Hlavní obsah

TOP 09 chce řešit Bartošovu digitalizaci. Vyvolává koaliční jednání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš má vyřešit problémy s digitalizací stavebního řízení do začátku září.

aktualizováno •

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) se dostal do svízelné situace kvůli digitalizaci stavebního řízení. Rezignovat ale nehodlá, nechce prý odcházet od rozdělané práce. TOP 09 se ale rozhodla vyvolat koaliční jednání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní TOP 09 chce na koaliční úrovni řešit digitalizaci stavebního řízení. V úterý o tom informovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Průběh digitalizace stavebního řízení vzbuzuje vážné obavy. TOP 09 vyvolá jednání koalice, kde očekáváme od ministra Bartoše konkrétní řešení a jasný harmonogram,“ napsala na X Pekarová.

Mluvčí vlády Lucie Ješátková uvedla, že premiér Petr Fiala (ODS) se chce problémům s digitalizací stavebního řízení věnovat na středečním jednání kabinetu.

Stížnosti ohledně digitalizace stavebního řízení (DSŘ) se na Bartoše valí jedna za druhou. V pondělí se ozval jeden z nejbližších partnerů Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), který v prohlášení žádá novelu stavebního zákona. Jinak stojí inženýři podle svých slov před rizikem dlouhodobé recese.

„To mě překvapilo, před týdnem u nás byli a žádné zásadní problémy nenaznačovali,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bartoš.

Novinky ve stavebním zákoně, který začal platit od července, s sebou přinesly revoluční změnu, která má teoreticky pomoct s velkým neduhem Česka: tedy že některé stavby se kvůli zdlouhavému povolování podaří rozjet třeba až za sedm let.

Digitalizace to má změnit, první necelé dva měsíce ale většině uživatelů systém nazvaný Portál stavebníka práci spíše přidal. Záložní plán Bartoš podle svých slov nemá ani ho nepotřebuje.

Do konce srpna vše opravíme, říká Bartoš

„Projekt je od samého počátku obrovský, na změnách ve stavebním zákoně se shodla v květnu loňského roku koalice i opozice. Start ale nebyl optimální,“ sděluje Bartoš a s porodními bolestmi v části systému pro úředníky se odkazuje na problémy především s antimonopolním úřadem (ÚOHS), kvůli němuž MMR plánuje vypsat novou veřejnou zakázku na dodavatele informačních systémů pro digitalizaci stavebního řízení, jak dnes napsaly Lidovky.cz.

ÚOHS letos v květnu na základě stížnosti potvrdil zákaz plnění smlouvy mezi MMR a firmou InQool na vytvoření části systémů pro digitalizaci stavebního řízení. Ministerstvo k tomu nicméně uvedlo, že zákaz neohrožuje uvedení digitalizace do provozu k 1. červenci. Bartoš totiž využil takzvaný systém jednacího řízení bez uveřejnění. InQool tak nakonec získal zakázku za zhruba 37 milionů korun, což je podle ministra zhruba desetina celkové ceny DSŘ.

„Intervencí jedné firmy, která mimo jiné prodává tiskárny, jsme skončili u antimonopolního úřadu,“ stěžuje si Bartoš, který už dříve uvedl, že opavská firma System Servis účelově blokuje digitalizaci stavebního řízení. Společnost ministrovi oponovala s tím, že do soutěže nešla právě kvůli netransparentním podmínkám výběrového řízení.

„Jsme stále ve při, jestli to rozhodnutí bylo správné,“ konstatuje Bartoš. Ministr pro místní rozvoj nakonec se svým týmem DSŘ k prvnímu červenci i přes skluz zaviněný spory s ÚOHS a opavskou firmou opravdu spustil. Vzhledem k novele zákona ani nemohl jinak. A problémy se začaly kupit.

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

Ivan Bartoš během rozhovoru v pražské Městské knihovně.

Po celé prázdniny se podle svých slov schází jak se stavebníky, tak s pracovníky stavebních úřadů. „Využili jsme léto k tomu, abychom do systému dodávali věci vedoucí ke zvýšení komfortu,“ říká Bartoš. Do konce srpna, tedy za necelé dva týdny, jim Bartoš slíbil dodat do systému všechny požadované funkcionality.

„Je to třeba 130 šablon, automatické načítání dat z listů vlastnictví, automatické označování účastníků řízení a tak dále,“ jmenuje Bartoš.

MMR, které systém za přibližně 400 milionů nevyvíjí, ale má na něj nasmlouvané dodavatele, má nyní seznam všech úkolů na stole. „Věřím, že do konce srpna tam všechny aktualizace budou a budou fungovat,“ doplňuje Bartoš.

Systém má podle něj produktový plán, ve kterém se počítá v čase i s dalšími funkcemi. S koncem prázdnin tedy uživatelé Portálu stavebníka nebudou pracovat s jeho konečnou verzí. „Budeme přidávat třeba trojrozměrné modely staveb,“ informuje Bartoš.

Jak se úředníci perou s novým stavebním řízením?

