloučila lidská chyba. Pomohlo by to velmi, bylo by to i levnější. Software a hardware by něco stál, ale vždyť u nás se volí pořád, každý rok něco. Volí se do krajů, komunálek, Senátu, Sněmovny, Evropy, volíme prezidenta.

Pokud uspějete, neudělá to zlou krev v koalici Spolu? TOP 09 o jedno křeslo v unijním parlamentu přijde, naopak lidovci se budou radovat…Možná se díky tomu Marian Jurečka snáz udrží ve funkci předsedy KDU-ČSL.

Já myslím, že ne, protože tady jsme na jedné lodi. Já jsem to zdůrazňovala i před volbami, že šlo o celkový počet mandátů pro Spolu. Pro mě je nejdůležitější to, aby ten výsledek voleb byl pravdivý. Padni, komu padni, ať je to dobře spočítané. To jsem říkala i kolegovi Kolářovi, že si myslím, že kdyby byl na mém místě, tak by asi udělal totéž. Není možné nechat toho druhého v pochybách, jak to vlastně je. Prostě budu respektovat cokoliv. Já jsem to nepodávala proto, abych zvrátila výsledek voleb. To zdůrazňuji. Ale abych i těm svým voličům řekla, dělali jste to dobře, děkuji vám, oceňuju to.

Doporučované