Pomalé, složité, nepřehledné. Tak hodnotí nové digitalizované stavební řízení úředníci stavebních úřadů, se kterými Seznam Zprávy hovořily. Jejich zkušenosti si přečtěte v reportáži Jana Nováka.

I vzhledem k množství stížností hned po spuštění portálu dostal ministr od opozice, ale také od svých vládních kolegů jasný vzkaz: sprav DSŘ do konce prázdnin, jinak vyvoď odpovědnost. V Partii Plus na CNN Prima News to na začátku srpna řekl šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

Stejně mluvil také místopředseda poslaneckého klubu koaličních Starostů a nezávislých (STAN) Petr Letocha.

„Pokud nebude systém funkční, pak je na Pirátské straně, aby z toho vyvodila nějakou politickou odpovědnost. Jestli tu opravu bude vést ministr Bartoš, nebo někdo jiný, to bych počkal na to září,“ řekl v pořadu Letocha.

Hlavně ať to funguje, apelují kolegové

Seznam Zprávy ještě před oznámením TOP 09 o vyvolání koaličního jednání oslovily ostatní vládní partnery Ivana Bartoše. Tlak, který je na Bartoše vyvíjen, mírní například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Vnímám to tak, že jako politik i jako občan chci plně funkční systém digitalizovaného stavebního řízení, byl jsem opakovaně ujišťován, že to tak bude. Chápu, že při tak velké změně se mohou vyskytnout problémy, ale ty je třeba v řadu maximálně týdnů vychytat, aby systém byl plně funkční a proklientský jak pro úředníky, tak pro občany a investory. Nevolám po odstoupení, volám po plně funkčním systému co nejdříve,“ sdělil Seznam Zprávám Jurečka.

Podobně smířlivě mluvil před pár dny ve videu na síti X také premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je potřeba opravit chyby v DSŘ a celý proces zrychlit.

„Věnuji se tomu s kolegy ve vládě a Ministerstvo pro místní rozvoj musí ten systém upravit tak, aby fungoval rychle a byl jednoduchý jak pro úředníky, tak samozřejmě hlavně pro stavebníky,“ sdělil Fiala. O Bartošovi nemluvil, stejně tak si dotaz Seznam Zpráv přečetlo mnoho dalších kolegů ve vládě, vyjadřovat se k pozici vicepremiéra ale většinou nechtěli.

Odstoupení? To vůbec není na stole

Bartoš sám na rezignaci nemyslí. Je prý zvyklý pracovat a věděl, že otázka digitalizace stavebního řízení bude obří úkol. Na výzvy opozice, aby skončil, naskakovat nechce.

„Práce ministra je náročná. Vždy mě překvapí, když někdo mluví o korýtku. Já si nestěžuji, věděl jsem, do čeho jdu, ale jsem zvyklý pracovat a to dělám. Někteří lidé z IT sektoru mi píšou, abych se na to vykašlal, že bych měl klid. Já jsem ale zvyklý vzít za práci a věci dělat,“ říká Bartoš.

Dodává, že může svou práci podpořit daty a vytahuje mobil, ve kterém má tabulku se statistikami Portálu stavebníka. „Měsíc a půl po spuštění systému bylo podáno 10 tisíc žádostí. Minulý týden vzrostlo procento rozpracování na 80 procent, týden předtím to bylo 69 procent. Dokončeno jich je 904. Je vidět, že se s žádostmi pracuje,“ přibližuje Bartoš. A dodává, že podobně velký projekt nebyl v Česku realizován přes dvacet let. „Proto tam jsou dílčí problémy,“ vysvětluje ministr.

Ze slov Bartoše i jeho kolegů to tedy vypadá, že dlouholetý šéf Pirátů končit ve funkci ministra nehodlá a ani ho k tomu nikdo (zatím) vyzývat nebude. A to ani přes to, že mu otevřenou kritikou další klacek pod nohy tento týden hodil jeden z partnerů, který se na novele podílel, tedy ČKAIT.

„Systém odbavuje žádosti a splňuje zákonné povinnosti. Chceme, aby lidem ulehčoval práci, doteď se stohy papírů vozily na kolečku, teď to jde dělat z pohodlí domova od počítače. Tato hypotetická varianta (Bartošova rezignace, pokud by systém v září nefungoval, pozn. red.) vůbec není na stole,“ konstatuje Bartoš.

Vyjádření komory inženýrů a techniků ho překvapilo. Na otevřenou kritiku reagoval otevřenou odpovědí, kterou publikoval na webu MMR. V ní inženýrům vzkazuje, že jejich požadavek na úpravu stavebního zákona, tak jak chtějí, tedy aby všechny stavební zakázky započaté do letošního 30. června mohly být dokončené podle starého stavebního zákona, není právně možný.

Aktualizovali jsme o nové vyjádření TOP 09 o vyvolání koaličního jednání a o vyjádření mluvčí vlády. Rozhovor s Ivanem Bartošem vznikl ještě před jeho oznámením.

Doporučované